FOTO // Premijer Milanović na obilježavanju početka radova na izgradnji novih Belupovih tvornica

16:46h
0
'Prvu lopatu' na kamen temeljac bacili su predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić i predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić, a sve je popratio premijer Zoran Milanović // Foto: Matija Gudlin

Početak radova na izgradnji dvije Belupove tvornice vrijedne 400 milijuna kuna svečano je obilježen u četvrtak poslije podne u Koprivnici. Stigao je i hrvatski premijer Zoran Milanović u pranji ministara zdravlja i mirovinskog sustava Siniše Varge i Miranda Mrsića, a kamen temeljac u obliku tablete položili su predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić i predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić.


Riječ je o najmodernijim tvornicama u ovom dijelu Europe, u kojima će se proizvoditi kruti te polukruti i tekući lijekovi za inozemno tržište, na kojima Belupo ostvaruje 53 posto prihoda od prodaje. Novi pogoni s radom bi trebali početi 2017. godine, a predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić naglasio je kako su time stvorene pretpostavke za daljnji rast i stratešku važnost Belupa i grupe Podravka.

– Politika Belupa oduvijek je bila usmjerena prema novim tehnologijama. Bit će to tvornica budućnosti koja će stvoriti egzistenciju za još stotinjak obitelji – naglasio je Kolarić.

Belupo je, uključujući i ovu investiciju, u posljednjih dvadesetak godina uložio više od 150 milijuna eura. Predsjednik Podravkine Uprave Zvonimir Mršić naglasio je kako je odluka o lokaciji nove tvornice usvojena nakon vrlo pomnih analiza i izračuna.

– Pokazalo se da je najbolje mjesto za ulaganje ovakvog tipa, tvornice kao što je ova koju danas počinjemo graditi, upravo ovdje u Hrvatskoj, upravo ovdje u Koprivnici. Jedan od razloga bio je ekstremno efikasni javni servis prilikom izdavanja svih dozvola, a jedan od najvećih argumenata zašto to radimo ovdje bila je stručnost ljudi na koje računamo da će raditi u ovoj tvornici, stručnost i lojalnost radnika i radnica koji danas rade u Belupu i grupi Podravka, i onih na koje računamo u budućnosti – rekao je Mršić.

Balon za sreću pustio je Fran Keser, unuk Belupove djelatnice Tanje Keser // Foto: Matija Gudlin

Podsjetio je kako je grupa Podravka pred četiri godine krenula u težak proces restrukturiranja.

– Nekako se posložilo da ove godine imamo završenih ili započetih nekoliko velikih i važnih procesa, ne samo za grupu Podravka, nego i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Nakon četiri godine došli smo do toga da je kompanija trenutno trendseter u hrvatskoj, jer otvara neke nove perspektive, stvara neke nove trendove i pokazuje da je ponekad možda dobro napraviti neki bolni rez kako bi se nakon toga napravio novi značajni iskorak za kompaniju. Razlika između grupe Podravka danas i nekad, ne tako davno prije, je da svi dioničari imaju ravnopravan status, da se država kao dioničar ponaša jedino i isključivo kao obični dioničar, i da radi u vlastitom interesu kao dioničar, a daje potporu Upravi grupe Podravka da radi u interesu društva, dakle grupe Podravka. To nam je omogućilo da kompanija pokaže ogroman potencijal kojeg ima – dodao je Mršić i zahvalio svima koji su omogućili ovu investiciju.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović naglasio je važnost Podravke u hrvatskom gospodarstvu.

– Danas je Podravka puno više nego samo koprivnička firma, ona je to ustvari već jako dugo. Politika joj je prijetila da se pretvori u politički feud, međutim, ne da ona danas to nije, nego je jedina politička odluka koju je zadnjih godina Vlada donijela vezano uz Podravku bila ona odluka da hrvatska država kao jedan od dioničara sudjeluje u dokapitalizaciji da bismo nešto što trenutno imamo povećali u interesu hrvatske države koju predstavljamo. No, mi smo samo jedan od dioničara. Tu su i mirovinski fondovi, koji štede i ulažu naš novac za neke mirovine u budućnosti. Podravka je važan igrač u hrvatskoj ekonomiji, ona je iz godine u godinu sve ozbiljnija tvrtka, ambiciozna je i širi se u jednoj vrlo konkurentnoj grani. Vlada ovom projektu nije poklonila status strateškog projekta, on ga je zadovoljio formalnim kriterijima. Takvih projekata u ovom trenutku u Hrvatskoj ima ili se pripremaju dosta – rekao je Zoran Milanović.

S obzirom na poseban status, Belupu će biti otpisani i porezni rashodi u visini od 40 posto.

– Podravka bi u ovu investiciju išla i bez ovih poticajnih mjera zato što joj se isplati. Ali ovako se još više isplati. I to je sva filozofija. Želim vam da dobro radite i da ovih 40 posto poreza koje vam je oprošteno, kao i svima koji ispunjavaju uvjete, nadoknadite u volumenu većom prodajom, pa da budemo na istom – zaključio je svoj govor premijer Milanović.

Polaganje kamena temeljca na gradilištu novih tvornica Belupa // Foto: Koprivnica.net

U kasnijoj izjavi novinarima Milanović je pojasnio kako je država ušla u dokapitalizaciju Podravke kako bi zadržala svojih 25 posto udjela.

– Da država nije sudjelovala u dokapitalizaciji, onda bi njen udio vrijedio bitno manje. Država zasad sigurno ne prodaje svoj udjel, možda za 20 godina. Nema računice u tome, mislim da je najzdravija računica da se država zadržava u nekakvom prostoru od 25 posto – kazao je premijer.

Nakon svečanih govora, pristupilo se i polaganju kamena temeljca kojeg su zajedno ubacili Mršić i Kolarić, dok je balon za sreću Belupa pustio unuk Belupove djelatnice Tanje Keser, sedmogodišnji Fran Keser.

Na svečanosti u koprivničkoj industrijskoj zoni osim zaposlenika Belupa bili su nazočni i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, koprivničko-križevački župan Darko Koren te saborski zastupnici Darko Ledinski i Željko Šemper.

Dio uzvanika s kacigama, dio bez

Tehnika je za uzvanike na svečanosti pripremila zaštitne kacige i narančaste prsluke, no dobio ih je samo dio uzvanika, kao što se može vidjeti i na fotografijama u našoj galeriji. Visoki gosti iz Vlade i domaćini iz Podravine uprave nosili su posebne Belupove kacige, a premijer Milanović našao je mjesta i za šalu i to na vlasiti račun.

– Konačno se našla i kaciga veća od moje glave – rekao je Milanović na početku svog govora.

Zakusku je pod šatorom na gradilištu nove tvornice za goste pripremilo Podravkino ugostiteljstvo.

 

>> Kompletna fotogalerija // foto: Matija Gudlin

čitam...