VELIKA SVEČANOST

FOTO Podravsko-prigorskim obrtnicima dodijeljena priznanja, a polaznicima usavršavanja vrijedna uvjerenja, I. Kovačić: Čvrsti smo, problemi nam ništa ne mogu

U Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje oko 1450 obrta s više od 5000 zaposlenih. Ukupno, riječ je o preko milijardu i 200 milijuna kuna prihoda u 2019. godini.

13:15h
0
Foto: Sanjin Bojić

Svečana dodjela priznanja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije te dodjela Uvjerenja o usavršavanju polaznicima programa usavršavanja za voditelja za izradu i provedbu EU projekata Obrtničkog učilišta Pouka održani su danas u prostorijama županijske Komore.

Predsjednica županijske Komore Irena Kovačić potvrdila je kako je dodijeljeno deset uvjerenja i 15 priznanja.

– Tražimo obrtnike koji su iznimno zaslužni za napredak, iako su svi zaslužni. Mi, obrtnici, čvrsto smo utemeljeni, pa nam problemi ništa ne mogu. Danas su veliki problemi nedostatak radne snage, dok manji obrtnici možda teže pronalaze posao – izjavila je I. Kovačić.

Irena Kovačić (lijevo) i Ksenija Ostriž // Foto: Sanjin Bojić

Ravnateljica Pouke Jasmina Sinovec o uvjerenjima je kazala kako su zapravo dokaz stečenih znanja i vještina za pisanje i provedbu EU projekata. Točnije, oni su tako nadogradili svoje znanje. Inače, ovo je deveta grupa, a valja naglasiti da su polaznici uglavnom ljudi koji aktivno mogu sudjelovati u pisanju i privlačenju novca u županiju.

 

Ratimir Ljubić i Jasmina Sinovec (desno) // Foto: Sanjin Bojić

– Specifično je što naši polaznici sustavno uče kako pisati i provoditi projekte. Također samostalno, uz pomoć mentora, moraju napisati jedan projekta. Jako je dobra baza za daljnji rad. Imali smo dvije-tri skupine nezaposlenih koji su se gotovo odmah zaposlili. Teško je reći koliko rade na projektima, ali sigurno je kako pozitivnih efekata ima – izrekla je J. Sinovec.

Jedan od primatelja uvjerenja za izradu i provedbu EU projekata jest i Mario Švegović, predsjednik županijskog HSS-a i načelnik Općine Koprivnički Ivanec

Mario Švegović // Foto: Sanjin Bojić

– Poticaj da ovo završim bio je da se bolje i kvalitetnije provedu raspisani projekti. Naučio sam mnogo toga. Zahtjevno je, potrebno je sitnicama dati pažnju kako se ne bi pogriješilo i time povećala efikasnost. U općini imamo zaduženu osobu koja je također završila seminar. Oboje ćemo koristiti naše znanje. Najbitnije su upute za prijavitelje, prvi korak prema pisanju projekta. Kao općina, neke smo projekte realizirali, a za neke traje natječaj. Imamo vjetar u leđa za prijaviti se – kazao je Švegović.

Dakle, dobitnici povelje Hrvatske obrtničke komore (HOK) su Miroslav Tremski (TM elektroinstalacije), Lidija Sokač-Huten (obrt za proizvodnju i trgovinu Huten) i Srednja škola Ivan Seljanec Križevci. Nadalje, HOK je priznanja dao u ruke Jasminke Sirovec (ugostiteljski i poljoprivredni obrt Zlatan i Marinela), Stjepanu Stručiću (mesarski i trgovački obrt Stručić), Ivici Kolaru (obrt za soboslikarske radove Eko-brzi), Heleni Hraščanec (cvjećarski obrt Ciklama) i Željki Jajetić Puljko (kozmetički i trgovački obrt Jajetić). Dodijeljene su, također, HOK-ove zahvalnice, i to Vjekoslavu Mesarovu (obrt Zidar i fasader), Mirjani Gabaj (frizerski salon Blondy), Matiji Gašpariću (zlatarski obrt Matija), Marku Solaru (obrt za izradu suvenira Ember) i Stjepanu Jagarincu (tesarski obrt Jagarinec).

U Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje 1450 obrta s 5000 zaposlenih

U Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje oko 1450 obrta s više od 5000 zaposlenih. Ukupno, riječ je o preko milijardu i 200 milijuna kuna prihoda u 2019. godini. Samim time jasno je kako je obrtništvo vrlo važan dio, što je apostrofirao i župan Darko Koren uz kojega je prisustvovao zamjenik Ratimir Ljubić.

Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

– Kad kažemo da je 12 milijardi prihoda svih velikih i srednjih subjekata, onda to dovoljno govori o prostoru koji obrtništvo pokriva. Pridajemo veliku pažnju, imamo niz mjera poticanja malog gospodarstva i poduzetništva. Jednako tako, s 50 tisuća kuna sufinancirali smo edukaciju 14 polaznika. Sa školama i tvrtkama nastojimo utjecati na smanjenje odljeva u ovom sektoru – kazao je Koren te pohvalio aktivnosti županijske komore i istaknuo Obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima kao izniman događaj.

Ksenija Ostriž // Foto: Sanjin Bojić

Grad Koprivnicu predstavljala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž. Navela je kako obrtnici nose malo gospodarstvo županije, ali i Hrvatske.

– Ponosna sam na rezultate koje ste postigli. Primjerice, u Koprivnici u 2018. godini prijavljeno je oko 86 novih obrta, a 60-ak odjavljeno. U 2019. prijavilo ih se 133, a samo 50 odjavilo. Vidi se gospodarski pomak, osobito u Koprivnici – izjavila je K. Ostriž, posebno pozdravivši žene poduzetnice te zahvalivši i čestitavši svima koji su u projektu sudjelovali.

Damir Židanić // Foto: Sanjin Bojić

Okupljenima se u ime HOK-a i predsjednika Dragutina Ranogajca obratio potpredsjednik Damir Židanić.

– Drago mi je što mogu biti s vama. Pokazalo se kako je Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije osnivanjem Obrtničkog učilišta prije deset godina dala primjer izvrsne prakse. Čestitam kolegama na radu i dobitnicima na priznanju, a onima koji će dobiti uvjerenje želim da im bude ulaznica za svijet rada – zaključio je Židanić.