županijska turistička zajednica

FOTO Pogledajte fotografije koje spajaju prošlost i sadašnjost

11:30h
0

Fotografiranje je bilo dosta zahtjevno i trajalo je nekoliko mjeseci, rekao je Kruno Heidler.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije završila je zanimljiv projekt kojim je na fotografijama doslovce spojila staro i novo.


Radi se o starim fotografijama određenih lokaliteta, koji su s iste pozicije ponovo snimljeni u današnje vrijeme te preklopljeni kako bi se na jednoj fotografiji dobio stariji i noviji prizor.

Ideja je nastala po uzoru na postojeće fotogalerije u svijetu, uglavnom tematike Drugog svjetskog rata, no u ovom slučaju sve je ipak turističke prirode.

– Spajanje fotografija u našoj je županiji definitivno inovativan pristup u prikazivanju određenih lokaliteta, u kojem smo se željeli okušati da baš ne idemo po sistemu ‘staro lijevo, novo desno’. Nadam se da će fotografije biti zanimljive domaćoj publici, ali i turistima – rekao je Zdravko Mihevc, direktor Ureda županijske Turističke zajednice  te pozvao fotografe i ostale zainteresirane da se okušaju u ovoj tehnici.

Dodajmo kako su stare fotografije iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović, Gradskog muzeja Križevci te nekoliko privatnih zbirki, dok su autori novijih kadrova Zvonko Jakupec, Nino Miklaušić i doajen fotografije Krunoslav Heidler.

Krunoslav Heidler // Foto: Ivo Čičin-Mašansker
Krunoslav Heidler // Foto: Ivo Čičin-Mašansker

– Fotografiranje je bilo dosta zahtjevno i trajalo je nekoliko mjeseci. Naime, arhitektura se snima samo po tmurnom vremenu kako bi se izbjegle sjene, no vrijeme nam baš nije išlo na ruku, pa smo tako zbog jedne fotografije četiri puta putovali u Križevce. Dok bismo mi stigli, oblaci bi se razišli. Također smo morali raditi zahtjevne korekcije jer su se nekad snimke radile objektivom od 50 mm, pa je bio problem s perspektivom, no nekako smo uspjeli – zaključio je Heidler.

Ovi radovi i dalje su samo u digitalnom obliku, a hoće li i kad završiti otisnuti na nekoj podlozi i možda izloženi na kakvom sajmu, još nije odlučeno.

čitam...