Obljetnica osnutka

FOTO Pred prepunom dvoranom Domoljuba, uz brojne goste, županijski HDZ proslavio 28 godina svog djelovanja

Okupili su se brojni članovi stranke, simpatizeri, ali i predstavnici visokih državnih dužnosnika, a doslovno se tražila stolica više. Bila je to prilika za prisjetiti se prvih dana i svih tih godina rada stranke.

20:40h
0
28. obljetnica HDZ-a
Foto: Ivan Brkić

Ogranak Hrvatske demokratske zajednice u Koprivničko-križevačkoj županiji večeras je, u koprivničkom Domoljubu, na mjestu gdje je i osnovan, svečano proslavio 28. obljetnicu svog osnutka.


Okupili su se brojni članovi stranke, simpatizeri, ali i predstavnici visokih državnih dužnosnika, a doslovno se tražila stolica više. Bila je to prilika za prisjetiti se prvih dana i svih tih godina rada stranke.

Tom je prilikom, u svojem govoru, Goran Kovačić, predsjednik koprivničkog HDZ-a , iskazao ponos s postignutim u proteklih godinu dana jer je u tom vremenu stranka ostvarili brojne ciljeve kojima je dokazala da imamo snažnu želju i volju raditi te stvarati, prisjećati se pritom prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana.

28. obljetnica HDZ-a
Goran Kovačić // Foto: Ivan Brkić

– Vođeni njegovim mislima, uz brojne uspone, ali i padove, možemo se pohvaliti svojim radom. Iza nas su lokalni izbori na kojima je HDZ ostvario jedan od  najboljih rezultata dosada u gradu Koprivnici. Osvojili smo najveći broj vijećnika pojedinačno kao stranka u Gradskom vijeću što je dokaz da HDZ u Koprivnici ide uzlaznom putanjom. Naš sljedeći cilj je na idućim lokalnim izborima osvojiti većinu u Gradskom vijeću i iznjedriti gradonačelnika grada Koprivnice. Na tom tragu vodimo sve naše aktivnosti, imamo dovoljno znanja i stručnosti da se uhvatimo u koštac sa svim problemima koji su pred nama i ničega se ne bojimo – istaknuo je Kovačić.

Također, članovima je zahvaliti na dosadašnjem radu i zalaganju, kao i središnjici stranke na pruženoj potpori.

28. obljetnica HDZ-a
Darko Koren // Foto: Ivan Brkić

– Ovim putem želim zamoliti da nas još više i jače podržavaju i budu uz nas jer smatramo da Koprivnica zaslužuje bolju budućnost za svoje građane koja se može ostvariti jedino s Hrvatskom demokratskom zajednicom na čelu – zaključuje on.

HDZ je na prošlim lokalnim izborima podržao Darka Korena, kandidata Mreže nezavisnih lista, koji je i osvojio mandat župana. Koren je i zahvalio stranci na podršci te naglasio da je to bio pravi potez.

– Povijest odnosa mene osobno i HDZ-a-a već je znana. U trećem mandatu, zajedno s mojim zamjenikom i vašim predsjednikom, obnašam dužnost župana, zahvaljujući i HDZ-a-u. Kada netko dobije takvo povjerenje od najjače političke stranke, ta je čast još veća. Nadam se da vas nisam razočarao sve ove godine. Politika je disciplina koju treba sagledavati dugoročno, tri koraka unaprijed, mislim da smo i ovaj puta tu procjenu napravili dobro – rekao je župan.

28. obljetnica HDZ-a
Foto: Ivan Brkić

Prije 28 godina u Domoljubu, tada Domu kulture osnovao se županijski HDZ, a tada su na tom mjestu bili i današnji predsjednik županijskog ogranka Darko Sobota i njegov zamjenik, saborski zastupnik Damir Felak. Upravo se Felak u svom obraćanju prisjetio tih vremena.

28. obljetnica HDZ-a
Damir Felak // Foto: Ivan Brkić

I ja sam sjedio ovdje prije 28 godina i slušao i pratio ono što su govorili iskusni ljudi. Tada se mijenjalo puno toga, mnogima nije bilo jasno što će se dogoditi, ali netko je znao, naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Čestitam i svim domoljubima koji su tada imali hrabrosti doći u ovu zgradu i osnovati HDZ u Koprivnici, ali i onima u Križevcima i Đurđevcu koji su to isto činili u svojim općinama. U ovim godinama HDZ je prošao puno toga, uspona i padova. Veći dio smo mi bili na čelu države i nastojalo provesti program koji su napisali naši utemeljitelji. Koliko smo uspješni o tome odlučuju građani svake četiri godine. Očekujem i da ćemo u Koprivnici uspjeti pokazati da se grad može voditi bolje i uspješnije nego sada – uvjeren je Felak.

I dožupan Darko Sobota naglasio je da nema sumnje koja stranka je najjača u državi danas, a rekao je da ni u županiji nije drugačija situacija, zahvaljujući i odlukama koje su napravili na lokalnim izborima.

28. obljetnica HDZ-a
Darko Sobota // Foto: Ivan Brkić

– Danas je HDZ u našoj županiji, to se neće mnogima svidjeti, i dalje najjača stranka. Jedina je županijska organizacija koja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj obnaša izvršnu vlast, uz pomoć svojih koalicijskih partnera. Bila je mudra odluka podržati Darka Korena na izborima i omogućila nam je da opravdavamo povjerenje svojih glasača. Činimo uvjerljivu većinu u županiji i provodimo politiku kakvu građani zaslužuju i očekuju od nas – rekao je Sobota.

Među uzvanicima bili su i visoki državni dužnosnici, poput tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera. On se u svom obraćanju fokusirao na promjene koje stranka mora napraviti kako bi i dalje ostala na vlasti, a spomenuo je i konkretne poteze, kojima je izmamio najveći pljesak večeri u prepunoj dvorani.

28. obljetnica HDZ-a
Davor Ivo Stier // Foto: Ivan Brkić

– Zašto je HDZ uspio na početku ostvariti svoje ciljeve? Zato što je bio otvoren prema hrvatskom čovjeku. Tuđman je poduzeo ogroman rizik, primjerice otvoriti se hrvatskoj emigraciji, koja je tada smatrana neprijateljskom. Ključ je bio otvoriti se kako bi se oslobodio stvaralački duh hrvatskog čovjeka. Danas nam taj duh treba da bi država bila uspješna u svakom pogledu. Danas smo se odlučili na promjene u samoj zajednici i promijeniti način funkcioniranja te smo promijenili statut, treba nam nova faza otvaranja prema našim ljudima jer su oni najvrjednije što imamo. Zašto ne bismo imali model jedan član-jedan glas, zašto ne bismo dali ljudima da izravno biraju predstavnike? Zašto članovi ne bi izravno glasali na to tko će biti na listama? To su prijedlozi koji će izaći vrlo skoro, to su promjene koje su doista potrebne da HDZ i dalje ostane stožerna stranka hrvatske demokracije – ustvrdio je Stier.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić osvrnuo se na svoj resor i poteškoće u poljoprivredi, no i na ideologiju kojom bi se danas morala voditi stranka. To se, prema njegovim riječima, uvelike promijenilo tijekom 28 godina.

28. obljetnica HDZ-a
Tomislav Tolušić // Foto: Ivan Brkić

– Danas u Hrvatskoj imamo 166 stranaka, veliki, malih, ozbiljnih, neozbiljnih, svaku poštujem. Ali imamo jednu zajednicu, Hrvatsku demokratsku zajednicu. Mislim da u našu zajednicu ulazimo s razumom, ali i s emocijom, srcem, strašću i to je narod prepoznao u 28 godina. Nitko nije bez grešaka pa nismo niti mi, kada smo zastranili vratili smo se u opoziciju. Danas HDZ ima puno povjerenje hrvatskog naroda, svi znamo koja je najjača stranka u Hrvatskoj. Nema više ideologije o ustašama i partizanima, toga nam je svima preko glave. Ideologija može biti rast BDP-a-a bolji uvjeti za radnike i tvrtke, za seljaka u Kloštru ili Sesvetama, to nam treba biti ideologija, ako želimo da mladi žele ostati živjeti u Hrvatskoj. Kada pitate ljude iz Podravke ili radnika što im treba, treba im stabilnost, i sigurnost da imaju uvjete za rad i za zapošljavanje, a to danas imaju s HDZ-om-om. Da, moglo je sve brže i bolje, ali država nije dječje igralište i treba biti ozbiljan i odgovoran – zaključio je ministar Tolušić.

čitam...