Sjednica Županijske skupštine

[FOTO] PROŠAO PRORAČUN Lacković: Susjedna županija ima 52 EU projekta, a mi pet, Koren: Kada predam županiju, nasljednik neće imati problema

18:34h
0
Foto: Sanjin Bojić

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine odlučivalo se o proračunu za 2020. godinu, koji je “težak” čak 745 milijuna kuna.

Župan Darko Koren na početku je obrazložio proračun, za kojeg vjeruje da je razvojan i socijalan.

– Uvršteni su svi prihodi i rashodi korisnika, ove godine i plaće u školama, to je novina. Na rast su utjecala i dva velika projekta u obrazovanju, izgradnja sportskih dvorana osnovnih škola i uspostava Centra kompetentnosti u sklopu Obrtničke škole Koprivnica i partnerske u Đurđevcu. Preneseni gubitak je 58 milijuna kuna iz prethodnih razdoblja, to je gubitak naše bolnice. Iznos pokrića gubitaka se planira u iznosu od 20 milijuna kuna – rekao je Koren.

Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

Pohvalio se i povoljnim uvjetima koje su banke dale Županiji za kreditiranje.

– Moram reći i da smo dobili jako povoljne uvjete od banaka za kreditiranje projekata, što isto nešto govori o Županiji. Dobili smo ponudu od jedne banke s kamatama od 1,12 posto, što je jako dobro. Čak su nam neke općine prišle i rekle da bi željele da njihove postojeće kredite pokušamo reprogramirati kroz taj program – izjavio je Koren.

Nabrojio je još projekata koji se namjeravaju realizirati kroz proračun, posebice u zdravstvu i školstvu, te ustvrdio da je zadovoljan cijelim prijedlogom proračuna.

– Znam da se fraza o razvojnom proračunu uvijek upotrebljavala, no zaista mislim da je ovaj proračun i razvojan i socijalan i odgovara potrebama naših žitelja – ustvrdio je župan.

Željko Lacković // Foto: Sanjin Bojić

Očekivano, oporba nije bila toliko oduševljena predloženim proračunom. Najoštriji je bio nezavisni Željko Lacković, koji je pohvalio sufinanciranje smještaja korisnika domova za starije i nemoćne i onih u udomiteljstvima te rješavanje pitanja sportskih dvorana osnovnih škola, no to su, prema njegovom mišljenju, jedine pozitivne strane.

– Veliki propust je da niste spomenuli ni brzu cestu ni aglomeracije, niti piškornicu, navodnjavanje, poljoprivredu. Trebali ste spomenuti i pedijatriju, moglo se naći sredstva i za nju.
Zanima me zašto ne znamo gdje se troši rudna renta, ona će biti sad povećana s dva na tri posto. Biste li išli za time da ujednačite zdravstvenu uslugu na području županije? Znate da đurđevačko područje još uvijek umire u nizu situacija kada im ta usluga nije dostupna – kritizirao je Lacković.

Smatra da je proračun premalo okrenut europskim projektima i da zapravo neće razviti županiju ni u kojem smjeru.

– Ovaj proračun je skroman i nije okrenut EU sredstvima niti temeljnim službama i djelatnostima županije. Održavate njihovo djelovanje onako kako ste ih zatekli i takve ćete ih jednoga dana i predati. On ne zavrjeđuje potporu, ostale županije povlače mnogo više EU projekata. Bjelovarsko-bilogorska, s kojom se volimo uspoređivati, ima 52 projekta, a mi skromnih i nevidljivih pet – zaključio je Lacković.

Foto: Sanjin Bojić

Proračun su kritizirali i SDP-ov Marko Fucak, HSS-ov Branko Mesarov, a SDP i HL su iznijeli i amandmane na njega. Tako su predložili 500.000 kuna za pješačko-biciklističku stazu između Koprivnice i Peteranca, 100.000 kuna za financiranje programa i projekata poljoprivrede i ruralnog razvoja, 200.000 kuna za specijalističko-konzilijarnu zaštitu u Križevcima i Đurđevcu,
300.000 kuna za osiguranje prehrane za učenike područnih škola, 225.000 kuna za izvanškolske sportske aktivnosti, 200.000 kuna za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola koji idu u škole u drugim županijama i 1.000.000 kuna za izgradnje domova za starije i nemoćne u Križevcima i Đurđevcu.

– Treba gledati i neke manje, socijalne strane školstva, ne samo velike projekte poput dvorana. O tome govori naš amandman, područne škole nemaju tople obroke. Trebalo bi biti sredstava da se topli obroci iz matičnih prevezu u područne škole – pojasnio je Ivan Sabolić (SDP).

Siniša Kavgić (lijevo) // Foto: Sanjin Bojić

Vlast nije štedio ni laburist Siniša Kavgić.

– Htio bih da se objavi stanje nataliteta i mortaliteta, mislim da bi to bila relevantna slika proračuna koji se donosi. Godinama ga donosimo i sve veća razlika u kvaliteti života je između urbanih i ruralnih dijelova. Svaki prošli bio je promašaj pa je i ovaj. Treba težiti tome da se zadrži ljude u ruralnim dijelovima, kvalitetnim zdravstvom, komunalnom i cestovnom infrastrukturom. Nama su tu najvažniji “ostali i nespomenuti rashodi” – kazao je Kavgić.

Svi spomenuti amandmani su odbijeni, a župan se na kraju rasprave očitovao o svemu izrečenom, prvenstveno je odgovorio Lackoviću na njegove zamjerke.

– Kakve veze ima gradnja brze ceste sa županijski proračunom, nikakve, to su državni projekti. Pedijatrija se proširuje za duplo, svi uvjeti bi se trebali poboljšati, ona će zaista biti mnogo kvalitetniji prostor nego do sada. Rudna renta će se trošiti kako zakon to propisuje. A ovaj sustav ću predati takav da kada netko dođe, neće imati nikakvih problema – zaključio je Koren.

Proračun za 2020. godinu i njegove projekcije za 2021. i 2022. prihvaćen je većinom glasova, 22 za, 10 protiv i tri suzdržana.

čitam...