11.3 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
uključit će se i županija

FOTO Podravka predstavila novi sustav za navodnjavanje, Pucar: Ovo je model koji moramo razvijati da podignemo konkurentnost domaće proizvodnje
F

U prvoj fazi u sustav navodnjavanja za uzgoj povrća uloženo je 200 tisuća kuna.

Ne propustite

Prehrambeni gigant Podravka završio je prvu fazu projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina na području naše županije, točnije na pet hektara preklopom na 10 hektara u Sigecu u općini Peteranec.

Projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina definiran je kroz više faza i obuhvaća oko 200 hektara poljoprivredne površine na lokaciji Sigetec u općini Peteranec. Plan je da se projektu priključi i Koprivničko-križevačka županija sa sufinanciranjem i potporama za uvođenje sustava navodnjavanja na poljoprivredne površine.

Ovo polje pokazuje naš put i naš smjer koji smo zacrtali što se tiče poljoprivredne proizvodnje, što se tiče revitalizacije cijelog ovog kraja i naše županije. Hvalevrijedan projekt koji je ovdje započeo sustavom navodnjavanja i koji ćemo nastojati uvesti na svim površinama gdje proizvodimo. Isto tako, taj cjelopkupni tehnološki projekt želimo prenijeti na naše kooperante da podignu svoju konkurentnost i prinose jer to je jedini put da imamo uspješnu poljoprivrednu proizvodnju kako bi dugoročno bilo konkurentni, a i mi kao Podravka – kazao je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar te izrazi zadovoljstvo što su pristuni i župan Koren i predsjednik Županijske skupštine Pintar.

Foto: Ivan Balija
Marin Pucar // Foto: Ivan Balija

– Ovo je model po kojem projekt navodnjavanja trebamo zajednički razvijati dalje. Uvjereni smo da upravo takav model zajedništva Županije, Podravke i samih proizvođača povrća može biti trajna orijentacija za omogućavanje većih površina pod navodnjavanjem te povećanje proizvodnje za potrebe Podravke. Sustavi navodnjavanja preduvjet su razvoja i jačanja konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje – dodao je Pucar.

– Svjesni smo važnosti ulaganja u sustave navodnjavanja, ne samo na razini naše Županije, nego i na nacionalnoj razini s obzirom na nedostatnost u proizvodnji kako konzumnog, tako i povrća za preradu. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno se navodnjava manje od 0,5 posto poljoprivrednih površina, iako ih je više od polovice pogodno za natapanje. Stoga nam je drago da je Podravka pokrenula ovaj značajan projekt, a Županija će se rado uključiti i pomoći kako bi zajednički doprinijeli većim prinosima i kvaliteti proizvoda na našim poljoprivrednim površinama – istaknuo je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Trenutno nedovoljan broj poljoprivrednih proizvođača, posebice povrća, natapanju pristupa individualno koristeći podzemne vode iz vlastitih bušotina što je skupo i ekološki manje prihvatljivo rješenje te daje slabe prinose. Na predstavljanje je stigla i Ljiljana Šapina, kao i Zdravko Dimač te Goran Kovačić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

SRETAN IMENDAN

[IMENDANI] Energični Benjamin i ležerni Ljubomir danas imaju razloga malo proslaviti

Kakav par lijepih imena! Benjamin i Ljubomir danas slave imendan. Benjamin je bučan, energičan, nepristran, jasan, aktualan, magičan, interesantan i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti