počeo otkup pšenice

FOTO Poljoprivrednici složni: Koliko je cijena otkupa veća, toliko je kvaliteta pšenice lošija, a i urod je manji nego lani

Sve je otišlo gore. Tu mislim na repromaterijal, umjetno gnojivo i tako dalje. Mislim, viša je sad i otkupna cijena, ali kada se sve to zaokruži, dođe vam na isto, kaže Zoran Petrović iz Drnja.

16:00h
0
Otkup pšenice u Virju počeo je jutros//Foto: Ivan Balija

Podravske ceste ovih su dana pune traktora s prikolicama, što znači da je diljem Koprivničko-križevačke županije počeo otkup pšenice. S obzirom na cijenu otkupa, koja je viša nego lani, poljoprivrednici zadovoljno trljaju ruke, no, s druge strane, urod je kod većine manji, a kako su nam rekli naši sugovornici, ni kvaliteta nije onakva kakvoj su se nadali.

Također, ni kolone traktora nisu onakve kakve pamtimo, barem u Ulici Ivana Česmičkog iz smjera Danice, gdje su nekada poljoprivrednici satima čekali u nekoliko stotina metara dugim redovima. Danas, doslovno, bez minute izgubljenog vremena stignu podno Podravkinog silosa, a razlog leži u sve većem broju otkupljivača, odnosno otkupnih stanica.

Rekao nam je to Zoran Petrović iz Drnja, koji godinama vozi pšenicu na prijem u Podravku.

Petrović nije zadovoljan ovogodišnjim urodom // Foto: Ivan Balija

– Ne mogu reći da sam sretan došao ovdje. Dosta je loše, iako su prve naznake bile drugačije. Mislili smo da bude bolje nego lani, ali sve je to tu negdje. Istina je da je cijena bolja, ali klase su katastrofa i ne mogu biti zadovoljan. Moja pšenica je standardne kvalitete, što znači da ću dobiti između 1,25 i 1,30 kuna po kilogramu – rekao nam je Petrović, jedan od rijetkih poljoprivrednika kojeg smo uspjeli nagovoriti na izjavu.

Dodao nam je kako ima 10 hektara i kako se sve manje isplati ulagati u ovu kulturu.

– Slušajte, vremenski uvjeti su takvi da nikada ne znate što se može dogoditi. Eto, ove godine je i urod manji, a sve je otišlo gore. Tu mislim na repromaterijal, umjetno gnojivo i tako dalje. Mislim, viša je sad i otkupna cijena, ali kada se sve to zaokruži, dođe vam na isto – zaključio je Petrović.

Sličnu priču ponovio nam je i Ivica Krznarić iz Molvi. Njega smo, pak, uhvatili na Podravkinom otkupnom mjestu u Virju, gdje nas je dočekala nešto drugačija slika nego u Koprivnici. Naime, tamo je otkup počeo jutros pa je sukladno tome i kolona traktora bila znatno veća.

Krznarić tvrdi da je zadovoljan, iako možda ne bi trebao biti // Foto: Ivan Balija

Krznarić je iskusni poljoprivrednik i dugo je u ovome poslu. Kaže kako se s vremenom sve mijenja, pa tako i kvaliteta, odnosno cijena pšenice.

– Gledajte, ja sam zadovoljan, iako možda ne bih trebao biti. Uspoređujući s prošlogodišnjim urodom, prinos je manji, a i kvaliteta nije ništa bolja, dapače, mislim da je prošle godine bila bolja. Lani sam imao proteine 13,40, 14,50 i 15,50, a sad su na 13,50. Dakle, prihod će biti manji. I tako je kod većine koliko čujem. Možemo to reći ovako, koliko je cijena otkupa veća, toliko je kvaliteta pšenice lošije – objasnio nam je naš sugovornik.

Ipak, naglasio je Krznarić kako se ne želi previše žaliti, jer uvijek može i gore.

– Nažalost, tako je to u današnje vrijeme. Radim i radit ću dok ću moći. Imam 10 jutara zemlje, imam svoju računicu i to je najvažnije. Samo treba raditi i toga se držim. Kad više neću moći, nastavit će sin i tako to ide – zaključio je Krznarić.

U Virju vlada gužna na ulazu u silos // Foto: Ivan Balija

Inače, vrata Podravkinog silosa u Koprivnici otvorena su u petak, dok su se ona u Virju u Bioviti otvorila jutros. Prijem pšenice u Koprivnici vrši se u vremenu od 7 do 23 sata sve dane u tjednu, uključujući subotu i nedjelju, a ista pravila vrijede i za otkupno mjesto u Virju.

Cijena pšenice utvrđuje se na osnovi kvalitete pšenice (postotak proteina i hektolitarska
masa) i podijeljena je u pet osnovnih cjenovnih grupa. Tako će za pšenicu premium klase, koja podrazumijeva hektolitarsku masu od 80 kg/hl i udio proteina od 15 posto ili više, Podravka plaćati 1,40 kune po kilogramu.

Pšenica prve klase, hektolitarske mase 78 kg/hl i s udjelom proteina od 13,5 do 14,99 posto plaćat će se od 1,31 do 1,38 kuna po kilogramu, a ona standardne kvalitete, hektolitarske mase od 76 kg/hl i proteinima od 12,00 do 13,49 posto otkupljivat će se po cijeni od 1,23 do 1,30 kune po kilogramu.

Pšenicu treće klase, hektolitarske mase 74 kg/hl i proteinima od 10,5 do 11,99 posto
Podravka će plaćati od 1,15 do 1,22 kune po kilogramu, dok će za pšenicu IV. klase,
hektolitarske mase 72 kg/hl i udjelom proteina manjim od 10,5 posto izdvojiti 1,15 kuna
po kilogramu. Isplata predane pšenice izvršit će se u roku pet dana.