Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

FOTO Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i udruga Hera na đurđevačkoj tržnici građanima podijelili letke kako prijaviti nasilje

Broj za žrtve nasilja 116 006 od 25. studenoga dostupan je 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane.

14:05h
0
Foto: Kckzz.hr

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije s partnerskom udrugom Hera i podršku udruga civilnog društva organiziralo je javnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Time su se uključili u kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju provodi preko 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje. U okviru ove javne akcije predstavljena je i kampanja Vijeća Europe „Zajedno protiv seksizma“ #MeToo.

Na đurđevačkoj tržnici tijekom javne akcije kroz razgovor podijeljene su informacije o načinu prijave nasilja, gdje se može dobiti savjet i podrška svima koji su izloženi ili svjedoče nasilju te su dijeljeni letci, edukativni materijali i publikacije sudionika u akciji.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić je istaknula kako
se obilježavanjem ovog dana želi ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te
poslati snažna poruka o važnosti svih aktivnosti u smislu zaustavljanja nasilja nad ženama.

Cilj je osvijestiti javnost i potaknuti na prevenciju i eliminaciju nasilja prema ženama. Nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste i nitko ne smije trpjeti nasilje. Svi imamo odgovornost zajednički se boriti protiv nasilja. Također je u ime organizatora pozvala cjelokupnu javnost da se aktivno uključi u borbu protiv nasilja nad ženama, s naglaskom i pozivom da svi koji su na bilo koji način izloženi ili svjedoče nasilju, prijave slučajeve nasilja. Naglasila je važnost umrežavanja i povezivanja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, organizacija civilnog društva i samih žrtava nasilja.

Bitni su alati komunikacije, socijalnog uključivanja, savjetovanja i dostupnosti za sve dionike, što će doprinijeti povećanju javne svijesti o problematici nasilja. U tom smislu je posebno istaknula važnost osnivanja Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, koji će biti značajan u pružanju emocionalne podrške kao i informiranja žrtava nasilja o njihovim pravima te upućivanja na relevantne institucije i organizacije civilnog društva. Podrška je besplatna i anonimna. Broj 116 006 od 25. studenoga dostupan je 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici
brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.