SAMOZAPOŠLJAVANJE I EU PROJEKTI

FOTO Polaznicima korisnih edukacija i radionica na svečanoj dodjeli u PORA-i uručene potvrde, K. Kovačić: Ostvarila mi se želja

Ravnateljica PORA-e kazala je kako se radi o 70 polaznika.

13:00h
0
Foto: Ivan Balija
Kristina Kovačić // Foto: Ivan Balija

Svečana dodjela potvrda polaznicima edukacija za samozapošljavanje, pripremu i provedbu EU projekata te radionica za nezaposlene osobe Kluba za zapošljavanje organiziranih u projektu Partnerstvo za sve 2 sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda održana je danas u prostorijama PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

U proteklih gotovo godinu dana odradili smo puno aktivnosti usmjerenih na mlade, žene i nezaposlene. Odrađen je niz radionica i edukacija na temu samozapošljavanja te pripreme i provedbe EU projekata – kazala je ravnateljica PORA-e Melita Birčić, potvrdivši kako se radi o 70 polaznika.

Dodala je kako su organizirana dva boot campa na temu IT-a. Jedan koji će krenuti sljedeći tjedan odnosi se na prehrambeni sektor.

Istaknula bih kako smo osigurali potpore za samozapošljavanje za 13 potencijalnih poduzetnika iz naše Županije u ukupnom iznosu od 390 tisuća kuna. Danas želimo podijeliti potvrde i napraviti retrospektivu što je PORA u domeni pripreme i provedbe radila tijekom prošle i u prvim mjesecima ove godine – objasnila je M. Birčić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
K. Kovačić jedna je od polaznica koja je otvorila obrt za izradu nakita

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kazao je kako su prošli tjedan potpisali 13 ugovora za samozapošljavanje iz programa potpora mladih vrijednosti u sklopu kojega je svakoj osobi dodijeljeno 30 tisuća kuna.

Pesimisti bi rekli kako u Hrvatskoj nemamo mlade, žene niti nezaposlene. Ovi projekti dokazuju suprotno. Svaka podrška i potpora takve vrste iznimno je značajna. Današnji događaj nastavak je podupiranja ulaska mladih i žena u svijet poduzetništva. Svaki takav ulazak je specifičan, ovisno o djelatnosti, ali je podrška svima zajednički nazivnik – rekao je Koren, zahvalivši se partnerima te poslavši čestitke polaznicima na ulasku u svijet poduzetništva.

Kristina Kovačić jedna je od polaznica. Otvorila je obrt za izradu unikatnog, ručno rađenog nakita.

Ostvarila mi se želja za nečime što mi još izgleda kao san. Uz potpore to se i ostvarilo – objasnila je K. Kovačić.

Kaže kako je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za samozapošljavanje dobila potporu u iznosu od 55 tisuća kuna te od Županije, u sklopu potporu male vrijednosti, 30 tisuća kuna.

– Pisali smo poslovni plan zbog čega smo dolazili na edukacije za Zavod za zapošljavanje te ovdje u PORA-u. Sredstva moramo uložiti namjenski. U mojem slučaju, puno alata i dodatne edukacije. Mogu reći kako mi je bilo dostatno. Prvu, najtežu godinu počinjem s vjetrom u leđa – smatra K. Kovačić, zadovoljna dobivenim znanjem kroz edukacije koje su trajale četiri dana od po nekoliko sati.

čitam...