Šesteročlana, religiozna obitelj Lovrenčić iz Koprivnice, božićne blagdane dočekuje uz one običaje koji gotovo da su danas zaboravljeni.

Za djecu Klaru, Mateja, blizanke Veroniku i Magdalenu te supružnike Jasenku i Danijela Lovrenčića, Božić ima poseban značaj.

– Na badnjak dovedemo Božić u kuću uz nekadašnje običaje. U večernjim satima, neposredno prije ceremonije, okitimo bor. U jednu posudu stavimo sjemenke odnosno kukuruz, pšenicu, grah… Ulazim u kuću uz pozdrav Hvaljen Isus i Marija i pitam primaju li me. Oni potvrde da mogu ući pa počinjem nabrajati želje i čestitam Božić. Potom stavljam slamu na stol i stavlja se tako da se formira križ. Sjeme se potom stavi oko križa, stavljamo kuvertu s novcem kojim se plaća misa za pokojnike. Pokrijemo stolnjakom i tako stoji do spomendana Nevine dječice, 28. prosinca – ispričali su nam.

Prije ceremonije ide kićenje bora, obavezno u večernjim satima, prije odlaska u crkvu // Foto: Obitelj Lovrenčić

Za to vrijeme supruga i djeca ugase svjetlo u kući te čekaju da uđe uz upaljenu svijeću. Na kraju, dok se Božić unese, svi zajedno se pomole.

– Taj cijeli proces traje 10-ak minuta, a onda svi zajedno idemo na dječju polnoćku. Navečer obavezno ide jedan od nas, s obzirom na to da su djeca mala pa im je malo teže biti u crkvi u kasnim večernjim satima. Na stolu čeka domaći, pečeni kruh koji se jede nakon polnoćke – rekli su nam.

Bit Božića nije, kažu, besprijekorno očišćena kuća i najveći, najljepši bor nego zajedništvo, da obitelj bude složna i dočeka blagdan u sreći.

– Kroz došašće se pripremamo za ovaj blagdan, uz zajedničku molitvu i pjesmu. Pripremamo se i kroz zornice, to je nešto posebno gdje se čovjek žrtvuje – ističu.

Djeca se posebno vesele Božiću pa svaki dan, nemali broj puta ispituju roditelje kada će doći. To je majku Jasenku potaknulo da im složi prigodan, adventski kalendar pa tako svaki dan otvore jednu kućicu u kojoj se nalazi poruka…

Danijel Lovrenčić unosi slamu u kuću // Foto: Obitelj Lovrenčić

– Primjerice, danas učini nešto za brata ili sestru. Pa onda piše kaži nekome da ga voliš. Posjeti osobu koju dugo nisi vidio… I zaista dožive te poruke, vidim da pozitivno djeluju na njih. I oni se, baš kao i sva djeca, vesele poklonima. No, za razliku od mnogih, oni jako dobro znaju da poklone ne nosi Djed Mraz, da je on izmišljena osoba nego da ih imaju zahvaljujući malom Isuseku, ali ne na taj način da ih fizički donese nego da je nama pomogao da imamo novaca i možemo im ih omogućiti. Ne trošimo puno, stotinjak kuna po poklonu, još je i to puno. Ispitamo prije situaciju što bi si željeli. Najčešće kupujemo društvene igre pa se zajedno igramo – ispričala nam je J. Lovrenčić.

Božić provode tako da obavezno idu na jutarnju misu, a potom na obiteljski ručak. Provode ga s obitelji. Obavezan je i odlazak u crkvu na blagoslov djece.

– Obitelj je najveća vrijednost koju čovjek može imati, to je ono što je trajno – kažu nam.

Upitali smo ih i kako oni gledaju na manifestaciju advent, posjećuju li ju i ima li za njih kakvo značenje.

– Iskreno, po meni to nema smisla. Ne znamo što bi točno trebalo značiti slavljenje adventa. To je vrijeme iščekivanja, vrijeme u kojem se počinješ veseliti, a krajnje veselje je Božić. Hodati po shopping centrima, koncertima… Nismo išli niti na jedan, niti budemo. Ne treba tako rano krenuti sa slavljem jer dok Božić dođe onda se svega toga i zasitiš. Nažalost, vremena su takva da se Božić iskorištava u komercijalne svrhe – kazao nam je Danijel Lovrenčić.

Dok Božić ne dođe, ne slušaju zabavnu glazbu već duhovnu. Na Badnjak obavezno poste i bez obzira što ove godine ne moraju, oni su post ipak imali i to nekoliko dana prije.

Jasenka Lovrenčić priprema križ od slame na stolu // Foto: Obitelj Lovrenčić

– U kupnju jelke idemo zajedno pa biramo koja nam se najviše sviđa. Okitimo ju s ukrasima koje izradimo. Za nas je svaki blagdan i praznik važan, ali ovo božićno vrijeme posebno s obzirom na to da se slavi rođenje Krista – rekli su nam.

Za njih je vjera snaga, posebno u stresnim situacijama s kojima se treba nositi. Također, potiče ih da budu obazrivi prema drugima i razmišljaju o svojem ponašanju.

–  Nije bitna količina kolača i hrane za Božić, u toj mjeri da žena mora provesti vrijeme u kuhinji ili pak čišćenju kuće. Treba se potruditi više oko blagdanskog stola, ali ne tako da uzrokuje stres ili svađu u obitelji. Nekad smo radili i to da smo ostavljali još jedan tanjur prazan za stolom, a to je bilo mjesto za Isusa – kazali su nam.

Križ od slame ostaje pokriven na stolu do blagdana Nevine dječice // Foto: Obitelj Lovrnečić

Obiteljima koje danas slave Božić poručili su da ne pridaju važnost nevažnim stvarima u životu i svemu onome što bi im unijelo nemir u dom.

– Posvetite se svojim obiteljima i ako treba što mijenjati, krenite od sebe. I prije svega, otvorite vrata Isusu za Božić, pustite ga u svoj dom. On nije u hrani, u poklonima već u našim bližnjima. Ako zagrlimo svoje bližnje, zagrlit ćemo i samog Isusa – poručuju Jasenka i Danijel Lovrenčić.

Obitelj Lovrenčić // Foto: Matija Gudlin
Za njih je obitelj navjeća sreća //Foto: Matija Gudlin

 

 

čitam...