Projekt Marka Sedlanića

FOTO Pogledajte kako bi mogla izgledati nova koprivnička knjižnica

11:00h
0
Nova knjižnica // Foto: Marko Sedlanić
Prijedlog izgleda nove knjižnice // Foto: Marko Sedlanić

Ova lokacija uklapa se u ideju obnavljanja muzejskog trga i novog šetališta duž Esterove, a knjižnica sama po sebi mora biti u neposrednom centru grada te mora imati kolni prilaz, pa se ova lokacija pokazala idealnom – istaknuo je Marko Sedlanić.

Koprivničanac Marko Sedlanić, inženjer građevinarstva predložio je da se nova zgrada knjižnice smjesti na križanju Školske i Esterove ulice, pokraj crkve Sv. Nikole.

– Ova lokacija uklapa se u ideju obnavljanja muzejskog trga i novog šetališta duž Esterove, a knjižnica sama po sebi mora biti u neposrednom centru grada te mora imati kolni prilaz, pa se ova lokacija pokazala idealnom – istaknuo je Sedlanić.

Objasnio je da se zgrada sastoji od prizemlja i dva kata, a na svakom katu je jedan od odjela. U prizemlju je dječji odjel s igraonicom i igrotekom te prostori za bebe i djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Na prvom katu bit će posudbeni odjel za odrasle s multimedijalnim odjelom i medijatekom dok je drugi kat predviđen za stručno znanstveni odjel za učenje i istraživački rad.

Nova zgrada knjižnice prema njegovom projektu trebala bi imati i podzemnu garažu s 38 parkirnih mjesta, posebnu garažu za bibliobus i veliko spremište knjiga. Bit će osigurana i vertikalna komunikaciju malim teretnim liftom koji prolazi kroz sve etaže zgrade unutar malih tranzitnih skladišta po pojedinim etažama, u kojima bi se privremeno skupljala građa i otpremala tim liftom u podrumsko spremište.

– Unutar pojedinih etaža nalaze se i razne višenamjenske i multimedijalne dvorane, caffe bar, knjižara i suvenirnica, kreativna radionica, prostori za rad knjižničara, priručna i tranzitna spremišta, odjel za mlade, učionice za individualne, ali i grupne radove, informatički centar, izvedbeno- izložbeni prostori i prostorija za specijalne, zaštićene i zavičajne zbirke – dodao je on.

Ukupna kvadratura navedenih etaža je 5000 metara kvadratnih, koji bi zadovoljili potrebe knjižnice narednih 20 do 30 godina.

– Ovakva moderna knjižnica više ne predstavlja samo spremište knjiga jer je 70 posto prostora namjenjeno korisnicima, a 30 posto književnoj građi, što su zapravo pravila suvremenih knjižnica – zaključio je Sedlanić.

Podsjetimo, uz Sedlanićev prijedlog, u povjerenstvo su pristigla još dva prijedloga. Antonio Grgić je za dogradnju postojeće knjižnice u dvorištu prema Svilarskoj ulici. Barbara Kokot predlaže izgradnju nove knjižnice u zasad još neurbaniziranom dijelu grada – Poljišću, između Krležine ulice i Kampusa.