Kraljevska kulinarska radionica

FOTO Podravski novinari testirali su kako se crveno pivo ponaša u hrani i sljubljuje s njom

22:30h
0
Jela novinara gorjela su u pravom smislu riječi // Foto: Matija Gudlin

Carlsberg je na Podravkinom rekreacijskom centru, konkretno u Štaglju za svoje potrošače i predstavnike sedme sile pripremio promotivnu radionicu spravljanja kraljevskih jela s Kraljevskim Panom.

Danas su se koprivnički i ini novinari okušali u jednom drugom zanatu i s drugim alatom u rukama – kuhačom. I to ni manje ni više, nego primjenjujući pivo u jelima. Nije ni išlo išlo loše, zahvaljujući pripremljenoj recepturi i budnom oku Podravkinog kraljevskog kuhara Zlatka Sedlanića.

Naime, Carlsberg je na Podravkinom rekreacijskom centru, konkretno u Štaglju za svoje potrošače i predstavnike sedme sile pripremio promotivnu radionicu spravljanja kraljevskih jela s Kraljevskim Panom.

– Radi se o pet osoba koje su putem nagradnih igara osvojili sudjelovanje u radionici. Njihov je zadatak bio osmisliti kraljevsku večeru od predloženih sastojaka pa su oni najkreativniji danas ovdje s nama – ispričala nam je glasnogovornica Carlsberga Petra Švarc.

Kulinarske snage ePodravine // Foto: Matija Gudlin
Kulinarske snage ePodravine // Foto: Matija Gudlin

Obrazložila je kako su s hladnijim danima i zimom na pomolu, ljudi raspoloženi za posebne okuse poput tople arome karamele koja se nazire u Kraljevskom Panu pa je Carlsberg, za dodatno zagrijavanje to odlučio spojiti s aromatičnom hranom i sezonskim namirnicama.

– Radionicom smo željeli naučiti polaznike nešto o sljubljivanju arome vrhunskog piva i vrhunske hrane – zaključila je P. Švarc.

Voditelj radionice, ujedno i autor menija za dansku kraljicu prije dvije godine, Zlatko Sedlanić ispričao nam je kako je kraljevsko pivo ukomponirano u kraljevska jela Renesansnog festivala.

– Pripremili smo kraljevski Panonian sauté u kojem se ovo pivo idealno sljubljuje s namirnicama te ne daje gorčinu jelu, ne mijenja okuse i mirise nego daje finu harmoniju okusa. Potom je tu rolada od kopuna punjena keljom uz kestene i šumske gljive te pečeni krumpir s pivom i vrhnjem, zatim su tu bili Panonski svinjski medaljoni u umaku od piva, kao i pureći file pohan u pivskom tijestu – uputio nas je chef i rekao kako je svim ovim jelima, kao i za meni danske kraljice, baza Renesansna kuharica.

– Namirnice poput kestena i gljiva u to su se to doba redovno koristile, te su kraljevi jeli sve ono što je raslo u šumama, poljima, morima, prirodi odnosno sve ono što se moglo ubrati i uloviti – dao nam je dašak prošlosti kraljevski kuhar.

O tome što smo s nabrojanim jelima i pivom učinili nakon što smo ih skuhali i sljubili, ostavljamo vašoj mašti na volju.