PRVA STEPENICA ZA MLADE PODUZETNIKE

FOTO Pola grada stiglo je na svečano otvorenje Inkubatora kreativnih industrija, M. Mak: Koprivnica ima poduzetničkog duha

Projekt vrijedan 13,5 milijuna kuna financiran je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

15:32h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Inkubator kreativnih industrija u koprivničkom Kampusu danas je svečano otvoren. Direktorica Entera d.o.o. Koprivnica Martina Mak otkrila je kako je njezin najveći strah bio je da će 1440 kvadrata prostora biti previše. Međutim, danas smatra kako bi dvije tisuće također odgovaralo.

– Uspjeli smo provesti projekt. Danas imamo čast otvoriti prostor i od sutra svakodnevno raditi. Ukupni kapacitet je 30 poduzetnika. Imamo 15 samostalnih prostora i 15 pozicija na kojima poduzetnici mogu raditi. Bude li potrebe, neke prostore možemo proširiti – kazala je M. Mak.

Navela je kako Inkubator, među ostalim, nudi 3D printer, hologram, gaming postaju, VR ili salu s opremom za povezivanje s ljudima diljem svijeta.

Foto: Ivan Balija
Martina Mak // Foto: Ivan Balija

Koprivnica očito ima poduzetničkog duha. Drago mi što je, uz našu podršku, moguće razviti ideju. Želimo da poduzetnici što lakše otvaraju nova tržišta, stvaraju nova partnerstva, rastu i zapošljavaju – dodala je.

“Cilj je postići ravnomjerni, regionalni razvoj”

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić uputio je čestitke ljudima iz Gradske uprave, Entera, Martini Mak te njezinim suradnicima i suradnicama na, kazao je, prekrasnoj europskoj priči.

– Projekt ima višestruki značaj. Lijepo je znati da ljudi na moderno vrijeme mogu odgovoriti na fleksibilan način. Ponosni smo, u mandatu moje ekipe i mene ovo je prva zgrada koju smo stvorili od temelja do krova, čime smo pokazali kako znamo voditi takve investicije, privlačiti europska sredstava i da je pred koprivničkim poduzetništvom lijepa budućnost. Ne bismo gradili novi Inkubator da nam stari nije bio premalen – tvrdi Jakšić.

Valja istaknuti kako je Inkubator smješten u neposrednoj blizini Sveučilišta Sjever.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Kampusu dajemo novu živost, pokazujemo zašto je sve ovdje i koliko je važnost spojiti Sveučilište s dobrim praksama koje može donijeti poduzetništvo. Budućnost jest u kreativnim tehnologijama i industrijama. Vjerujem kako ćemo ostvariti dodatnu sinergiju kojom ćemo se ponositi – zaključio je.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman iskazala je nadu da će se otvaranjem pokrenuti brojna poduzeća.

Foto: Ivan Balija
Nataša Mikuš Žigman // Foto: Ivan Balija

Cilj je postići ravnomjerni, regionalni razvoj. Nadamo se kako će infrastruktura tome poslužiti. Novoosnovana poduzeća trebaju ovakvu vrstu podrške i izaći na tržište. Pokušavamo stvoriti okruženje u kojemu ćemo poduzetnicima olakšati početak. Ministarstvo puno radi na dodjeli bespovratnih sredstava izravno prema poduzetnicima. Kroz pozive sufinancirane europskim sredstvima dodijelili smo više od 3500 bespovratnih potpora vrijednih 4,5 milijarde kuna. Ankete govore kako Hrvati u poduzetništvo idu radi nužde, a ne uočene prilike. Ovakve dobre priče u kojima gospodarstvenici uspijevaju najbolji su putokaz kako je moguće ostvariti uspjeh – izrekla je državna tajnica.

Jedan od korisnika prostora bit će Marko Hanžeković i tvrtka Photo Adria koja se bavi fotografskim djelatnostima.

– Sviđa nam se ambijent. Odlična je mogućnost suradnje i pronalaska novih klijenata. Mladome poduzetniku ovo je odlična, uzlazna stepenica za ulazak na tržište – misli.

Foto: Ivan Balija
Marko Hanžeković // Foto: Ivan Balija

Bogati program započeo je projekcijom filma naziva Inkubator kreativnih industrija. Nakon kratkog glazbenog dijela uslijedila je panel diskusija na temu Važnost i uloga inkubatora i tehnoloških parkova u razvoju poduzetništva. Predsjednik Uprave RASCO-a Ivan Franičević izgovorio je, također, nekoliko važnih riječi, dok je potpisivanje sporazuma o suradnji između Faster Capital Venture Fonda i Entera postavljeno kao pretposljednja točka. Na kraju je red došao na obilazak i zajednički ručak.

Projekt vrijedan 13,5 milijuna kuna financiran je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

čitam...