Rastemo čitajući

FOTO Pogledajte što se sve krije u bibliobusovim kutijama znanja

15:47h
0
Predstavljene su putujuće kutije koprivničkog bibliobusa // Foto: Matija Gudlin

U kutijama se nalaze slikovnice, radni listići, vizualna građa, materijali za učenje romskog jezika, stručna pedagoška literatura za odgajateljice te po jedan tablet, informirala nas je A. Škvarić.

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović predstavljen je projekt Bibliobusne službe Rastemo čitajući, kroz program poticanja rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije.

Projekt je osmišljen kroz suradnju s dječjim vrtićima u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus, a osvojio je nagradu INELI Balkans Inovation Award u iznosu 4000 eura.

U sve nas je uputila Ana Škvarić, voditeljica bibliobusne službe koja kaže kako se radi o projektu edukacije knjižničara iz 11 balkanskih zemalja, a koja je uključivala osmišljavanje nove knjižnične usluge. Jedna od pet nagrada za projekte dodijeljena je i našoj knjižnici.

– Mi smo osmislili male knjižnice u kutijama koje bi trebale zadovoljiti potrebe djece predškolskog uzrasta. U njima se nalaze slikovnice, radni listići, vizualna građa, materijali za učenje romskog jezika, stručna pedagoška literatura za odgajateljice te po jedan tablet opremljen aplikacijama za igru i učenje – informirala nas je A. Škvarić, najavivši tako za ožujak i travanj, predavanja za roditelje o važnosti čitanja od najranije dobi koja će, uz knjižničarke, sponzorski održati profesor pedagogije Goran Živković.

Kako je najavljeno, kutije će biti dostupne u dječjim  vrtićima svaki dan tijekom cijele pedagoške godine.

Novi projekt poticat će čitanje u predškolaca // Foto: Matija Gudlin

Ciljevi projekta su poticanje čitanja u djece predškolske dobi te njihova priprema za polazak u školu, promicanje svijesti o socijalnoj inkluziji i toleranciji s motom jednakosti u različitosti, podrška roditeljima u poticanju čitanja u obitelji i prepoznavanju važnosti i kvalitetnom korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije, kao i podrška profesionalnom razvoju i cjeloživotnom učenju odgajateljica.

Kako nas je voditeljica bibliobusa uputila, kroz suradnju s dječjim vrtićima u mjestima koje bibliobus obilazi, kao nedostaci su primijećeni manjak knjižnične građe u vrtićima, kako te ustanove nisu obvezne sadržavati knjižnicu. Iako tu bibliobus uvelike pomaže, kako njegov nedostatak, tako i nedostatak vrtića jest nemogućnost korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

–  Projekt će se, za početak, održati u pet vrtića. Četiri od toga su iz mreže Vrapčić (Drnje, Lastavica Peteranec, Potočnica Sigetec i Iskrica Đelekovec) te DV Dabrić Legrad. U budućnosti želimo uključiti svih 16 vrtića na našem terenu, a trenutno smo u projekt mogli samo ovoliko te smo željeli uključiti one koji imaju najviše romske djece zbog potpore njihovoj socijalnoj inkluziji i prvom kontaktu s hrvatskim jezikom – rekla je A. Škvarić, nadodavši kako je nabavljena literatura na romskom odnosno bajaškom jeziku.

Uz to, u proceduri je i nabava tablet računala i ostale građe te je za 1. ožujka predviđena svečanost pokretanja projekta u vrtićima. Pilot-faza završava u lipnju, ali kutije nastavljaju sa svojom svrhom u cijeloj idućoj pedagoškoj godini.

Ana Škvarić (lijevo) idejna je začetnica projekta // Foto: Matija Gudlin

– Naš vrtić mnogo radi na integraciji romske manjine. Oni su dio naših projekata već niz godina i ne želimo ih zaobići. Želimo da sva djeca imaju iste startne mogućnosti za daljnji napredak – rekla je Suzana Tišljarić, ravnateljica DV Vrapčić iz Drnja i nazvala opremljene kutije škrinjicama znanja.

–  Djeca imaju pravo na znanje, školovanje i jednake mogućnosti, a ove putujuće kutijice sadrže gotovo sve potrebno – zaključila je ravnateljica.

Odgojiteljica u istom vrtiću odnosno maloj školi Ivana Antolić kao veliki problem istaknula je komunikaciju u djece romske nacionalne manjine, kako ona gotovo da i ne govore hrvatski te očekuje da će ovaj projekt uvelike olakšati premostiti te barijere.

– Predavanja namijenjena roditeljima, podučit će ih kako da djeca smanje konzumaciju neprimjerenih sadržaja na televiziji i kompjuteru, odnosno koje kreativne i obrazovne mogućnosti nude ti komunikacijsko-informacijski sustavi – objasnila je odgojiteljica.

S riječima podrške, zahvale i zadovoljstva prisutnima su se obratili i Ivana Oreški, ravnateljica DV Dabrić iz Legrada te načelnici Općina Drnje Slavko Lot i Legrad Ivan Sabolić.

Loading...