Stigli Petrov i Dobrović

FOTO Počela sanacija odlagališta Meka sufinancirana s gotovo 37 milijuna kuna iz EU fondova

13:13h
0
Otvorenje radova na Meki // Foto: Matija Gudlin

Pretvaramo Ludbreg u zeleni, čisti grad u kojem želimo građanima pružiti i okolinu i život u kvalitetnom okruženju, kaže Dubravko Bilić.

Buka brojnih bagera i kamiona danas je svjedočila početku radova na sanaciji odlagališta komunalnog otpada Meka u Ludbregu. Vrijednost radova je u 37 milijuna kuna, a što je gotovo u cijelosti sufinancirano iz fonda Europske unije, dok je 5,5 milijuna nacionalni udio.

Otvorenju su nazočili Božo Petrov, potpredsjednik Vlade, Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša, Robert Podolnjak, potpredsjednik Sabora.

Na Meki se otpad s područja grada skupljao do 1994. godine, a odlagalište je zatvoreno početkom 2015. godine. Tamo se nalazi oko 150 tisuća tona nesortiranog otpada koji

Radovi su u punom jeku // Foto: Matija Gudlin
Radovi su u punom jeku // Foto: Matija Gudlin

treba iskopati, premjestiti i složiti prema pravilu struke.

– Ovo je važan trenutak za Ludbreg. Uz pomoć Ministarstva za zaštitu okoliša te Fonda za zaštitu okoliša, odobren je iznos od gotovo 37 milijuna kuna, što je novac iz EU – rekao je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

Dodao je da se posao treba obaviti do početka prosinca i nakon toga ostaviti prekrasno zeleno brdo koje više neće proizvoditi mirise i biti negativan slika grada, samo 500 metara zračne linije od središta.

Gradonačelnik se pohvalio da Ludbreg provodi programe ministarstva o razdvajanju otpada.

– Prije dvije godine razdvajali smo devet, a danas 30 posto otpada. Ujedno, na godišnjoj razini spremamo po stanovniku oko 140 kilograma otpada, čime smo ispod

Otvorenju su nazočili Vladini dužnosnici // Foto: Matija Gudlin
Otvorenju su nazočili Vladini dužnosnici // Foto: Matija Gudlin

prosjeka u Hrvatskoj – kazao je Bilić te napomenuo da se nada vidjeti i natječaje za reciklažna dvorišta, za koja imaju gotov projekt. Promoviran je i sustav digitalnog praćenja, kojima bi se ljudima naplaćivala stvarna količina otpada.

– Pretvaramo Ludbreg u zeleni, čisti grad u kojem želimo građanima pružiti i okolinu i život u kvalitetnom okruženju – kaže Bilić.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar kazao je kako sanacije ne bi bilo da nije bilo tvrte Piškornica, koja je radila dokumentaciju i borila se za sredstva te da se nada da će sanacija biti dovršena na vrijeme, da se ne vraćaju penali.

Ministar Slaven Dobrović napomenuo je kako se ovdje nastoji minimalizirati nastala šteta.

Slaven Dobrović // Foto: Matija Gudlin
Slaven Dobrović // Foto: Matija Gudlin

– Moramo napraviti promjenu, novi sustav koji počiva na cirkularnoj ekonomiji. Ovdje je sigurno 60 tisuća tona korisnog materijala koji je mogao biti prodan, za kojim je hrvatska ekonomija vapila, jer se uvozio papir, plastika, a danas imamo šansu da se razvija sustav odvojnog prikupljanja – napomenuo je Dobrović.

Dodao je kako smatra da je realno očekivati da se u Hrvatskoj postigne cilj od 50 posto recikliranja do 2020 godine.

– Bilo je potrebno promijeniti kapacitete centara osmišljenih 2005 goidne. Hrvatska mora krenuti u smjeru izgradnje sustava sukladno cirkularnoj ekonomiji, a ovo je dio toga puta – zaključio je on.

Potpredsjednik Vlade, Božo Petrov izrazio je zadovoljstvo investicijama koje se događaju te što se sanacija radi s nula kuna troška za Ludbreg.

Božo Petrov // Foto: Matija Gudlin
Božo Petrov // Foto: Matija Gudlin

– Ovako se štiti okoliš i zato je kružno gospodarstvo važno za Hrvatsku. Da se uzela prosječna cijena sirovina, da se na vrijeme razdvajalo, tu bi danas bilo 30 milijuna kuna i tome težimo. To je novi plan gospodarenja otpadom – kazao je Petrov te zaključio da Hrvatska mora štititi ono što je čini posebnom, a to je zeleni, čisti okoliš.

Dobrović je na kraju napomenuo da je u Hrvatskoj već sanirano više desetaka odlagališta, no tu još ima puno posla. Gorući su problem varaždinske Bale, gdje je pitanje pravne prirode i odgovornosti.

Dotaknuo se i gradnje RCGO Piškornice u Koprivničkom Ivancu, u kojem je slučaju ostao pri svojem stavu da postoje neslaganja jer je predviđeno smanjenje kapaciteta, što se, kaže, mora razriješiti.

čitam...