Preventivna kutija

FOTO Poginulih na cestama sve je više, a ovaj uređaj će to promijeniti

13:08h
0
Preventivna kutija // Foto: PU Koprivničko-križevačka

Preventivna kutija ima otvore za antenu i objektiv fotoaparata koji ne zaklanjaju kutove snimanja niti umanjuju tehničke karakteristike i kvalitetu fotografije.

Smrtnost na cestama Koprivničko-križevačke županije u prvih šest mjeseci pet puta je veća nego u cijeloj 2015. godini. Protiv tog negativnog trenda Policijska uprava u Đurđevcu borit će se novim projektom Preventivna kutija.

Riječ je o uređaju za nadzor brzine smještenom u svojevrsnu PVC kutiju koja štiti uređaj Multanova 6F od atmosferskih neprilika.

Preventivna kutija ima otvore za antenu i objektiv fotoaparata koji ne zaklanjaju kutove snimanja niti umanjuju tehničke karakteristike i kvalitetu fotografije. Na poleđini Preventivne kutije, nalaze se vrata s bravicom za zaključavanje, dok je unutrašnjost prilagođena dimenzijama uređaja za mjerenje brzine s pregradnim policama.

Prednost im je što mogu djelovati samostalno, bez nadzora policijskih službenika i stalnih ophodnji.

Zamišljeno je također da bude postavljeno više Preventivnih kutija, no samo u jednoj bi bio uređaj za mjerenje brzine. Ostale kutije bile bi prazne, no svojom pojavom bi upozoravale vozače da smanje brzinu – bile bi preventivne u punom smislu. Cijena jedne Preventivne kutije bila bi 1000-2000 kuna.

“Planira se postavljanje Preventivnih kutija duž državne ceste broj 2 u Đurđevcu, gdje je promet izrazito frekventan. Ako bi se pokazale kao dobro rješenje, nastojalo bi se proširiti projekt i na ostale policijske uprave”, rekao je načelnik policijske postaje Đurđevac.