župa kuzminec

FOTO Proslava sv. Kuzme i Damjana, misno slavlje i predavanja okupili velik broj liječnika

Euharistijsko slavlje predvodio je Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s mons. Valentinom Pozaićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim u miru, svećenicima ludbreškog dekanata i duhovnicima HKLD-a.

08:51h
0
Foto: župa Kuzminec

Na dan sv. Kuzme i Damjana, koji se obilježava 26. rujna, župa Kuzminec organizirala je svečanu proslavu i duhovno-izletnički program za članove Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i ostale goste.

Inače, Sveti Kuzma i Damjan zaštitnici su liječnika, ljekarnika, kirurga, zubara, farmaceuta i primalja te se njihova svetkovina posebno obilježava u medicinskim krugovima.

Prije mise, održano je predavanje o širenju štovanja sv. Kuzme i Damjana u Europi i Hrvatskoj, te povijesti i posebnostima kuzminečke župe i crkve, koje je predstavio Dražen Galenić, kroničar župe.

Euharistijsko slavlje predvodio je Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s mons. Valentinom Pozaićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim u miru, svećenicima ludbreškog dekanata i duhovnicima HKLD-a.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Josip Mrzljak svima je uputio riječi pozdrava, a župljanima i članovima HKLD-a čestitao je dan njihovih zaštitnika te naglasio kako oni nisu samo liječili tjelesno bolesne već i duhovno potrebite, a ta milost potrebna je i danas.

Biskup Valentin Pozaić, govorio je o sv. mučenicima Kuzmi i Damjanu koje vjerno štuje pradavna podravska župa Kuzminec, a uzor su medicinskim djelatnicima svih struka.

Slavlje je svojim pjevanjem uveličao oktet iz župe Đurđevac sa svojim župnikom vlč. Markom Racom.

U Kuzminec su i ove godine u velikom broju hodočastili liječnici, ljekarnici, biokemičari, stomatolozi i ostali djelatnici posvećeni medicini Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, predvođeni predsjednicom prof. dr. Anom Peraica Planinc koja je predvodila goste iz zagrebačke podružnice.

Sekciju farmaceuta i medicinskih biokemičara predvodila je predsjednica sekcije mag. Marija Benković, dok je koprivničku podružnicu predvodila predsjednica dr. Danijela Glavosek.

Ove godine pridružili su se liječnici iz varaždinske podružnice kao i sekcija mladih HKLD-a.

čitam...