Pripreme su u punom jeku, bogati program i brojne aktivnosti već se provode, a gradska uprava ima pune ruke posla kako bi sve teklo glatko i bez “štucanja,” a sve zato jer grad Koprivnica u subotu, 4. studenoga, slavi svoj 661. rođendan.

Naravno, prvom čovjeku Koprivnice, gradonačelniku Mišelu Jakšiću, ovih je dana raspored krcat obvezama od ranog jutra. Proveli smo dan s njim, kako bi iz prve ruke iskusili kako izgleda radni dan čelnika Koprivnice i njegovih suradnika.

– Dolazim na posao obično između 7 i 8 sati, ovisno i o rasporedu toga dana. Ako ne idem na put ili ako nema nekog ranojutarnjeg događanja, najprije primam stranke u svom uredu, potpisujem potrebne dokumente, nakon toga su obično mini kolegiji s pročelnicima, prijemi, obilasci, dogovori… Svaki dan je specifičan na svoj način, gradonačelnički posao je sve samo ne rutinski, zato što nikada ne znaš što se putem može dogoditi, od infrastrukturnih problema pa do nenajavljenih gostiju. Riječ je o vrlo živahnom poslu uz stalnu komunikaciju s ljudima, što me jako veseli – uveo nas je on u svoj radni dan.

Foto: Matija Gudlin
Gradonačelnikovo jutro počelo je prijemom za osnovnoškolce // Foto: Matija Gudlin

Spomenutoj komunikaciji svjedočili smo odmah na prvoj dnevnoj obvezi, primanju učenika Osnovne škole Braća Radić u prostorijama Gradske uprave. Učenici sedmih razreda postavljali su mu razna pitanja o životu grada, njegovom poslu i problemima i željama koje i sami imaju. Jakšić im je predstavio rad gradske uprave, pojasnio svoju ulogu i obveze, opisao kako djeluju i tko je odgovoran za rad njihove škole, a opisao im je i što Grad radi kako bi život djece u Koprivnici bio što ugodniji. Učenici su imali i pohvala za njega i njegove suradnike, prvenstveno što imaju subvencionirane udžbenike i besplatne bilježnice, a oduševljeni su novim sportskim igralištem u Gradskom parku. Također, s veseljem su primili vijest da se provodi u djelo plan o izgradnji vanjskog bazena na Cerinama.

Foto: Matija Gudlin
Dan se nastavio predstavljanjem slikovnice na tržnici // Foto: Matija Gudlin

Nakon druženja s učenicima, bilo je vrijeme za vrtićarce, i to na Gradskoj tržnici. Tamo se predstavljala slikovnica Šetnja tržnicom iz projekta Vrtići i škole na tržnicama, kojim se mališanima promovira svježe i zdravo voće i povrće.

– U ovogodišnjem programu obilježavanja Dana grada imamo mnogo aktivnosti namijenjenih našim najmlađima. Moram skinuti kapu našim vrtićima i svima koji su doprinijeli osmišljavanju tih programa – rekao je tom prilikom Jakšić.

Foto: Matija Gudlin
Kovao se raspored za Dan grada // Foto: Matija Gudlin

Dogovori u vezi obilježavanja Dana grada bili su i glavna tema kolegija s gradskim pročelnicima. Spremna je generalna proba svečanosti u Domoljubu, dogovorena je humanitarna prodaja jabuka, besplatna kava za građane u subotu, a raspravljalo se i o raznim aktualnim pitanjima poput božićnog darivanja djece i umirovljenika, sastavljanju proračuna, tematskoj sjednici Gradskog vijeća ili uređivanju blagovaonice u školi u Starigradu, da spomenemo samo neke od točaka.

Foto: Matija Gudlin
Jakšić s našim novinarom u obilasku radova // Foto: Matija Gudlin

Nakon kratke stanke, bilo je vrijeme za obilazak grada kojim upravlja. U tijeku su brojni radovi na prometnicama diljem grada, a u društvu gradonačelnika i višeg stručnog suradnika za građenje Tomislava Golubića bili smo na tehničkom pretpregledu novouređene Radničke ceste, provjerili smo u kakvom je stanju iskopani jarak za odvodnju na Vinici, a vidjeli smo i specifične poteškoće koji se događaju s tzv. ležećim policajcima u Hebrangovoj ulici.

– Morali smo ga maknuti s ceste jer zimi ralica ne može proći zbog njegove visine. Uklonili smo ga i stavili nove, gumene. Zanimljivo je da su nam nedavno u Čakovečkoj ulici ukrali dio jednog takvog, netko je doslovno pajserom odvojio od ceste komad i odnio, nevjerojatno – otkrio nam je Golubić.

Foto: Matija Gudlin
U posjetu Domu za starije // Foto: Matija Gudlin

Već smo debelo zagazili u poslijepodnevne sate, no radni dan s gradonačelnikom nije pokazivao znakove da se približava kraju. Odrađeno je gostovanje na radijskoj postaji, a štićenici Doma za starije priredili su obilježavanja Dana grada u svom prostoru, uz pjesmu zbora i recitacije. Jakšić je održao prigodan govor i poslušao njihov program.

Konačno smo mogli otpuhnuti, nakon cjelodnevne jurnjave kroz gradonačelnički raspored, i porazgovarati s njime o nekim stranama prvog čovjeka grada koje i nisu toliko poznate javnosti. Jedna od njih je i ta da silne obveze ne ostavljaju mnogo vremena za neke druge aktivnosti.

Foto: Matija Gudlin
Voli raditi sa ženama jer imaju emocije koje muškarci potiskuju Foto: Matija Gudlin

– Vrlo rijetko imam vremena za hobije ili slobodno vrijeme. Takav je ovo posao, mi u gradskoj upravi se i privatno družimo pa nađemo vremena da negdje zajedno sjednemo, pričamo, zafrkavamo se. Bez prijateljskih emocija i druženja, uz sve specifičnosti ovog posla, vrlo bi teško funkcionirali – smatra Jakšić.

Na radnom mjestu često je okružen ženama, bile to njegove zamjenice Melita Samoborec i Ksenija Ostriž, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću Ivana Ledinski Cvetković ili pročelnice gradskih ureda. Takvo okruženje, kako on kaže, ima svoje prednosti.

Foto: Matija Gudlin
Ako želiš da se nešto obavi, treba ti ženska ruka, kaže Jakšić // Foto: Matija Gudlin

– Zadovoljstvo mi je surađivati sa svima njima, naučio sam dosad da je s njima nekada i je specifičnije raditi zato što imaju neke emocije koje mi muški potiskujemo. Isto tako, čini mi se da znaju i mnogo ozbiljnije i odgovornije pristupiti poslu, nego mi muškarci. Ima jedna uzrečica koja kaže da ako želiš da se nešto raspravlja i priprema pošalješ muške, a ako hoćeš da se zapravo i obavi, treba ti ženska ruka. I u Gradskoj upravi najbolje do izražaja dolazi ona da tri kuta kuće drže žene – uz smijeh će on.

U svojim obraćanjima javnosti i govorima Jakšić vrlo često ističe da mu je Koprivnica u srcu i da je to grad za koji živi. Iako je sada odgovoran za cijelu Koprivnicu, Starigrad u kojemu je odrastao i živio 20-ak godina ima za njega posebno mjesto.

Foto: Matija Gudlin
Koprivnica je za njega grad u koji se može zaljubiti više puta // Foto: Matija Gudlin

– No i kod proračuna i kod projekata nastojimo sve raspodijeliti što ravnopravnije i gurati cijeli grad naprijed. Naravno, ne mogu si dozvoliti taj luksuz da brinem samo o Starigradu, brinem o cijelom gradu – kaže Jakšić.

Za njega je Koprivnica grad koji se voli cijeli život, ali i u kojega se moguće više puta, uvijek iznova zaljubiti.

Usudio bih se reći da je Koprivnica grad koji se zavoli više puta. Ovdje nećemo doživjeti nikakvo ludovanje ili ekstremizme, stalno imamo stabilnost, red i mir. No, kada se dogode neki emotivni trenuci, kada cijela Koprivnica živne, a ponekad u teškim vremenima i bukne, to iznenadi cijelu Hrvatsku. Od nas se uvijek očekuje da smo tihi, pomalo naivni kao Gruntovčani, jer živimo u uređenoj građanskoj sredini. Sjećam se kada sam bio klinac, kada su se pojavile prve najave da će Todorić kupiti Podravku, da će je netko odnijeti iz grada, pitom i miran grad pretvorio se u grotlo. Isto je bilo kada je Rukometni klub Podravka osvojio Ligu prvakinja, kada je Slaven ušao u prvu ligu, kada je igrao prvo finale Kupa… Ima trenutaka kada se osjeti to podravsko srce, jaka identifikacija s Podravinom i Koprivnicom. Mi možda i nismo takvi da se stalno busamo u junačka prsa, u Koprivnici se uvijek poštuje red i stvaralački rad za grad – uvjeren je gradonačelnik.

Foto: Matija Gudlin
Omiljena klupa u gradskom parku // Foto: Matija Gudlin

Istaknuo nam je projekte koji su po njegovom mišljenju trenutno najvažniji za napredak grada.

– Najvažniji projekti koje sada imamo su Inkubator kreativnih industrija, koji će dati dodatan poticaj poduzetništvu, a dokazali smo da znamo privlačiti europska sredstva kada imamo uvjete za to. Vrlo važna je i energetska obnova OŠ Braća Radić, a uskoro ćemo prezentirati i planove oko Dječjeg vrtića Tratinčica. Ono na čemu također jako puno radimo je raspetljavanje odnosa s državnom oko javno-privatnog partnerstva, škola na Podolicama je nešto što nam apsolutno treba – smatra Jakšić.

Ono što ga čeka vrlo skoro je novi proračun za iduću godinu, oko kojega je bilo burne rasprave na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Predstavnici oporbe optužili su ga da krpa rupe u proračunu novcem od prodaje plinskog biznisa.

Foto: Matija Gudlin
Kaže da je prodaja plinskog biznisa donijela likvidnost i snagu Foto: Matija Gudlin

– Bilo bi neodgovorno da kažem da nam strateško spajanje plinskog biznisa nije donijelo nešto likvidnosti i financijske snage. No, dokazali smo kroz proračunske dokumente da krpanje rupa i deficita ne ide iz tih sredstava. Kroz život grada, projekte i investiranje vidljivo je kamo je taj novac odlazi. Tisuće ljudi koji su prošli kroz novo sportsko igralište, tisuće djece koje su bili na dječjem igralištu, pa i u našim novim ulicama, pješačkim stazama, na svemu tome se vidi kamo odlaze sredstva. Izuzetno smo stabilni, imamo dobro stanje tekuće likvidnosti, a smanjili smo i kreditnu zaduženost na 20-ak milijuna kuna, što već dugo nije bilo tako – rekao je Jakšić.

Napomenuo je i da građani nemaju razloga strahovati od uvođenja prireza, iako središnja vlast poreznom reformom zapravo kažnjava grad zbog toga što ne postoji prirez.

Koprivnica sve više postaje i studentskim gradom, a gradonačelnik kaže da studentska menza dobro napreduje te da je moguće da će biti spremna do kraja ove godine, što je u rukama samog Sveučilišta Sjever, a ovisi i o državnim sredstvima. Osim toga, studenti bi mogli dobiti i toliko željeni studentski smještaj.

Foto: Matija Gudlin
Gradska vlast na okupu // Foto: Matija Gudlin

– Moramo biti proaktivni, nuditi rješenja i projekte. Prije nekoliko dana na sastanku smo razgovarali o knjižnici, studentskom domu, ali i novim prostorima spremnima za realizaciju. Hoće li nešto dati država ili će se ići na EU projekte, o tome će se još razgovarati – najavio je Jakšić.

Osvrnuo se i na nedavnu situaciju s Ludens teatrom, koji je najprije odlučio više ne provoditi aktivnosti u Koprivnici zbog previsoke cijene najma Doma mladih, no zatim su povukli tu odluku ohrabreni pozitivnim signalima iz Gradske uprave.

– Tu za mene nema nekog slučaja, Komunalac mora imati cijene najma po nekim tržišnim osnovama. Ulaskom u Europsku uniju mnogo toga se u ovoj zemlji promijenilo i mijenja se i dalje. Ipak, uskoro će se prema zakonu i Komunalac morati presložiti i uvjeren sam da ćemo naći optimalan model i za grad, i za Komunalac i za naše udruge. Mislim da su sredstva koja Ludens dobiva sasvim solidna, ostavljam tu malo prostora za umjetničku slobodu, znamo da su umjetnici malo specifičniji. Ove godine će biti uloženo najviše sredstava u njih dosad i Grad nije spreman preuzeti odgovornost za daljnje provođenje njihovih programa. Prema mojim saznanjima, oni ipak idu dalje i imaju dovoljno sredstava za programe koje su si zacrtali. Kamen spoticanja ostaje njihova želja za osnivanjem nove ustanove, a tu apeliram na strpljenje i korektnost jer se to ne može napraviti samo tako – naglasio je gradonačelnik.

Mišel Jakšić bio je, kao što je nekima poznato, i nogometni sudac, tako da mu je ljubav prema sportu ostala usađena još i prije njegove političke karijere. Danas s optimizmom gleda na najveće gradske sportske klubove, Slaven Belupo i Podravku, kao i na njihove nedavne promjene na važnim pozicijama.

Foto: Matija Gudlin
Gradonačelnik pred svojim uredom // Foto: Matija Gudlin

– Žao mi je što Slavenu u posljednje dvije-tri sezone fali malo sportske sreće i drskosti za dodatan iskorak. Slaven je stabilan prvoligaš, možda i najstabilniji u Prvoj ligi, i šteta je što se to ne kapitalizira tako da se ozbiljnije potučemo za Europu, preduvjete za to imamo. Nadam se da će s novim trenerom Ivkovićem i taj faktor doći do izražaja.
Što se tiče ulaganja u infrastrukturu, Grad je Slavenu tu stalni partner, a imamo i neke razgovore o tome da se ide u proširenje određenih objekata i sadržaja. U tome bi svoje mjesto mogao naći i kampus za mlade igrače. Slaven je danas od Zagreba do Osijeka jedini prvoligaš i imamo velik bazen igrača, tu se može napraviti novi sportski i financijski iskorak, jer je Slaven uvijek najviše zarađivao na igračima proizašlima iz škole nogometa. Šteta je što se priča o kampu pretvorila u trakavicu, bilo je tu i neodgovornosti predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza koji su to predstavljali kao gotovu stvar, a znalo se da treba 20-30 milijuna kuna – prisjeća se Jakšić.

Rukometni klub Podravka doveo je Mirandu Tatari Šimunović na mjesto sportske direktorice, a to je, prema gradonačelnikovom mišljenju, pun pogodak.

– Klub je prošao tešku fazu, događale su se velike afere i ostali su ogromni dugovi, a Grad i Podravka krenuli su ga spašavati i vraćati na staze stare slave. Svaki povratak je težak, pa tako i ovaj. No, vjerujem da su rad u omladinskom pogonu, povratak Snježane Petike, povratak Mirande Tatari najbolji mogući put za RK Podravku – uvjeren je Jakšić.

Nakon pretresanja gradskih aktualnosti, gradonačelnika je čekala generalna proba svečane sjednice Dana grada u Domoljubu, kao kraj još jednog dana u najvažnijoj stolici na Zrinskom trgu.

čitam...