UDRUGA ŽENA GRADA ĐURĐEVCA

FOTO Pogača z oreji mogla bi dobiti i oznaku zemljopisnog porijekla, nastavljaju se istraživanja

Pogača z oreji je u travnju 2017. godine dobila preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i stavljena na listu nematerijalne kulturne baštine RH.

12:06h
0
Foto: Grad Đurđevac

Članice Udruge žena Grada Đurđevca, proširuju i nastavljaju istraživanja o pogači z oreji. Nakon proljetne radionice u Strukovnoj školi u Pitomači, prvu ljetnu radionicu održale su u Domu za stare i nemoćne u Koprivnici. Pogača z oreji je u travnju 2017. godine dobila preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i stavljena na listu nematerijalne kulturne baštine RH.

– Do trajne zaštite, koju planiramo okončati ove godine, u obavezi smo proširiti istraživanje i preko radionica širiti priču o njoj. Nastavak terenskog istraživanja, te određene edicije o pogači financijski potpomaže Ministarstvo kulture RH, pa smo se nakon već do sada održanih brojnih radionica odlučile za Dom za stare i nemoćne u Koprivnici. Htjele smo doznati koliko starije domaćice naše županije poznaju ovaj starinski kolač- rekla je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca.

U razgovoru s korisnicama Doma, koje su s područja cijele naše županije, đurđevačke ‘pogačarke’, Mirjana Mišulin, Vera Lenhard, Marija Kožar i Anđela Lenhard Antolin, došle su do zanimljivog saznanja.

– Većina starijih korisnica Doma zna podosta o pogači, pripremale su je u mladosti, doznale o njoj od svojih predaka, ali rijetko koja od njih je koristila preklapanje pri njenoj obradi. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se preklapanje koristi očito samo na području Đurđevca i đurđevačke Podravine. To bi našoj pogači z oreji moglo donijeti i oznaku zemljopisnog porijekla koje pak dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede RH. No, za to bi svakako trebala dodatna, opsežna istraživanja, zaključila je Anđela Lenhard Antolin, inicijatorica i koordinatorica zaštite pogače z oreji.

Vesna Križan, ravnateljica Doma za stare i nemoćne i Maja Kovačić, radna radna terapeutkinja u Domu, bile su izvrsne domaćice đurđevačkim ‘pogačarkama’.

Istraživanje i radionice nastavit će se na jesen.

Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac

čitam...
Loading...