bili su brojni gosti

FOTO Predstavljen kalendar Godina svetog Marka Krizina Križevčanina u povodu 400. obljetnice mučeničke smrti

Pozdravnim riječima obratio se i Stjepan Sučić koji je u emotivnom govoru istaknuo kako se križevačka kultura treba spasiti i očuvati.

09:32h
0

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Župa sv. Ane organizirali su u petak predstavljanje tradicionalnoga prigodnog kalendara Godina sv. Marka Krizina Križevčanina u povodu 400. obljetnice mučeničke smrti.

Predstavljanju kalendara nazočili su član Glavnog odbora Matice hrvatske Stipe Kutleša, počasni građanin Grada Križevaca Stjepan Sučić, saborski zastupnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel i brojni drugi gosti.

O kalendaru su govoriti dr. sc. Zdenko Balog, mr. sc. Renata Husinec i vlč. Stjepan Soviček, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Kulturno-umjetničko društvo Prigorec iz Svetog Petra Orehovca, a pismo koje je pater Bonaventura Duda poslao obitelji Husinec pročitala je profesorica Danijela Zagorec.

Renata Husinec uvodno je kazala kako se nada da će mladi ubuduće otkrivati glazbu, pisce i znanstvenike koji zavrjeđuju da se njime svi pozabave.

-U crkvi u Hrvata je ovo prvi događaj, glasonoša i puno toga će se čuti o sv. Marku i još puno istraživati. Puno smo se bavili sv. Markom od košičkog događaja 1995. godine kad smo knjigu u bijeloj svili darivali Ivanu Pavlu II. u Košicama. Objavili smo kalendar sv. Marka Križevčanina, a kruna izdavačke djelatnosti vezana za sv. Marka je knjiga koja je doktorska teza Humenski zavod i trojica Košičkih mučenika – istaknula je Renata Husinec i pobrojala još brojne aktivnosti u posljednjih dvadeset godina.

Zdenko Balog je kazao kako je ovo četvrti kalendar koji je realiziran s Maticom.

– Kalendar ima naslov stoljeće sv. Marka Križevčanina. Zadužen sam bio za uvodni koncept i veći dio fotografija – rekao je Zdenko Balog i osvrnuo se na crkve, oltare i fotografije objavljene u kalendaru.

Velečasni Stjepan Soviček uvodno je rekao kako je sv. Marko svojom pojavom ostavio djelić hrvatstva u Europi.

-U Križevcima ima puno toga neistraženog, u knijižnicima, arhivima i potrebno je istraživati zbog puno umjetnosti, vrijednih ljudi prošlosti i sadašnjosti. Treba ih potaknuti uz sve probleme koje imamo – istaknuo je velečasni Soviček.

Pozdravnim riječima obratio se i Stjepan Sučić koji je u emotivnom govoru istaknuo kako se križevačka kultura treba spasiti i očuvati.

čitam...
Loading...