Inovacija

FOTO Predstavljene zvučne novine namijenjene slijepim i slabovidnim osobama, jedine takve u Hrvatskoj

U reproduktor se ubacuje CD sa zvučnim zapisom, a korisnici mogu usporavati, ubrzavati i preskakati vijesti. Isti ti korisnici ove zvučne zapise primati će na kućnu adresu svakog ponedjeljka putem pošte.

16:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Mišel Jakšić ugostio je danas u svojim prostorijama Udrugu slijepih Koprivničko-križevačke županije i Dariju Lončar, direktoricu Glasa Podravine. Glavna tema bilo je predstavljanje projekta ‘Osluškujmo novosti‘ koji je proizašao iz njihove suradnje.


– Drago nam je što smo mogli pomoći i asistirati našoj udruzi slijepih koja je hrabro zagrizla kolač ovog projekta. Danas je pred vama prezentacija prvih zvučnih novina u ovoj regiji za koje vjerujem da će ljudima koji imaju zdravstvenih poteškoća i problema s čitanjem pomoći u svakodnevnom praćenju onog što se događa – rekao je Mišel Jakšić.

Kako će nove zvučne novine funkcionirati i kako je došlo do ideje pojasnio je Alen Kerovec, stručni izvoditelj aktivnosti Udruge.

– Projekt je logični nastavak našeg rada. Nastojimo našim članovima pružiti jednake mogućnosti u svakom segmentu života. Svi naši članovi mogu slušati radio, ali to nisu iste vijesti kao dok ih pročitate u novinama. Povratne informacije su zasad jako dobre, svi su jako zadovoljni. Više se koncentriramo na vijesti iz općina i malo lokalnije vijesti koje se ne mogu čuti na radiju. Zasad ima 30 korisnika, sigurno će ih biti i više – rekao je Kerovec.

Usluga nije namijenjena samo slijepim osobama, Udruga je ušla u suradnju i s knjižnicama iz županije i svaki broj će se ostavljati u knjižnicama kako bi ga mogle poslušati osobe s poteškoćama u čitanju i osobe starije životne dobi.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dragana Pandža dala je svoj glas za zvučne zapise, a iz Glasa Podravine nadaju se da će se ovakve zvučne novine i proširiti. Prvi zvučni zapis traje četiri sata, a vijesti su čitane nešto sporije nego na radiju, s više senzibiliteta.

U reproduktor se ubacuje CD sa zvučnim zapisom, a korisnici mogu usporavati, ubrzavati i preskakati vijesti. Isti ti korisnici ove zvučne zapise primati će na kućnu adresu svakog ponedjeljka putem pošte. Planira se devet brojeva, a zatim imaju u planu nadogradnju, primjerice vic dana i slično. Čekaju se povratne informacije koje će dati još bolji uvid.

Vrijedi naglasiti da u Hrvatskoj ne postoje tiskovne novine koje se snimaju na zvučni zapis kao ove, već je ovo presedan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...