DANI OKUSA HRVATSKE TRADICIJE

FOTO Podravsko-prigorski restorani nudit će prefina jela po smiješno niskim cijenama, pogledajte što i gdje možete jesti

Nudit će se dva menija, jedan od 75 i drugi od 95 kuna. Golema ponuda prefinih jela nadopunjena je pićima, pri čemu četiri od šest moraju činiti vina lokalnih proizvođača.

10:45h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Prvi, nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije predstavljeni su danas u prostorijama PORA-e u Koprivnici. Riječ je o projektu koji će se provoditi u deset županija od 15. do 25. studenog. Na popisu je i Koprivničko-križevačka županija koja, u ovom slučaju, nosi naziv Okusi tradicije Podravine i Prigorja. 

Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivnica Kristina Sočev objasnila je kako će ukupno 102 objekta, devet ih s našeg područja, nuditi po dva menija, jedan od 75, a drugi od 95 kuna. Golema ponuda prefinih jela, koju možete vidjeti na kraju, nadopunjena je pićima, pri čemu četiri od šest moraju činiti vina lokalnih proizvođača.

Cilj je bogatu ponudu staviti na jedno mjesto i ponuditi je žiteljima županije i posjetiteljima. Riječ je o velikom napretku diljem Hrvatske. Vjerujemo da će ponuda biti prepoznatljiva i da će pridonijeti razvoju turizma i turističke ponude – započela je K. Sočev.

Kristina Sočev // Foto: Marko Dedić

Predstavnik tvrtke Vall 042, nositelj ovoga standarda, Borislav Šimenc istaknuo je kako će oni koordinirati i upravljati projektom. Inače, Vall 042 nosi brojne uloge, među kojima je i ona turističke agencije. Također, Šimenc je napomenuo kako sudjeluju po jedan objekt Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije.

Ugostitelji su se potrudili za tu vrijednost dati izuzetno kvalitetnu ponudu koja nadmašuje financijsku vrijednost. Gastronomija je jedan od glavnih motiva dolazaka u destinaciju. Napor je to koji valja podržati. Ovo je jedan od najboljih hrvatskih projekata javno-privatnog partnerstva. Zajedništvom i sinergijom ostvarit ćemo značajnije rezultate glede promocije lokalne kuhinje i gastronomije. Uživajmo u onome što su objekti ponudili – objasnio je Šimenc.

Borislav Šimenc // Foto: Marko Dedić

Ujedno je objasnio koja je razlika ove i svakodnevne ponude.

– Ponovio bih, u sklopu standarda svaki objekt tijekom godine mora imati dva glavna jela s prilogom. Osnovna ideja bila je koristiti tradicionalne namirnice s područja na kojemu restoran djeluje, pripremiti jela šireg, odnosno tradicijskog popisa te u kreiranju menija važno je ostvariti bonus od 20-ak posto u odnosu na redovne cijene – kazao je.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren siguran je kako su korisnici, u onim mjestima u kojima je certifikat već postojan, prepoznali hvalevrijedan projekt.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić

– Treba zahvaliti svima koji su prihvatili ideju, postali ste jedna obitelj. Kontinentalni dio Hrvatske lišen je mnogih prednosti koje imaju destinaciju na Jadranu. Moramo tražiti alate kojima bismo privukli goste i našu turističku ponudu učinili atraktivnom. Gastronomija je prvi koji na tom surovom, turističkom tržištu možemo iskoristiti – izrekao je Koren, dodavši kako projekt može postati sredstvo komunikacije između restorana s različitih prostora Hrvatske.

Predstavnica Sunčanog sela, jednog od objekata u kojima možete fino jesti, naglasila je kako oni nisu restoran, radi čega je potrebno nazvati i rezervirati termin. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.

 

Loading...