Doniraju i prodaju

FOTO Podravski krojači ne gase svoje ‘singerice’, supružnici iz Pitomače pokrenuli su akciju s medicinskim maskama u koju se uključila cijela Hrvatska

Više od 50 komada pronašlo je svoje korisnike diljem medicinskih ustanova, a konstantno su im dolazili upiti ambulanta susjednih sela i općina.

17:00h
0

Izloge brojnih ljekarna proteklih tjedana “krase” natpisi kojima se poručuje kako su ostali bez zaštitnih maski. No, zato su se na njihovu izradu odlučili obrti poput AE Designa, Donnela koji ih dijeli uz kupovinu, Krojački obrt Kreativa Krojački i trgovački obrt Evita. U izlogu potonjeg, čiju smo vlasnicu Emu i njezinu kolegicu posjetili, stoji: Imamo maske!

O tome koliko posla imaju svjedoči svega pet-deset minuta koje su uspjele izdvojiti za razgovor, kada smo ih posjetili prije zabrane rada koja je nastupila u ponoć. Nakon razgovara s liječnicom koja im je objasnila karakteristike koje maska mora imati, krenule su s radom. Protekla dva dana ruke su im bile pune posla, a šivaće se mašine – popularne singerice – ne zaustavljaju. S tim u vezi, njihove su trenutno namijenjene ponajprije liječnicima, medicinskim sestrama i ostalim djelatnicima jer im u svakodnevnom obavljanju posla iste nedostaju.

Više od 50 komada pronašlo je svoje korisnike diljem medicinskih ustanova, a konstantno su im dolazili upiti ambulanta susjednih sela i općina.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Maske su pamučne, ne smiju imati gumice kako bi se mogle oprati. Imaju više slojeva čime je zaštita bolja – pojasnila nam je Ema.

Dosad su prodale par komada – i to bijelih, zelenih i s motivima – a uzevši u obzir situaciju s koronavirusom, vjerujemo da će još maski kad-tad izaći iz njihove i radnji ranije brojnih drugih obrta, među kojima je i onaj iz Pitomače.

Foto: Ivan Balija
Vlada prava radna atmosfera // Foto: Ivan Balija
“Vidjeli smo što će se dogoditi, odlučili smo pokrenuti akciju.”

Mali anđeo naziv je butika smještenog u Pitomači. Njegovi vlasnici, Zlatko i Helena Škrinjar, pokrenuli su pravu akciju u koju su se uključili ljudi iz cijele Hrvatske. Donirali su stotine pamučnih maski za višestruku uporabu, a dobili narudžbe za više od 20 tisuća. Jasno je kako s deset zaposlenih ne mogu pokriti cijelu Hrvatsku. Stoga su aktivirali krojače i ostale ljude koji su željni pomoći. Javile su im se gospođe iz Novalje koje će pokriti Zadar, one iz Rovinja pomoći će bolnici u Puli, a tu su i Zagrepčani, Splićani i Dubrovčani.

Foto: Ivan Balija
Helena i Zlatko Škrinjar te dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

– Vidjeli smo što će se dogoditi. S obzirom na to da inače šivamo odjeću za bebe, odlučili smo pokrenuti akciju i opskrbiti bolnice. Javile su nam se i druge ustanove, no bolnicama je pomoć najpotrebnija. Nakon što pomognemo njima, okrenut ćemo se ostalima – objasnio je Škrinjar, dodavši kako maske imaju i u klasičnoj prodaji, dok se donacije, dakle, odnose na liječnike i medicinske sestre.

Uzevši u obzir da je tržište stalo, potvrdio je kako će se nadalje šivati maske, maske koje su jučer stigle u Viroviticu i Bjelovar, danas su svoje dobili djelatnici u Koprivnici, a tijekom dana ispred nas naći će se i u drugim potrebitim bolnicama. Malena, ali velika donacija koja će olakšati svakodnevni rad i koju je preuzeo ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, dr. Mato Devčić. 

– Zahvaljujemo im na vrijednoj donaciji. Bit će usmjerena našim službama. Maske će se koristiti za svakodnevni rad s pacijentima sa sumnjom na koronavirus, ali i u svim ostalim situacijama u kojima se sumnja na povećanu infekcioznost bolesnika – rekao je dr. Devčić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...
Loading...