Poticaj tvrtkama

FOTO Pitomača dobiva moderan poduzetnički inkubator s uredima i proizvodnim prostorima za sve struke i djelatnosti

Nismo zamislili da bude specijalizirano za djelatnosti, nego da bude otvoren svima. U donjem dijelu su veliki proizvodni prostori, a gore su uredi, tako da je prikladno za sve, opisala nam je Mateja Cah.

10:06h
0
Foto: Matija Gudlin

U Podravini i Prigorju sve je veći trend otvaranja poduzetničkih inkubatora koji bi novim tvrtkama trebali pružiti uvjete da lakše i brže stanu na noge.

Nakon inkubatora u Koprivnici i Križevcima i najavljenog inkubatora u Đurđevcu, i općina Pitomača će dobiti svoje mjesto za nove poduzetnike.

Radi se o mreži inkubatora Virovitičko-podravske županije koji će obuhvatiti Pitomaču, Slatinu i Orahovicu, a vrijednost im je 27.861.84,49 kuna, od čega je 20 milijuna sufinancirano iz sredstava Europske unije. Projekt je krenuo 1. kolovoza i predviđeno je 25 mjeseci do njegova dovršetka.

U Pitomači će poduzetnicima biti na raspolaganju 12 opremljenih uredskih prostorija i šest proizvodnih prostora, čajna kuhinja i sala za sastanke, a konfiguracija prostora prilagođena je za sve struke. Inkubator će se prostirati na 1556 metara kvadratnih, a vrijedan je gotovo 10 milijuna kuna.

– Nismo zamislili da bude specijalizirano za djelatnosti, nego da bude otvoren svima. U donjem dijelu su veliki proizvodni prostori, a gore su uredi, tako da je prikladno za sve, opisala nam je Mateja Cah iz Razvojne agencije VIDRA, koja je napisala projekt.

Inkubator će biti smješten u poduzetničku zonu Kladara, a neće biti ograničen samo na tek stvorene tvrtke.

– Namijenjen je tvrtkama koje su starije od tri godine, ali i onim mlađima, neće biti ograničenja te vrste. Još nije odlučeno hoće li i kolika će biti razlika u cijeni najma između te dvije skupine poduzetnika, a uvjet neće biti ni broj zaposlenih – rekla je Mateja Cah.

Precizni uvjeti najma bit će definirani kada će inkubator biti spreman za rad, no ono što je sigurno je da će najam prostora biti subvencioniran, u prvoj godini vjerojatno sa 100 posto.