Novogodišnje odluke

FOTO Pitali smo građane što planiraju u novoj. Odluke prestanka pušenja i dijeta izumiru, javlja se novi trend

13:30h
0
Građani samo žele biti bolje osobe // Foto: Matija Gudlin

Ako je čovjek karakter, onda će se uvijek držati svojih principa i truditi se živjeti najbolje što može – priča nam Alenka koja kaže kako uvijek ima planove, ali i da “čovjek snuje, a Bog određuje”.

Sudeći prema razgovoru s našim sugrađanima, trend donošenja novogodišnjih odluka poput prestanka pušenja i odlaska na dijetu od 1. siječnja izumire.

Jesu li se “naučili pameti” na temelju prijašnjih iskustava, poučeni činjenicom da se tih odluka ionako nikad nisu držali ili su postali premalodušni i demotivirani, ovisi o perspektivi.

Ono što se svakako može zaključiti jest da je način razmišljanja našeg društva evoluirao u pravcu da se svaki dan treba truditi biti boljom osobom i živjeti najispravnije što se može, a da je u današnjem svijetu ostvarenje planova vrlo relativna stvar, jer stvari više funkcioniraju na način danas imaš, sutra nemaš.

Andrea ne donosi odluke, ali se želi više kretati i manje živcirati // Foto: privatna arhiva

Tako nam Andrea koja ima 27 godina govori kako je prije donosila brdo odluka, ali je uvidjela da to nema smisla, jer veliki dio toga nikada ne ostvari.

– Za ovu godinu sam si samo odredila da budem fizički aktivnija i da se manje stresiram oko nepotrebnih sitnica – Andreina je odluka, a viđenje novogodišnjih odluka 18-godišnjeg Marka ne odskače previše.

– Nemam tu naviku, jer po meni nova godina nije ništa posebno.

Marko je dosljedan i spontan u svojim odlukama, neovisno o dobu godine // Foto: privatna arhiva

Svejedno je da li se odlučim promijeniti za novu godinu ili negdje oko šestog mjeseca. Ako želim nešto promijeniti, onda ću to učiniti što prije, neovisno o datumu – Markov je stav, čiji su planovi tipični kao i svake godine – završiti školsku godinu, ali ove godine i maturirati i upisati željeni faks. Sve ostalo je, kaže, da se primi nečega čim mu nešto novo padne na pamet.

50-godišnji Zoran za sebe se i suprugu Alenku našalio kako je njihova novogodišnja odluka raditi čim manje, a imati čim više.

– Mislim da bi ljudi trebali stalno živjeti u skladu s nekim moralnim načelima.

Zoran i Alenka vode se raznim narodnim mudrostima // Foto: Matija Gudlin

Nisam pobornik novogodišnjih odluka, jer ne vjerujem u njih. Ako je čovjek karakter, onda će se uvijek držati svojih principa i truditi se živjeti najbolje što može – priča nam 45-godišnja Alenka koja kaže kako uvijek ima planove, ali i da “čovjek snuje, a Bog određuje” pa se ne oslanja previše na njih i ne kuje prevelike planove.

U šetnji osunčanim i zamrznutim centrom Koprivnice, u ovim prvim danima 2017. godine susreli smo i Karlu koja je prije tri mjeseca postala majka Franki do ušiju zamotanoj u kolicima.

Friška mama Karla pokušat će biti manje kritična // Foto: Matija Gudlin

– Obično ne donosim nikakve odluke i planove, no s obzirom na to da sam sad postala majka nekako se to sve izokrenulo. Nisam očekivala da dijete može toliko pozitivno promijeniti čovjeka. Tako da mi je dugoročni plan potruditi se biti boljom osobom i biti bolja prema suprugu. Odlučila sam manje kritički gledati druge ljude, jer sam prvenstveno stroga prema sebi pa sam onda i prema drugima takva. Stoga ću se truditi manje analizirati i kritizirati druge, jer mi to oduzima previše vremena – podijelila je s nama osvježavajuću perspektivu 31-godišnja Karla, a kao konkretan plan navela i nalaženje posla do kraja ove godine.