KNEDLA U GRLU

FOTO Proizvođači zaoravaju tone krumpira jer ga ne mogu prodati, Tomica Sršan za kilogram traži 50 lipa

Međimurski kalamper prije tri godine dobio je novac Ministarstva poljoprivrede za specifikaciju oznake zemljopisnog podrijetla, a što je bila inicijativa Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

15:00h
0
Foto: čitatelj eMeđimurja

Tomica Sršan, proizvođač krumpira iz Belice, danas je s tugom u srcu i knedlom u grlu počeo zaoravati krumpir koji još nije ni izvadio sa svojih oranica. I drugi proizvođači ga slijede u tome, piše emedjimurje.hr.


Kod Tomice Sršana radi se o 40 tona visokokvalitetnog krumpira koji se, kada su vremena bila drugačija, znao prezentirati daleko od Belice. Ove godine to neće biti tako jer krumpir koji još nije stigao plasirati na tržište više nema kupaca, premda on za kilogram traži tek 50 lipa.

– Nema zainteresiranih niti za tu cijenu – kaže tužno i dodaje da mu jedino preostaje njegovo zaoravanje kako bi oranice pripremio za zimu.

Nažalost, njegovim su stopama krenuli i ostali njegovi sumještani jer im drugo ne preostaje.

Međimurski kalamper prije tri godine dobio je novac Ministarstva poljoprivrede za specifikaciju oznake zemljopisnog podrijetla, a što je bila inicijativa Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Lani se na oko 2500 hektara međimurskih polja godišnje proizvelo oko 60 tisuća tona krumpira, što je dostatno za 70 posto hrvatskih potreba.

Foto: čitatelj eMeđimurja
Foto: čitatelj eMeđimurja
Foto: čitatelj eMeđimurja

čitam...