Snimanje

FOTO Prepoznatljivost i zaštita prirodne baštine đurđevačkog kraja bit će prikazana na HRT-u

Ekipa HRT-a snimila je dva zanimljiva priloga koja prikazuju turističku ponudu Grada Đurđevca i bogatstvo ovog lokaliteta kroz nekoliko povezanih projekata prirodne baštine.

10:39h
0
DSC
Foto: Grad Đurđevac

U Park šumi Borik ekipa HRT-a snimila je jučer dva zanimljiva priloga koji će biti prikazani u emisiji Panorama i Regionalni dnevnik.

Bit će to prikaz turističke ponude Grada Đurđevca i bogatstvo tog lokaliteta kroz nekoliko povezanih projekata prirodne baštine.

Snimljeni su, također, i radovi na izgradnji Škole u prirodi, tzv. hostela, zatim nedavno završen amfiteatar za održavanje predstava i predavanja te trim staza koja prolazi kroz Park šumu Borik u kojoj će uskoro krenuti radovi na izgradnji šetnice u krošnjama s vidikovcem.

– Izgradnja hostela će privući organizirane dolaske školaraca i vrtićaraca na terensku nastavu kroz koju će upoznati vrijednosti i važnost naših Đurđevačkih pijesaka. Djeca će se za vrijeme boravka moći okušati u brojnim radionicama, poput izrade radova od pijeska, proučavanju pijeska, njegovog sastava i mnogih drugih. Radovi na izgradnji hostela bit će gotovi do kraja ove godine, a u tijeku su keramičarski radovi unutar objekta kao i samo opremanje objekta – rekao je Martin Mahović.

– Orijentirali smo se prema dolascima najmlađih, a prošle godine zabilježili smo 18.000 posjetitelja, dok je ove godine broj dolazaka smanjen s obzirom na situaciju uzrokovanu koronavirusom. Nadamo se da će se situacija iduće godine normalizirati te se za istu i pripremamo – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Osim hostela za školu u prirodi, Posjetiteljskog centra kao i sadržaja na samom lokalitetu geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci, prijavljujemo i druge projekte, od trim staze sve do popularizacije STEM-a prirodnih znanosti gdje je predviđeno da u razdoblju od dvije godine djeca iz cijele Hrvatske dolaze u Đurđevac te uče programirati i baviti se robotikom, ali isto tako i da uče o vrijednostima koje se odnose na očuvanje prirodne baštine – kaže gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Park šuma Borik je jedan od zaštićenih dijelova u našoj Podravsko-prigorskoj županiji. Želja nam je napraviti još jedan korak bliže osnivanju Parka prirode Podravina. Ovo područje uz rijeku Dravu predstavlja najveću prirodnu baštinu, ne samo naše županije, već i cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske. Smatramo da zavrjeđuje dobiti zaštićeni status i da bude temelj razvoja turizma na ovom području kao i dizanja svijesti o kvaliteti materijalnih, prirodnih i kulturnih uvjeta života u ovom kraju – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

– Koristeći europska sredstva moramo na svaki mogući način istaknuti ono u čemu smo posebni, naše Đurđevačke pijeske – jednu od raritetnih pustinja u Europi koja zajedno s rijekom Dravom, koju nazivaju i europskom Amazonom, prolazi kroz ravnu Podravinu. Mi imamo veliki problem slabe prepoznatljivosti, jer ljudi koji dođu u Podravinu, ne znaju da li su u Zagorju ili Slavoniji, pri čemu misle na Slavoniju zbog naše prekrasne ravnice, a na Zagorje zbog same Bilogore. Cilj je brendirati rijeku Dravu, Bilogoru i Đurđevačke pijeske, tri prirodne vrijednosti, koje zasigurno moraju biti prve asocijacije na Podravinu – zaključio je Lacković.

Ukupna vrijednost svih projekata koji se provode u Park šumi Borik i na Đurđevačkim pijescima iznosi 25 milijuna kuna.