FOTO: Poznati Koprivničanci na otvorenju izložbe o Dolinaru i Slavenu

21:34h
0

100630-muzej-mMnogobrojni poznati Koprivničanci došli su u srijedu u Muzej grada Koprivnice na otvorenje izložbe „Žarko Dolinar i NK Slaven Belupo”.

Izložbu su u povodu 90. obljetnice Dolinarova rođenja i 103. rođendana Slavena organizirali Muzej grada Koprivnice i Slaven Belupo, a postavili su je Dražen Ernečić, Slavko Tomiša i Branko Pleše. Građu za izložbu godinama je vrijedno prikupljao Branko Pleše, koji je prilikom otvorenja govorio o Dolinarovu životu.

Počasni građanin Koprivnice prof. dr. Žarko Dolinar je prvi Hrvat koji je osvojio medalju na nekom Svjetskom prvenstvu, prvi Hrvat i jedini Koprivničanac svjetski prvak, znanstvenik i trostruki doktor nauka, profesor koji je predavao na pet različitih fakulteta u Zagrebu i Baselu, humanist i nositelj prestižnog priznanja „Pravednik među narodima”, svjetski putnik, slikar i kolekcionar te jedan od 12 sportaša 20. stoljeća u Hrvatskoj.

– Treba svakako reći da je ovdje prikupljen samo jedan mali, ali značajni dio predmeta, koji ipak dovoljno govore o njemu, jer za više bi trebalo najmanje dva današnja naša muzeja – napomenuo je Pleše.

Izložbu je otvorila koprivnička dogradonačelnica Vesna Želježnjak, a uzvanicima su se osim Plešea obratili i koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal te ravnateljica Muzeja Draženka Jalšić Ernečić.

{vsig}kultura/06-2010/dolinar-slaven{/vsig}

čitam...