Dan ljubaznosti u prometu

FOTO Policija na području županije zaustavljala motorna vozila i dijelila – nagrade

14:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Policijska uprava danas provodi preventivnu akciju Dan ljubaznosti u prometu na ugroženijim pješačkim prijelazima u gradovima i mjestima Koprivničko-križevačke županije, izvijestila nas je Mirela Škvorc.

Danas ste se na određenim prometnim točkama u Đurđevcu, Koprivnici, Križevcima, Virju i Kloštru Podravskom mogli susresti s prometnom policijom. Možda ste se uplašili uvjereni da ćete dobiti neku kaznu, a možda ste bili i zaustavljeni te iznenađeni nagradom.


– Policijska uprava danas provodi preventivnu akciju Dan ljubaznosti u prometu na ugroženijim pješačkim prijelazima u gradovima i mjestima Koprivničko-križevačke županije. Ona je prvenstveno usmjerena na vozače motornih vozila kako bi se podigla svijest o nezaštićenosti pješaka koji osim prometne kulture od strane ostalih sudionika u prometu, ni nemaju neku drugu zaštitu – ispričala nam je Mirela Škvorc, suvoditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa županijske Policije.

Ovaj je put policija odlučila prigodno nagraditi vozače motornih vozila koji su propustili pješake na pješačkom prijelazu. Vozači koji nisu propustili pješake, također su zaustavljani, ali ovom prilikom ih ne i kažnjavati, nego su samo prošli s upozorenjem na propuštanje pješaka.

Sugovornica nas je izvijestila se je više od 50 posto nesreća u kojima su sudjelovali pješaci, ove godine dogodilo na pješačkim prijelazima.

I pješaci i biciklisti kao žrtve u nesrećama, ipak, mogu pridonijeti vlastitom stradavanju svojim neodgovornim ponašanjem. Jedan od razloga je nekorištenje reflektirajućih materijala i svjetala za mraka, zbog čega nisu dovoljno vidljivi.

Uvažavanje u prometu // Foto: Matija Gudlin
Uvažavanje u prometu // Foto: Matija Gudlin

Reflektirajući prsluk ili narukvica te i najobičnija baterija bit će od velike pomoći, za razliku od tamne odjeće, posebice na mjestima izvan naselja gdje nema ulične rasvjete, što kao primjer možemo navesti nedavno stradanje biciklistice između Peteranca i Koprivnice – informirala nas je M. Škvorc i upozorila da prije nego što stupe na obilježene prijelaze, pješaci i biciklisti moraju pogledati na obje strane i biti sigurni da te prijelaze mogu sigurno prijeći, jer ako se prenaglo istupi na cestu, vozači ne mogu pravovremeno reagirati.

– To se posebno odnosi na bicikliste, koji ne moraju sići s bicikla na obilježenom biciklističkom prijelazu ali, kako je poznato da su mnogo brži od pješaka i vole preletjeti preko ceste, bitno je da uspore pri izlasku na prijelaz i budu uvjereni u sigurnost prelaska. Zbog takvih neprovjeravanja dolazi do naleta vozača na biciklista, ali i do zaletavanja biciklista u automobil – predočila nam je situaciju policajka.

Doznajemo da biciklistički prijelaz nije uvijek označen uz pješački, jer su koncesionari na određenim dijelovima prometnica procijenili kako se radi o dijelu ceste nedovoljno sigurnom za prelazak bicikla u vožnji.

Bez obzira na nedavni tragični primjer stradanja pješaka u Cvetkovcu gdje je poginula dvogodišnja djevojčica i stradao njen otac, izvješteni smo da su takve nesreće više iznimka nego pravilo.

Nije policija uvijek namrštena // Foto: Matija Gudlin
Nije policija uvijek namrštena // Foto: Matija Gudlin

– Srećom, nemamo mnogo stradalih pješaka u prometu i nadamo se da će se ta brojka sve više smanjivati – riječi su M. Škvorc.

U akciju su uključeni i djelatnici županijskih auto-škola. Marko Starčević, stručni voditelj auto škole Auto Marko objasnio nam je kako su pješaci i biciklisti najranjivije skupine u prometu, a potom i motociklisti, što svojom krivnjom što drugih sudionika.

– Posao osvještavanja o kulturi u prometu, koje je smisao ove akcije, mi obavljamo na svakodnevnoj bazi. Poučavamo buduće vozače da budu korektni prema pješacima i biciklistima te izdaleka zamjećuju i reagiraju na njima namijenjene prijelaze. Bitno je smanjiti brzinu kako bi se oni osjećali sigurnima pri prelasku prometnice – rekao je instruktor i zaključio kako poduka u auto školi nije garancija da će se vozači kasnije uistinu ponašati u skladu s tim, jer je prometna kultura dio opće kulture, i sve ovisi od jednog pojedinca do drugog.

– Uvjeren sam, ipak, da ih se većina pridržava propisa, a onaj izuzetak pokušavamo iskorijeniti ovakvim akcijama  – rekao je Starčević i nastavio darivati savjesne vozače reflektirajućim prslucima.

čitam...