Počeo otkup pšenice

FOTO Poljoprivrednica Silvija: Urod je dobar jer su ulozi bili veliki, ali je cijena loša pa svake godine mijenjamo otkupljivača

Pravila oko procjene nema - dođem s dvije prikolice iste pšenice, a za jednu mi izmjere jedne proteine, dok za drugu prikolicu izmjere drugu vrijednost. Kvaliteta uroda ove je godine solidna, veći su proteini, kaže Mihael.

15:00h
0
Otkup je počeo u sedam ujutro // Foto: Martina Maloča

Jučer je počeo otkup pšenice te se danas pred ulazom u Podravkine silose od sedam ujutro slaže kolona. Kako doznajemo, poljoprivrednici su ulovljeni malo nespremni jer nisu znali kad će početi otkup.

Iz Podravke javljaju kako će otkup trajati sve dok pšenice bude u ponudi, a prijem se obavlja svakog dana od sedam do 23 sata, dok će se isplata pšenice realizirati u roku do 10 dana od dana prijema računa.

Cijena pšenice utvrđena je na osnovu kvalitete pšenice odnosno na temelju postotka proteina i hektolitarske mase te je podijeljena u četiri osnovne grupe. Za prvu klasu cijena je 1,20 kuna po kilogramu, za drugu je cijena prosječno 1,10 kunu po kilogramu, pšenica treće klase vrijedi jednu kunu, dok će proizvođači za onu četvrte dobiti 80 lipa.

– Ugovorena pšenica prve, druge i treće klase platit će se 0,03 kune više od unaprijed utvrđene cijene – najavljuju iz Podravke, a o svojim iskustvima ispričao nam je poljoprivrednik Mihael Petrović.

Tast i zet pokušavaju s različitim otkupljivačima // Foto: Martina Maloča

Prema njegovim riječima, što se tiče svrstavanja pšenice u klase, pravila oko procjene nema.

– Primjerice, ja dođem s dvije prikolice iste pšenice, a za jednu mi izmjere jedne proteine, dok za drugu prikolicu izmjere drugu vrijednost. Rekao bih da je kvaliteta uroda ove godine solidna, veći su proteini – kaže Mihael koji ima ugovor s Ameropom, a u Podravku je pomogao tastu Željku dovesti pšenicu.

Kako kaže, ove godine na svojih 35 rali pšenice nije imao problema ni bolesti, osim malo suše u početku.

Željko nije prezadovoljan terminom otkupa jer se je prije otkupljivalo i noću, a danas je otkup počeo tek od sedam.

Kolona pred silosom // Foto: Martina Maloča

– Tu smo od šest ujutro, ali da su uzimali preko noći, mi sad više ne bi tu stajali. Mi smo se obično organizirali tak da kroz dan obavimo žetvu, a preko noći pšenicu dostavljamo otkupljivaču – objasnio je Petričević.

Zlatka Dombaja zatekli smo već pred ulazom te samo što nije došao na red nakon dva sata čekanja.

– Meni se čini da se sad to dosta ubrzalo jer ima više otkupnih mjesta pa se ljudi raspoređiju ovisno o tome tko ima ugovore s kim. Ja imam ugovor s Podravkom, iako nemam mnogo zemlje. To je tek dva rali pšenice – kaže poljoprivrednik Zlatko.

Prema njegovoj procjeni, prošle je godine prinos bio slabiji nego ove, ali sa cijenama obično nije baš prezadovoljan pa mu ni sad očekivanja nisu prevelika.

– Dok ne uđem, nebum znal po kojoj cijeni bum prodal. Tek mi unutra budu procijenili klasu pšenice. Nisam ove godine imal nikakvih problema, špricano je protiv bolesti i drača i prihranjivano je pa bumo vidli dok izmjere proteine – u neizvjesnosti je Zlatko.

Zlatko Dombaj // Foto: Martina Maloča

Poljoprivrednica Silvija od sedam ujutro čeka u svojem traktoru te očekuje da će se u redu zadržati oko četiri-pet sati.

– Urod je dobar jer su ulozi bili veliki, ali je cijena loša. Otkupljivači su loši i nepravedni. Svake godine mijenjamo otkupljivača i idemo tamo gdje je bolje. Ove godine samo s Podravkom poslujemo – priča nam ova poljoprivrednica koja se još bavi uzgojem uljane repice, šećerne repe i kukuruza.

Kako kaže, očekuje da će dobiti oko 1.10-1.15 kn na kilogram pšenice te da se većinom radi o drugoj klasi, ponešto i prvoj.

U Podravci se iz ugovorene proizvodnje očekuje oko 12.000 tona pšenice te izražavaju nadu da će i ostali proizvođači koji gravitiraju njenom silosu, u velikom broju, svoju pšenicu voziti u Podravku.

– O kvaliteti pšenice još je prerano govoriti, ali nadamo se da će biti u najmanju ruku na prošlogodišnjoj razini, ako ne i bolja. Prošle godine smo u otkupu imali 75 posto pšenice I i II klase. Ovakva predviđanja temeljimo na osiguranom sortimentu koji smo podijelili proizvođačima i  agrotehničkim mjerama koje su provedene u proizvodnji – objašnjavaju u Podravci.

Tvrde kako cjenovnom politikom potiču kvalitetniju pšenicu, tako da se proizvođačima isplate veća ulaganja kako bi dobili i kvalitetniji proizvod.

– Da bismo zatvorili naše bilance trebat ćemo dodatno otkupiti još 3000 do 5000 tona kvalitetne pšenice koju ćemo osigurati na našem tržištu – obavijaštavaju nas iz Podravke.

čitam...