Kajkavci u Lisinskom

FOTO Pet kajkavskih županija u Lisinskom pokazalo najbolje što nude u kulturi, gastronomiji, turizmu i gospodarstvu

Svaki predstavnik iz pet županija mogao bi tvrditi ‘mi smo najkajkavskija županija’ tako da je zapravo ‘kaj’ naš zajednički nazivnik, rekao je Darko Koren.

18:30h
0
Podijeli objavu
Foto: kckzz.hr

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u nedjelju pet je kajkavskih županija, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka, predstavilo svoj turističko-gospodarsku, poljoprivrednu i kulturološku ponudu na susretu Kajkavci u Lisinskom.

Projektom povezivanja kajkavskih županija predstavljena su obiteljska poljoprivredna gospodarstva i seoska domaćinstva s domaćim kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, prezentiran je zdravstveni turizam, ciklo turizam, vinari, pčelari, a također su promovirane i manifestacije koje se već tradicionalno održavaju u pojedinim županijama.

Program izložbeno-prodajnog sajma popraćenog nastupima KUD-ova i glazbenim brojevima pod voditeljstvom Gordane Tepuš i Ivana Benca posjetio je i župan Darko Koren.

Foto: kckzz.hr

– Svaki predstavnik iz pet županija mogao bi tvrditi ‘mi smo najkajkavskija županija’ tako da je zapravo ‘kaj’ naš zajednički nazivnik – istaknuo je koprivničko-križevački župan te zahvalio izlagačima na sudjelovanju te svim posjetiteljima na iskazanom interesu i podršci projektu.

Koprivničko-križevačka županija predstavila se autohtonim i prepoznatljivim proizvodima za naše područje, a se isto tako i naivnom umjetnošću.

Na izložbeno-prodajnom prostoru prezentirani su proizvođači i obrtnici s područja Koprivničko-križevačke županije, među kojima su OPG Damir Markov, Nova domaća radinost, LAG PODRAVINA, Domaća radinost baka i mama, obrt Špičko, izrada unikatne keramike Terra, kožna galanterija Moby Dick, obrt za popravak puhačkih instrumenata Lesart, OPG Kranjčec Anđela, OPG Hrženjak Marijan, OPG Pečnik Mario, a Domaća radinost Emina Baričević prezentirala je križevačku čunčanu čipku.

Foto: kckzz.hr

Županijska Turistička zajednica prezentirala je Pisanice od srca, a Turistička zajednica grada Koprivnice pohvalila se Renesansnim festivalom.

Najviše posjetitelja privukao je nastup Udruge cimbalista Hrvatske iz Đurđevca, koja je svojim izvedbama prezentirala dio kulturne baštine podravskog kraja, dok je na povijesno razdoblje Križevaca podsjetila Križevačka djevojačka straža.

U Maloj dvorani Lisinski održani su Mali kajkavski književni razgovori na kojem su Krešimir Blažek, Marko Gregur i Ivan Kukovačec govorili o Recitalu suvremenog kajkavskog pjesništva Dragutina Domjanića i Međunarodnom festivalu Galovićeva jesen Koprivnica.

Susret je završio jsvečanim večernjim koncertom probranih kajkavskih popevki, najpopularnijim skladbama nastalima u proteklih pedeset godina.

Podijeli objavu