prvi u ndh

FOTO Povodom 80. obljetnice u Galeriji Koprivnica predstavljeno troknjižje o logoru Danica

Iako sam autor povjesničar Zdravko Dizdar nije mogao sudjelovali na predstavljanju knjiga izražena mu je zahvalnost za trud koji je uložio tijekom nekoliko desetljeća svojeg profesionalnog rada i života kako bi istražio što se događalo u logoru Danica i tko je sve ondje bio zatočen.

18:25h
0
Foto: Muzej grada Koprivnice

Prije točno 80 godina, 15. travnja 1941. godine, uspostavljen je prvi ustaški logor na području Nezavisne Države Hrvatske koji se nalazio na Danici u Koprivnici. Povodom obilježavanja te obljetnice u četvrtak 15. travnja 2021. u Galeriji Mijo Kovačić održano je predstavljanje troknjižja pod naslovom Logor Danica u Koprivnici 1941. – 1942. i panel diskusija na temu strahota u Drugom svjetskom ratu.

Iako sam autor povjesničar Zdravko Dizdar nije mogao sudjelovali na predstavljanju knjiga izražena mu je zahvalnost za trud koji je uložio tijekom nekoliko desetljeća svojeg profesionalnog rada i života kako bi istražio što se događalo u logoru Danica i tko je sve ondje bio zatočen. Rezultati njegovog požrtvovnog rada objavljeni su u tri sveska koje su predstavili izdavač Robert Čimin, recenzent Željko Krušelj i povjesničar Dražen Ernečić, viši kustos u Muzeju grada Koprivnice i ujedno autorov suradnik pri izradi knjige.

Posebno je naglašena vrijednost 3. sveska knjige Logor Danica u Koprivnici 1941. – 1942. u kojem je objavljen poimenični popis logoraša koji se sastoji od 4349 kratke biografije. Nakon predstavljanja knjiga na istome mjestu održana je panel diskusija na kojoj je bilo govora o okolnostima u kojima je osnovan logor Danica u Koprivnici i o stradanjima Židova, Srba, Roma i Hrvata koji su ondje bili zatočeni. Uvodno se sudionicima panela obratio gradonačelnik grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić koji je zahvalio Muzeju grada Koprivnice na brizi koju pokazuje prema Spomen području Danica. Svoj osvrt na povijest logora Danica dao je povjesničar Tvrtko Jakovina, redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuo je činjenicu da je logor Danica u Koprivnici osnovan samo nekoliko dana nakon uspostave NDH.

Foto: Muzej grada Koprivnice

Na njegovo izlaganje nadovezao se Željko Krušelj, publicist, novinar i povjesničar s Odsjeka za komunikologiju, novinarstvo i medije Sveučilišta Sjever. Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin govorio je o značaju Danice iz muzeološke perspektive i osvrnuo se na sve što je ondje do sada napravljeno i što se planira u budućnosti s ciljem revitalizacije spomen područja. Istaknuo je da su uoči dana sjećanja na žrtve logora Danica na istoimenom spomen području postavljene ploče s imenima više od 4300 logoraša koji su od travnja 1941. do rujna 1942. bili zatočeni u logoru Danica.

Imena su raspoređena na 10 ploča koje su ugrađene na za to predviđena mjesta na spomeniku koji je djelo arhitekta Lenka Pleštine. Popis logoraša izrađen je prema podacima koje je prikupio i objavio povjesničar Zdravko Dizdar, a ploče su postavljene u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Grada Koprivnice.

Foto: Muzej grada Koprivnice

čitam...