Obrt Ember

FOTO Procvat malog poduzetništva kroz obiteljski obrt s tradicijskim šarmom, ali s inozemnim potencijalom

07:00h
0
EMBER - Marko Solar - otvorenje obrta za izradu suvenira
Otvorenje obrta // Foto: Mario Kos

Glavni proizvodi su repromaterijali za oslikavanje i salvetnu tehniku te dječje igračke koje se proizvode na tradicijski način, a osnovna sirovina je drvo, rekao je obrtnik.

Obrt Ember započeo je s radom 2014. godine, a sad je napokon doživio i otvorenje svojeg izložbenog i prodajnog prostora. Njegov vlasnik Marko Solar kroz njega se bavi proizvodnjom suvenira, drvenih igračaka, uslugom graviranja te organizacijom edukacija o ukrašavanju predmeta decoupage tehnikom, o čemu je više ispričao sam obrtnik.

– Glavni proizvodi su repromaterijali za oslikavanje i salvetnu tehniku te dječje igračke koje se proizvode na tradicijski način. Osnovna sirovina je drvo, a svoje proizvode prodajem dalje odnosno prosljeđujem drugim obrtnicima koji ih obrađuju tehnikom decoupagea, oslikavaju ili obrađuju shabby chic tehnikom – rekao je obrtnik i kao jednu od njih spomenuo Željku Lukanec iz obrta Poklon Dobra Ideja iz Virja s kojom surađuje već četiri godine.

EMBER - Marko Solar - otvorenje obrta za izradu suvenira
Foto: Mario Kos

Uime Obrtničke komore koja je podržala mladog obrtnika, govorio je tajnik Božo Barać.

– U zadnje vrijeme imamo trend opadanja obrta pa nam svaka ovakva priča ulijeva optimizam. Mi smo od početka godine izgubili 30-ak obrta, ali Marko ulijeva nadu te je jedan od onih malih obrtnika koji koriste usluge Komore – rekao je Barać i istaknuo Solarov poseban potencijal.

Dodao je i kako se nada da će najavljena decentralizacija lokalnoj samoupravi i regionalnoj upravi donijeti više financijskih sredstava i nadležnosti kojim bi se moglo podržati malo obrtništvo, a istoj želji priključio se i v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić.

EMBER - Marko Solar - otvorenje obrta za izradu suvenira
Marko Solar (lijevo)pokazujue svoj rad // Foto: Mario Kos

– Koprivnica je jedan od prvih, ako ne i prvi grad u Hrvatskoj koji je službeno izašao iz gospodarske krize, a ovaj događaj je jedan od tih pokazatelja – optimističan je bio Jakšić sa stavom da bi politika trebala biti ta koja stvara okruženje razvoju gospodarstva i ne smeta mu.

Čestitkama se pridružio župan Darko Koren.

– Vrlo je bitno podržavati male obrte i obiteljsko poduzetništvo, a naš Marko već dulje izlaže na sajmovima i bori se u tom sustavu. Na sreću, takvo poduzetništvo nije toliko podložno turbulencijama velikog gospodraskog tržišta, a ono što mi možemo učiniti je pobrinuti se da Marko ima kupaca – čestitao je župan Solaru na hrabrosti, ustrajnosti i inovativnosti.

EMBER - Marko Solar - otvorenje obrta za izradu suvenira
Zanimljiv ambijent trgovine // Foto: Mario Kos

Trenutno je u obrtu zaposlen samo Marko, ali kako je obrt stekao rejting i osvaja tržište Hrvatske, pa i šire, on u dogledno vrijeme očekuje zapošljavanje još dvije osobe.

– Ovaj sam mjesec imao prvu isporuku za Veliku Britaniju na što sam jako ponosan – istaknuo je vlasnik te zahvalio Obrtničkoj komori na podršci, ali posebice svojim roditeljima bez kojih obrta ne bi bilo.

čitam...