ZDRAVSTVENI SUSTAV

FOTO Prijemom obilježen Međunarodni dan sestrinstva, M. Friščić: U županiji je registrirano 800 sestara

Ružica Evačić, između ostaloga, kazala je kako je umjesto tradicionalnog kongresa medicinskih sestara zbog epidemioloških razloga u koprivničkoj bolnici organizirano simbolično druženje i napravljen prigodan film

09:03h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja. Stoga, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren jučer je održao prijem kojemu su prisustvovale glavna sestra Opće bolnice dr. Tomislav Bardek i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružicu Evačić, predsjednica županijske podružnice HUMS-a i predsjednica Vijeća HKMS-a Marina Friščić, glavna sestra županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ljiljana Šoštarić, glavna sestra Službe za kirurške djelatnosti koprivničke bolnice Sandra Lovrić te predstavnica medicinskih sestara ustanova kućne njege Đurđa Vizjak.

– Cjelokupan zdravstveni sustav bio je pod opterećenjem, ali u ovoj su borbi posebno mjesto zauzele medicinske sestre i tehničari, koji su oboljelima bili kao dio obitelji. Takvu brigu može pružiti samo sestra koja osjeća to kao dio svog poziva. Znamo da je zdravstvo opterećeno i financijski i kadrovski te da se suočavamo s problemom nedostatka medicinskih sestara. Naša je zadaća da kroz obrazovni sustav podržimo školovanje novih kadrova, a zdravstvo je sektor u koji mnogo ulažemo, posebno posljednjih nekoliko godina – rekao je Koren, istaknuvši ulaganja u zdravstveni sustav.

R. Evačić, između ostaloga, kazala je kako je umjesto tradicionalnog kongresa medicinskih sestara zbog epidemioloških razloga u koprivničkoj bolnici organizirano simbolično druženje i napravljen prigodan film u kojemu je svaka sestra predstavila što radi. Izvedena je, također, prigodna pjesma podrške sestrama.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

– U protekloj godini, koja je za sve nas bila vrlo složena, dodatno smo se educirali, kako o skrbi za COVID pozitivne pacijente, tako i za sve ostale. Glavna tema nam je i dalje cijepljenje, u čemu mi sestre moramo biti predvodnice. Potrebno je ukazati na važnu ulogu sestara u obavljanju medicinskih djelatnosti, a najveći nam je problem nedostatak kadrova te bi se trebalo razmišljati o većim kvotama upisa za to zanimanje. Ulaganje u zdravstveni sustav je poboljšanje našeg radnog okoliša i na tome vam hvala, a posebno moram zahvaliti svim sestrama na razumijevanju i velikoj fleksibilnosti u radnim uvjetima – izjavila je R. Evačić.

M. Friščić je ponovila kako nedostaje medicinskih sestara, uz problem boljeg vrednovanja njihova rada. Prenijela je podatke, rekavši kako je u Hrvatskoj registrirano 42.466 medicinskih sestara i tehničara, njih 1.438 su magistri sestrinstva, 547 ih je diplomiranih sestara i tehničara, a 11.617 prvostupnika sestrinstva. Usto, tu je 5.471 sestra opće njege te 23.393 sestara i tehničara općeg usmjerenja.

– Za još uspješniju borbu s pandemijom i drugim problemima nedostaje nam između četiri i 11 tisuća medicinskih sestara i tehničara. Na području županije registrirano je 800 sestara koje rade u različitim područjima – rekla je M. Friščić.

čitam...