prometne nelogičnosti

FOTO Pješaci na Florijanskom trgu u opasnosti, iz grada kažu da se čeka prometni elaborat

07:00h
0
mg
Pješaci zaobilaze stalak za bicikle // Foto: Matija Gudlin

Na Florijanskom Trgu u Koprivnici pješacima koji prelaze preko pješačkog prijelaza prijeti niz opasnosti i to zbog očitih prometnih nelogičnosti, na koje su upozorili naši čitatelji.

Stalak za bicikle je pozicionirani gotovo u potpunosti unutar područja pješačkog prijelaza, tako da su ga građani morali obilaziti prilikom prelaska ceste. Stalak je smetnja sam po sebi, a kada su na njega parkirani bicikli, prostor za obilaženje dodatno je povećan, a preglednost je smanjena.  Ujedno, bicikli se mogu parkirati s obje strane, i prema ljekarni i prema zebri, u kojem bi slučaju bili tik na prijelazu.

Nakon našeg upita gradskom komunalnom redaru, stalak je odmah drugi dan pomaknut za metar ulijevo tako da više nije u ravnini s pješačkim prijelazom, ali i dalje ometa prohodnost. Iz Grada Koprivnice pak sve prometne nelogičnosti pripisuju gradnji Spomenika braniteljima te preuređenju cjelokupnog trga.

Stalak ispred prijelaza, prije pomicanja // Foto: Matija Gudlin
Stalak ispred prijelaza, prije pomicanja // Foto: Matija Gudlin

Uređenje Florijanskog trga, odnosno izgradnja Spomenika braniteljima, počela je ove godine, a pješački prijelaz pomaknut je u smjeru centra.

Iz grada kažu da je stalak za bicikle postavljen samoinicijativno od strane pravne osobe koja obavlja djelatnost na adresi Florijanski trg 4.

No tu je još jedna očita nepravilnost, a riječ je o krivo označenom parkirnom mjestu na istoj lokaciji. Pokraj obilježenog pješačkog prijelaza vozila je dozvoljeno parkirati na udaljenosti od pet metara kako se ne bi smanjila preglednost. Da bi se parkiranje zabranilo, potencijalno parkirno mjesto koje se nalazi tik do prijelaza prekriženo je, no u ovom slučaju s krive strane.

Zabranjeno parkiranje, ali s krive strane // Foto: Matija Gudlin
Zabranjeno parkiranje, ali s krive strane // Foto: Matija Gudlin

Radi se o jednosmjernoj ulici pa je logično da je zabranjeno parkirati vozila iz smjera dolaska automobila prije pješačkog prijelaza.

Iz grada kažu da je i ova nelogičnost uzrokovana gradnjom spomenika.

– Kao posljedica uređenja Spomenika potrebno je izvršiti usklađenje prometnog uređenja sa regulativom vezanom za prometnu signalizaciju i sigurnost na cestama, nakon što se ishode sve potrebne suglasnosti nadležnih tijela na prometni elaborat novog prometnog uređenja, a koji je u izradi. Uz to, moraju se izvršiti i radovi redovnog održavanja kolnika u tom dijelu Florijanskog trga, što je u tijeku – odgovorili su na ovu problematiku.

Stalak za bicikle pomaknut je već drugi dan nakon što smo kontaktirali odgovorne, a za oznake na cesti vjerojatno ćemo morati pričekati prometni elaborat i nadati se da nitko neće nastradati.