kisela juha

FOTO Počelo je spremanje zaboravljenih recepata s područja Dravskih peski, pogledajte ta prefina jela

Kako ne biste ostali ostali zakinuti za ova jela, iz TZ područja Dravski peski odlučili su vam otkriti kako se pripremaju ova jela i koje sastojke trebate. 

13:15h
0
Foto: TZ područja Dravski peski

Ove subote počela je provedba projekta Zaboravljeni recepti s područja Dravski peski, a prva udruga koja je pripremala tradicionalna jela bili su Hrvatsko folklorno društvo Sesvečice iz Podravskih Sesveta.

Cilj ovoga projekta je promocija tradicionalne kuhinje našega područja, tj. izvlačenje recepata naših baka i djedova iz ladica. Na kraju projekta će se svi recepti objediniti i izdati će se kuharica s ovog područja. Alen Janći, direktor TZ područja Dravski peski zahvalio se udrugama bez kojih se ova ideja ne bi mogla realizirati.

– U subotu su nas ugostili članice i članovi HFD Sesvečice u Podravskim Sesvetama. Od jela su pripremali kiselu juhu s vrhnjem i gorički krumper sa slaninom.  Nama je bilo jako fino te im se od srca zahvaljujemo na njihovom trudu i sesvečkoj gostoljubivosti – govori Janći.

Kako ne biste ostali ostali zakinuti za ova jela, iz TZ područja Dravski peski odlučili su vam otkriti kako se pripremaju ova jela i koje sastojke trebate.

KISELA JUHA S VRHNJEM

SASTOJCI: svinjska rebra ili dimljeni buncek, krumpir, mirkva, vrhnje, oštro brašno, papar, vegeta, sol, jabučni ili alkoholni ocat.

PRIPREMA: U lonac stavimo kuhati meso zajedno s krumpirom koji je narezan na kocke i mrkvu narezanu na ploške. Kad je meso kuhano izvadimo ga iz lonca, a zatim u juhu stavljamo vrhnje razmućeno sa malo brašna, zatim se dodaju papar, vegeta (sol po potrebi) i malo octa ovisno o količini juhe (jedna jušna žlica). Ostaviti da provrije nekoliko minuta.

GORIČKI KRUMPER SA SLANINOM

SASTOJCI: krumpir, luk, svinjska mast, svježa paprika, domaća slanina, slatka mljevena paprika, sol, papar.

PRIPREMA: Luk i paprika se preprže na svinjskoj masti, malo se posole kako bi luk i paprika prije omekšali. Kad luk postane staklast doda se slatka mljevena paprika i krumpir narezan na ploške i sve se podlije vodom. Kada krumpir omekša po potrebi se začini (sol, papar). Na posebnoj tavi prepeče se domaća slanina i posluži uz krumpir.

Količina sastojaka ovisi o društvu za koje pripremate, a točnu količinu ipak će otkriti u kuharici. Kako je to izgledalo, pogledajte u bogatoj fotogaleriji.

Uskoro se druže s Udrugom žena Kloštar Podravski i Udrugom umirovljenika Podravske Sesvete koji će otkriti nove recepte.

– Ovim putem pozivamo i ostale udruge s našega područja koje žele prezentirati tradicionalnu hranu svojih baka i djedova da nam se slobodno jave na broj mobitela 099 334 7733 ili na e-mail tzp.dravski.peski@gmail.com – poručuju iz TZ područja Dravski peski.

čitam...