Svečana sjednica HGK

FOTO Pet studenata dobilo najveću stipendiju u županiji, budući anesteziolog Tomislav Domović: Želim ostati raditi ovdje, mlade stručnjake treba na to poticati

Ova godina je po mnogim parametrima i statističkim pokazateljima prekretnica i gospodarstvo je konačno krenulo uzlaznom putanjom, rekao je Darko Koren.

13:19h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Pet studenata deficitarnih zanimanja danas je u sklopu svečane sjednice Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore dobilo stipendije Zaklade HGK – Županijske komore Koprivnica, najizdašnije u županiji, u iznosu od 1500 kuna mjesečno.

Do kraja školovanja stipendije će dobivati Lucija Škarić, studentica 4. godine farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Mislav Kovačić, student 4. godine medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Dora Bračko, studentica 5.
godine medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Matej Mlinarić,
student 3. godine strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u
Zagrebu, Tomislav Domović, student 5. godine medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Za stipendiju sam se odlučio prijaviti zato što sam vidio da Hrvatska gospodarska komora bira prvenstveno deficitarna zanimanja i one ljude koji planiraju ostati u županiji. To je i moj plan, smatram da treba poticati mlade stručnjake da ostanu u županiji – rekao je mladi Koprivničanac Tomislav Domović, koji želi specijalizirati anesteziologiju i ostati u koprivničkoj općoj bolnici.

Foto: Matija Gudlin
Tomislav Domović // Foto: Matija Gudlin

Župan Darko Koren komentirao je i stanje u gospodarstvu na području županije, rekavši kako je ove godine ono išlo nabolje, a nastavak tog trenda očekuje i iduće godine.

– Ova godina je po mnogim parametrima i statističkim pokazateljima prekretnica i gospodarstvo je konačno krenulo uzlaznom putanjom. Posebnost naše županije u odnosu na ostale je to što je jedna od rijetkih koja ima pozitivnu vanjsku trgovinsku bilancu, prvenstveno zahvaljujući našim velikim tvrtkama. Na tome se može temeljiti perspektiva gospodarstva ove županije. Naravno, bitno je da veliko gospodarstvo prati ono srednje i malo gospodarstvo, obrt i OPG-ovi. Ukupno, ova godina je bila pozitivna prekretnica – smatra Koren.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Vrijedi napomenuti i da su iz fonda Zaklade dodijeljene i novčane pomoći za redovno školovanje zbog lošeg socijalno-ekonomskog statusa Mihaelu Kolariću, studentu 2. godine Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u iznosu od 1.000 kuna mjesečno na godinu dana i Tamari Oršuš, učenici Srednje škole u Koprivnici, u iznosu od 500 kuna mjesečno na šest mjeseci.

Od početka rada Zaklade putem jedanaest javnih natječaja izabrano je 49 stipendista, studenata koji studiraju ili su diplomirali na 9 različitih fakulteta. Na diplomskim i integriranim studijima diplomiralo ih je 32 i većina njih radi u tvrtkama ili javnim ustanovama na području županije.