KULTURNO NEMATERIJALNO DOBRO

FOTO Počele su pripreme, izložba Pisanica od srca i ove će godine razveseliti brojne posjetitelje

Pisanica od srca, osim što širi radosti Uskrsa, od velikog je značaja za promociju naivnog slikarstva, hrvatske kulture i turizma.

09:43h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije prva je u Hrvatskoj, pod nazivom Pisanica od srca, pokrenula projekt izrade velikih uskrsnih jaja oslikanih motivima naive. Izložba će se, tradicionalno, na Zrinskom trgu u Koprivnici moći razgledati i ove godine, od petka 19. ožujka do ponedjeljka 5. travnja.


– Slikari naivci udahnuli su životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije podravskog kraja. Pisanica od srca, osim što širi radosti Uskrsa, od velikog je značaja za promociju naivnog slikarstva, hrvatske kulture i turizma – poručuju iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije koja na ovome projektu surađuje s gradskim i županijskim vodstvom.

Podsjećaju kako oslikavanje pisanica u Hrvatskoj pa tako i na našem području ima izuzetno dugu tradiciju. K tome, od 2008. godine u Koprivničko-križevačkoj županiji nosi status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Najbolji majstori oslikavanja jaja dolaze iz Molvi i Podravskih Sesveta, kažu iz zajednice.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...