blagdan sv. vida

FOTO Pitomača svečanom sjednicom u rodnoj kući Petra Preradovića proslavila rođendan, županu Androviću Zlatna plaketa

Povelju s likom Petra Preradovića, dobili su DVD-i Mala Črešnjevica i Starogradački Marof za osobiti doprinos i iznimna postignuća u oblasti vatrogastva kroz 50 godina organiziranog postojanja i rada vatrogasnog društva, Grad Csurgo za iznimnu suradnju na provedbi projekta “Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području” financiran iz Europskog fonda prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska.

10:29h
0
Foto: www.icv.hr, žđl, ea, ml; fotografije: I. Bedeković

U obnovljenoj rodnoj kući Petra Preradovića u četvrtak, 14. lipnja 2019. je povodom obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Vida, održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Prisutne je na samom početku sjednice pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, a potom je načelnik Općine Željko Grgačić predstavio brojne općinske projekte, one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme.

Prije svega, istaknuo je kako se trebalo puno toga posložiti da bi se ostvarilo smjelo obećanje s prošlogodišnje svečane sjednice, da će danas Dan svoje općine slaviti u obnovljenoj rodnoj kući Petra Preradovića. Taj projekt je kruna njihovog rada, a na njemu su radili gotovo devet godina.

– Zahvaljujući ministru Tolušiću, saborskom zastupniku Đakiću i saborskoj zastupnici Bedeković, zajedničkim snagama smo završili ovaj projekt i ovo je sada ljepotica i dio kulturnog turizma, zajedno s ostalim projektima na kojima radimo, od Centra za posjetitelje u Križnici do Vinskog puta kojim ćemo objediniti naše staze, ali i dio oko Drave. Kada to sve spojimo imamo jednu prekrasnu cjelinu i vjerujem da će posjetitelji imati što vidjeti u našoj općini. Najznačajniji projekt koji je pred nama je izgradnja sustava odvodnje aglomeracije Pitomača vrijedan 200 milijuna kuna. Uskoro očekujemo i početak gradnje kružnog toka na rasakrižju Gajeve, Preradovićeve i Krešimirove u Pitomači – rekao je načelnik Grgačić te dao još jedno obećanje – da će se sljedeća svečana sjednica održati u obnovljenoj Dvorani Doma kulture u Pitomači.

Sve prisutne pozdravio je i zamjenik načelnika općine Bilje Gabor Varga prenoseći pozdrave iz gradskih općina Bilje i Polača. Uz čestitku za Dan općine, Varga je istaknuo da je općina Pitomača odličan primjer kako treba raditi i što se sve može postići predanim radom.

Foto: www.icv.hr, žđl, ea, ml; fotografije: I. Bedeković

– Općina Pitomača biser je Virovitičko-podravske županije – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ne samo zbog toga što je općina s najvećim brojem stanovnika, nego jer je prije svega poznata po marljivim i vrijednim ljudima, po izuzetno dobrim i gostoljubivim domaćinima, ali i po ljudima koji čuvaju svoju kulturnu baštinu i svoju tradiciju.

– Od Dana općine do Dana općine vidimo tu kaj se delalo, a slušajući načelnika, mogu reći da ste se stvarno nadelali u proteklom razdoblju. S punim pravom možemo reći da je općina Pitomača postigla, a postiže i dalje, veliki napredak u gospodarskom, društvenom i javnom životu. Od svih ovih brojnih projekata koje smo čuli, drago mi je da u dijelu projekata sudjeluje i Virovitičko-podravska županije, kao i naša Razvojna agencija Vidra – rekao je župan Andrović, najavivši daljnju potporu i podršku te čestitavši Dan općine i blagdan sv. Vida.

Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Preradovića, u kojoj su čitavim nizom aktivnosti obilježili 200. obljetnicu P. Preradovića. Na održavanje današnje svečane sjednice u kući Petra Preradovića posebno je ponosna saborska zastupnica Vesna Bedeković koja je iskoristili priliku kako bi zahvalila svima koji su doprinijeli obnovi pjesnikove rodne kuće.

Foto: www.icv.hr, žđl, ea, ml; fotografije: I. Bedeković

– Prije svega zahvaljujem našem potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, kolegi zastupniku Đakiću, kao i županu Igoru Androviću. O svim drugim projektima općine Pitomača neću puno govoriti, ali mene osobno, kao nekoga tko dolazi iz prosvjete, posebno raduje dogradnja naše osnovne škole – rekla je V. Bedeković te podsjetila da se razmišlja i o izgradnji sportske dvorane u okviru srednje škole u Pitomači.

Biti u rodnoj kući Petra Preradovića, obnovljenoj i u novom ruhu, impozantan je i lijep doživljaj, naglasio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

– Ono što nas čini zadovoljnima i sretnima je da se vremenski rokovi, ideje i ciljevi postižu. Jedan od najvećih ciljeva naše županije je stvoriti preduvjete za bogat i lijep život dostojan hrvatskog čovjeka, život kakav je u susjednoj Austriji, Njemačkoj i europskim destinacijama, uz dobre plaće i slobodan život – rekao je Đakić, spomenuvši i brzu cestu koju toliko dugo očekuju svi žitelji Virovitičko-podravske županije, pa tako i Pitomačani, a koja će naći svoje mjesto na spoju Pitomače kroz Veliku Pisanicu.

Foto: www.icv.hr, žđl, ea, ml; fotografije: I. Bedeković

– Svi ovi projekte koji su nominirani, ali i ostvareni govore koliko su dobroga načelnik i njegovi suradnici, vijećnici i vijećnice učinili za svoje žitelje od jednog do drugog Vidova – rekao je Đakić te dodao da očekuje da će Vlada Republike Hrvatske zasjedati u Virovitici na Dan županije s onim projektima koji su od strateškog interesa našoj županiji kako bi bili doneseni baš na toj sjednici.

U sklopu sjednice dodijeljene su plakete i priznanja za osobiti doprinos i iznimna postignuća.

Priznanje najvišeg ranga, Zlatna plaketa Grb Općine Pitomača dodijeljena je županu Virovitičko-podravske županije Igoru Androviću za najviše zasluge u promicanju gospodarstva, prosvjete, kulture te promidžbu Općine Pitomača. Srebrna plaketa „Grb Općine Pitomača“ dodijeljena je Osnovnoj školi Petra Preradovića iz Pitomače za trajni doprinos razvoju obrazovanja te promidžbu Općine Pitomača.

Povelju s likom Petra Preradovića, dobili su DVD-i Mala Črešnjevica i Starogradački Marof za osobiti doprinos i iznimna postignuća u oblasti vatrogastva kroz 50 godina organiziranog postojanja i rada vatrogasnog društva, Grad Csurgo za iznimnu suradnju na provedbi projekta “Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području” financiran iz Europskog fonda prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska.

Foto: www.icv.hr, žđl, ea, ml; fotografije: I. Bedeković

Jednako tako povelje su dobili i Renato Greguraš iz Pitomače za iskazanu hrabrost u spašavanju tuđih života, Sven Jambrišak iz Pitomače za izniman doprinos i zavidne rezultate u oblasti sporta, Svetlana Bastalić iz Dinjevca za višegodišnji predani rad na očuvanju kulture i promidžbi općine Pitomača, „Dečki z Dravske“ za izniman trud i izuzetan doprinos na promicanju kulturnih događanja općine Pitomača te ,posmrtno, Mladen Jug za izniman trud i izuzetan doprinos na promicanju kulturnih događanja općine Pitomača.

U ime svih laureata zahvalio se ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača Igor Maresić.

– Velika je čast zahvaliti se u ime svih ovogodišnjih laureata, pogotovo u ovom novom obnovljenom muzeju rodne kuće Petra Preradovića. Sve ono što je kao zajednička energija svih nas zajedno, od saborskih zastupnika, Županije, Općine, naših dragih prijatelja su pokazatelji dobrog rada i svih naših ciljeva koje ostvarujemo. Siguran sam da će i nadalje ti ciljevi biti još i znatniji jer energija našeg zajedništva je vidljiva na svakom koraku. Sve ono što radimo za mlade, obnavljamo škole i ulažemo u školstvo, siguran sam da će generacije koje dolaze reći jednom „Ono što sada koristimo, naši prethodnici su se jako trudili za to“. Trudit ćemo se i dalje za dobrobit naše društvene zajednice – rekao je Maresić.

Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su i zamjenici župana virovitičko-podravskog Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik grada Csurgo iz Mađarske Janos Fustos, zamjenici gradonačelnika grada Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek-Golinac, načelnici općina s područja županije, gospodarstvenici, predstavnici udruga i drugi gosti.

Foto: www.icv.hr, žđl, ea, ml; fotografije: I. Bedeković

čitam...
Loading...