Sjednica Županijske skupštine

FOTO Prošao rebalans proračuna, ali nepostizanju dogovora oko Piškornice kumovali inat i nadmudrivanje

07:00h
0
Lacković i Švaco nezadovoljni su napustili sjednicu // Foto: Matija Gudlin

Lacković i oporba zatraživši da se mjesečno sredstvima javnog priopćavanja objavljuju rezultati ispitivanja kakvoće zraka, vode i tla, došli su u sukob s Korenom oko forme kako će se to realizirati.

Sjednica Županijske skupštine prvenstveno okupljena zbog gorućeg pitanja Piškornice, u prvom je dijelu bila relativno pomirljivog tona uz trud za razumijevanje prema županu Darku Korenu i Mladenu Jozinoviću te njegovom detaljnom i studioznom izlaganju.

Međutim, vezano uz definiranje i usvajanje te točke došlo je do razilaženja koje je graničilo s neredom, te uzajamnih optužbi za politikanstvo. Sve se odvilo oko nijansi kako će se provesti ono oko čega su svi suglasni da je potrebno, pa zbog inaćenja prijedlog na kraju nije usvojen.

Naime, Željko Lacković koji je zatražio izvanrednu sjednicu te je predlagatelj točke vezane uz informaciju o Piškornici d.o.o., kako je rekao, učinio je to zbog nedavna dva požara na odlagalištu otpada i ekološke opasnosti za podzemne vode, pa s ciljem da se informira i umiri građane.

Jozinović želi prerađivati otpad, a ne gomilati// Foto: Matija Gudlin
Jozinović želi prerađivati otpad, a ne gomilati // Foto: Matija Gudlin

– Bitno je da postoje mjerenja koja kontroliraju kakvoću zraka i vode i molim da se objavljuju kako bi sve bilo transparentno – rekao je Lacković, istaknuvši da nema želju stopirati kompletni projekt, nego samo traži kvalitetni monitoring.

Jozinović se složio sa svima da je trenutno najveći problem Piškornice gomilanje otpada, umjesto da se krene u gradnju pogona za njegovu preradu te za to odgovornim smatra Vladu i tehničkog ministra Dobrovića koji ima drukčiju viziju sanacije otpada.

– Svi u Hrvatskoj danas samo odlažu otpad, nitko ga ne obrađuje. Po tom smo pitanju blokirani dok Vlada ne donese Plan gospodarenja otpadom. Zasad kapaciteta za odlaganje ima za iduće četiri godine, ali ono je nakon kraja 2017. zabranjeno pa će građani za to morati plaćati penale – obrazložio je Jozinović.

Župan Darko Koren zatražio je od skupštinara da imaju povjerenja u njega, jer nikad ne bi radio protiv ljudi i čak je pohvalio Lackovića kao najrealnijeg u cijeloj priči, ali kad je oporba zatražila da se uputi apel tehničkoj, kao i budućoj Vladi da se donese Strategija gospodarenja otpadom počela su se lomiti koplja te je Koren odgovorio da on apel može proslijediti, ali da to nije garancija za njegovo prihvaćanje.

Župan i dalje ima podršku u Skupštini // Foto: Matija Gudlin
Župan i dalje ima podršku u Skupštini // Foto: Matija Gudlin

– Naravno da ću poslati apel Vladi, ali ne zbog Lackovića, nego zato što ja smatram da je to potrebno – rekao nam je kasnije Koren.

Također, Lacković i oporba zatraživši da se mjesečno sredstvima javnog priopćavanja objavljuju rezultati ispitivanja kakvoće zraka, vode i tla, došli su u sukob s Korenom oko forme kako će se to realizirati. Koren drži da su službene stranice dovoljan medij za informiranje građana, dok oporbenjaci tvrde da informacija tako neće doći do svih.

Uslijedilo je nadmudrivanje o tome treba li medije platiti, ili su redovna priopćenja dovoljna garancija da će oni to objavljivati.

– Bez obzira na to što sad to nismo izglasali, naravno da ću podržati taj prijedlog te ćemo uz redovno izvještavanje putem stranica Piškornice i Županije slati i priopćenja medijima, i sve će svima biti izuzetno dostupno – izjavio je župan.

U paketu Lackovićevih prijedloga zatraženo je i da 31. prosinca ove godine bude zadnji dan dovoženja smeća izvan regije koju Piškornica pokriva, te da se formira nadzorni odbor tvrtke u koji će ući i jedan od oporbenih vijećnika u županijskoj Skupštini.

Nijanse su bile ključne u (ne)prihvaćanju Lackovićevih traženja // Foto: Matija Gudlin
Nijanse su bile ključne u (ne)prihvaćanju Lackovićevih traženja // Foto: Matija Gudlin

Te dvije od četiri točke paketa, pri prvotnom glasanju bile su naznaka dobre vjere, dok nije došlo do sukoba oko spornih gore navedenih pa je većina u Skupštini okupljena oko župana, izglasala protiv ukupnog paketa.

Potom su se četiri skupštinara pokupila, među kojima i nezadovoljan Lacković u društvu Mladena Švace, pa tako nije dočekao još jednu točku uvedenu na njegovo traženje. Radilo se o spuštanju cijene sata korištenja sportske dvorane u Đurđevcu, u nadležnosti Županije, s 300 na nekadašnjih 200 kuna barem za djecu i sportske udruge.

Nakon što je, u Lackovićevoj odsutnosti, iznio niz argumenata zašto su njegova mjerila dvostruka i traženja nerealna, dožupan Ivan Pal ipak je uvažio molbu gradonačelnika Đurđevca i rekao da nije stvar u tih 100 kuna, nego u principima i činjenicama.

Također, na Skupštini je donesen rebalans proračuna pri čemu je župan dobio podršku većine, kao i za podizanje kredita od 8,8 milijuna kuna zbog pada naknade od rente.

– Zbog pada cijene nafte do kraja godine očekujemo 10 milijuna kuna manji prihod, a za ovaj smo kratkoročni kredit isposlovali iznimno povoljnu kamatu od 1,65 posto – rekao je župan, te se još pozvao na gubitak javno-privatnog partnerstva za koprivničku gimnaziju, gdje ih je izigrala Država.

Kao zainteresirana javnost Skupštini su prisustvovali v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić, Maja Hleb kao čelnica Komunalca i Siniša Bosanac uime inicijative Koprivnica kakvu zaslužujemo.

 

čitam...