Održan prvi kamp naive

FOTO Poseban doživljaj djeci je predstavljala vožnja u traktorskoj prikolici

12:16h
0
Mali kampisti prošle su godine naučili su zapaliti logorsku vatru te si sami ispekli večeru // Foto: Muzej grada Koprivnice

Po pitanju upoznavanja s naivnim slikarstvom, Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac te Ivan Andrašić polaznicima kampa održali su radionice slikanja na staklu, a išlo se i u posjet Galeriji Josip Generalić.

Ovaj je vikend za 20 klinaca i klinceza iz Koprivnice, Virja i Bjelovara prošao u pravom ljetnom ozračju kampiranja, te u spajanju ugodnoga s korisnim.

Koprivnički Muzej prvi je put organizirao Ljetni kamp u Hlebinama na kojem su se naši najmlađi upoznali s naivnom umjetnošću te čarima kampiranja i života na selu.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Iza Galerije naivne umjetnosti mali kampisti podignuli su šatore koje im je ustupio odred izviđača Bijeli javor iz Koprivnice, a uz asistenciju izviđača i sedam voditelja naučili su i kako se pali logorska vatra te su si sami spravljali večeru pekući jeger na logorskoj vatri.

Uz vatru su slušali i narodne priče o bajkačima i coprnicama te jeli zlevanku kao tradicionalno jelo ovoga kraja, koju su za njih spravile žene iz KUD-a Hlebine.

Umjetnici su polaznike kampa podučili osnovama naivnog slikarstva // Foto: Helena Kušenić
Umjetnici su polaznike kampa podučili osnovama naivnog slikarstva // Foto: Muzej grada Koprivnice

Članovi lokalnog kulturno-umjetničkog društva podučili su djecu i tradicionalnim plesovima poput kola, a glazbeni repertoar zaokružen je koncertom u zadnje vrijeme u nas vrlo popularnog etno benda Ogenja.

Aktualne su bile tradicionalne igre na otvorenom, poput potezanja užeta, a kamp su si ukrasili sami njegovi stanovnici što im je predstavljalo poseban užitak.

Po pitanju upoznavanja s naivnim slikarstvom, Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac te Ivan Andrašić polaznicima kampa održali su radionice slikanja na staklu, a išlo se i u posjet Galeriji Josip Generalić kao i u Gabajevu Gredu gdje se u istim trenucima održavala likovna kolonija naivnih umjetnika.

– Vožnja u traktorskoj prikolici do Gabajeve Grede za klince je bio doživljaj kao da se voze avionom, a nakon koncerta najviše se se oduševili autogramima dečkima iz Ogenja – podijelila je dojmove s nama Helena Kušenić, kustosica hlebinske galerije koja je izuzetno zadovoljna time kako je prošao prvi Ljetni kamp.

Za kraj, uz ovakvu galeriju, možemo zaključiti da su naša djeca zasigurno doživjela iskustva i stekla uspomene koje će nositi sa sobom ostatak života.

 

čitam...