SVEČANOST

FOTO Podravka suradnju s braniteljskim OPG-ovima okrunila dodjelom priznanja, Pucar: Nagrade su poticaj svima da postanu veći

Sporazum je sklopljen 2017. godine, a njime je utvrđena suradnja u realizaciji potencijalnog otkupa proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade od strane Podravke.

15:57h
0
Foto: Ivan Balija
Marin Pucar // Foto: Ivan Balija

Sporazumom o suradnji između Podravke d.d. Ministarstva hrvatskih branitelja prošle je godine ostvarena suradnja sa 16 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čiji su vlasnici hrvatski branitelji i njihove obitelji.

Na temelju navedenoga, danas su im u Podravkinoj sedmerokatnici dodijeljene nagrade. Inače, Sporazum je sklopljen 2017. godine, a njime je utvrđena suradnja u realizaciji potencijalnog otkupa proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade od strane Podravke, za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar osvrnuo se na proteklu godinu, kazavši kako je početak uvijek najteži dok se poslovni odnosi uspostavljaju.

– Nagrade su poticaj svim OPG-ovima da postanu veći i osiguraju nam sirovine. Radit ćemo da kompletna poljoprivredna proizvodnja, sirovinska baza bude utkana u Podravkine proizvode. Bit ću izuzetno sretan kada sirovinsku osnovu zadovoljimo s domaćih polja – kazao je Pucar.

Istaknuo je važnost poljoprivrede kao grane koja može zaposliti domaće stanovništvo.

Ovo nisu socijalne mjere, već gospodarsko-poslovna priča u kojoj Podravka ne želi otkupljivati proizvode visokih cijena i ne može i ne želi one s nedostatnom kvalitetom. Pričom potičemo kreiranje poslovnog modela na uspješnoj i dugoročnoj razini – objasnio je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svečanost je dolaskom uveličao i ministar branitelja Tomo Medved. Rekao je kako mu je zadovoljstvo prisustvovati dodjeli nagrada te je zahvalio Pucaru na suradnji.

– Ministarstvo branitelja i Podravka zajedno su si zadali cilj kako bismo motivirali i pozvali branitelje te njihove obitelji na proizvodnju, vodeći računa o tome kako je veliki problem otkup, odnosno plasman, i sigurnost koju si proizvođači imali – pojasnio je.

Potvrdio je kako je Podravkin tim prezentirao modele, uvjete i cijene po cijeloj Hrvatskoj i dijelovima Bosne i Hercegovine, a sve usmjereno k ostanku hrvatskih branitelja na  područjima na kojima žive.

Foto: Ivan Balija
Tomo Medved // Foto: Ivan Balija

Suradnja je garancija daljnjeg uspjeha. Nagrade su poticaj drugima da više proizvode i omoguće veću kvalitetu koju će Podravka prepoznati. Županije, gradovi i općine pružili su punu podršku – rekao je.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, uz kojega je prisutan bio i zamjenik Darko Sobota, pozdravio je i čestitao dobitnicima nagrada. Kako kaže, Podravka je pokazala širinu i globalno djelovanje van granica ovih prostora.

– Odaslali smo značaj dva temeljna pojma. To su zemlja, i sve što iz nje proizlazi, te branitelji koji su se za tu grudu borili. Bitno je kazati, o čemu se posljednjih dana govori, vlasništvo i omjeri Podravke optimalno je za ovakve projekte jer omogućava slobodu da se poslovanje ne sagledava samo kroz profit, već da ima opći-društveni značaj i važnost – izrekao je Koren.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Glede županije, rekao je, traže modele potpora poljoprivrednicima, no dodao je da županije ne mogu svojim kapacitetima to činiti u velikoj mjeri.

Siguran sam kako će utjecaj Vlade Republike Hrvatske biti još značajniji, posebice u ovakvim programima – zaključio je.

Cjelokupnoj svečanosti prisutan je bio i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, koji je ujedno preuzeo priznanje za svojega sina, voditelja OPG-a te jednog od kooperanata Podravke.

Foto: Ivan Balija
Alojz Tomašević // Foto: Ivan Balija

Prepoznata je važnost hrvatskog branitelja, hrvatskih OPG-a i nacionalne tvrtke kao predvodnika prerađivačke industrije. Želimo povezati naša područja. Iduće godine, s novim projektima, siguran da će županija, branitelji i OPG-ovi biti veliki dobavljači sirovine za Podravku. Ponosan sam što su Podravka i Slavonka, Podravac i Slavonac ponovno zajedno, na ovome dijelu obrane domovine – izrekao je Tomašević.

Juro Pratljačić iz Osječko-baranjske županije također je jedan od kooperanata. Za Podravku je radio žutu feferonu.

– Podravka može pokrenuti selo. Najveći problem bio je zaostatak plaćanja, u Podravci toga nema. Generator je sela kao globalno prepoznata tvrtka. Nema problema u naplaćivanju. Nastavit ćemo suradnju s Podravkom, naši se proizvodi mogu plasirati na svjetska tržišta – smatra Pratljačić.

Foto: Ivan Balija
Juro Prtljačić // Foto: Ivan Balija

Prisustvovali su i državna tajnica Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji Nevenka Benić te načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata Marijana Tkalec, kao ivoditelji Referalnih centara zadruga hrvatskih branitelja. Nagrađeni su sljedeći OPG-ovi hrvatskih branitelja: OPG Tomislav Rupčić, OPG Tomislav Kolar, OPG Juro Pratljačić, Obrt Williams, OPG Kurtušić Željko, OPG Tomislav Šakota, OPG Tomašević, PG Soldo Borislav, OPG Josip Kulaš, OPG Zlatica Pezić, OPG Fišer, OPG Jurišić Nada, OPG
Ivan Tubić, OPG Vlahek, OPG Kotur i OPG Merić Mladen.