Pred nama je veliki blagdan Uskrsa, kada potrošači u trgovini tradicionalno troše više nego obično.


Uskršnja potrošnja se računa na bazi troškova četveročlane obitelji, a troškovi se odnose na razdoblje od velikog petka do uskršnjeg ponedjeljka.

Procjene Hrvatske gospodarske komore za ovu godinu su da će skromnija košarica iznositi oko 560 kuna, srednja oko 1.020 kuna te bogata 1.530 kuna, a svaka je od njih oko 20 kuna skuplja nego lani. Vrijednost je viša, s obzirom na oscilacije cijena mesa, povrća i voća te mlijeka, jaja i sira kao i ribe.

Za Uskrs se već tradicionalno najviše kupuju jaja, šunka, hren, mladi luk, odojak, janjetina, bakalar, svježi sir, vino i namirnice za kolače, a u  ovom se tjednu očekuje veća potrošnja za 15 posto.

Mesar
Goran Bogadi // Foto: Ivan Brkić

Goran Bogadi i Tomislav Krznarić nedavno su na Trgu kralja Zvonimira otvorili svoju mesnicu, koja je ovih dana puna kupaca.

Potražnja je velika. Prodaju se rolade, ćevapi, čurke, kobasice, ražnjići. Potrošnja je povodom uskrsnih blagdana puno veća, i to čak 30 do 40 posto u odnosu na standardne  dane – rekao nam je Bogadi.

Kaže kako nema osjećaj da ljudi štede, štoviše, skuplji se komadi mesa bolje prodaju nego jeftiniji, a uobičajeno, šunke, lopatice i bunceki su najtraženiji.

Foto: Matija Gudlin
Mira Topalović // Foto: Matija Gudlin

No Koprivničanci se ipak, sudeći po onome što smo od njih čuli, najčešće iznosima ne približavaju ni najjefitnijoj košarici, a blagdanski stol pune uskršnjim klasicima.

– Ove godine okupljamo se kod moje kćerke u Koprivničkim Bregima. Imat ćemo doručak, šunku, jaja, luk i slično, idemo na misu, držimo se tradicije. Ne trošimo puno, onoliko koliko možemo. Glavno nam je da se obitelj okupi – rekla nam je Mira Topalović.

Foto: Matija Gudlin
Marija Maljak // Foto: Matija Gudlin

Slično razmišlja i Marija Maljak, kod koje se potroši u rangu skromnije potrošačke košarice.

– Oko 500-600 kuna dajemo za hranu tijekom Uskrsa. Dan prije napravimo pisanice, okupi se cijela obitelj za doručkom i uvijek ima šunke, jaja, hrena i luka. Ima nas dosta, moji roditelji, dijete, šogor i šogorica tako da je pun stol. No, nismo toliko religiozni pa ne idemo u crkvu – kaže nam ona.

– Ne držimo toliko do običaja, ali normalno nam je da pripremimo nešto prigodno kao što su pisanice i šunka. Potrošimo nekoliko stotina kuna, ne pretjerujemo, mislimo da postoje i važnije stvari u kućnom budžetu od hrane za Usrks – komentirao nam je mladi Koprivničanac Matej.

Foto: Matija Gudlin
Snježana Dragec // Foto: Matija Gudlin

– Ne trošimo puno, blizu onoj najjefitinijoj potrošačkoj košarici. Obilježimo Uskrs tako da pozovemo roditelje, napravimo pisanice, a više nego na hranu naglasak stavimo na kolače. Svatko nešto naruči što bi htio pa se to ispeče, tako da bude na kraju svega – opisala nam je Snježana Dragec.

– Dođe obitelj, unuci i djeca, pa se okupimo za blagdanskim stolom. Kupimo šunku, ima jaja, mladog luka, malo hrena, domaćeg kruha… Štedimo pa ne pretjerujemo, 200-300 kuna je obično dovoljno – rekla nam je umirovljenica Marija.

 

čitam...