Proveli smo dan u Loptici

FOTO Prvi dan vrtića nitko nije plakao, samo su vrištali, skakali, igrali se i grlili prijatelje

17:00h
0
Prvi dan u vrtiću // Foto: Valentina Blažek

Klinci su danas ponovno krenuli u vrtić, a većini njih je preko ljeta neizmjerno nedostajalo druženje s prijateljima, pa je atmosfera kad smo jutros ušetali u dječji vrtić Loptica bila prilično vesela – i glasna. Djeca su skakala, vikala, igrala se, igračke su bile razbacane na sve strane. Bilo je bezbrižno i nostalgično iz perspektive nas koji smo vrtić napustili davnih dana, ali je ujedno bilo i lijepo prisjetiti se tih dana.

Danas je za 782 klinca i klinceze počeo vrtić, a ujutro smo posjetili mališane u koprivničkom objektu Loptica u Svilarskoj ulici u sklopu gradskog vrtića Tratinčica. Dok biste možda očekivali da će barem nekoliko djece prvi dan vrtića plakati i tugovati nakon što ih mama i tata ondje ostave, danas su svi bili poprilično veseli.

– I nas je to začudilo, svi su jako sretni, a to je zapravo za prvi dan i s obzirom da imamo čak petero nove djece u skupini, malo i neobično. Ali možda je to tako baš zato što je danas prvi dan, svima im je jako falio vrtić i prijatelji, možda ćemo tek sutra imati nekoga tko će malo tugovati kad odu roditelji, ali nije to ništa strašno – ispričala nam je odgojiteljica Vesna Draganić, koja zajedno s kolegicom Đurđicom Mikor vodi mlađu skupinu Mašleki, u kojoj su klinci od tri do četiri godine starosti.

Ubrzo nakon doručka igra je mogla početi

Brzo nakon doručka igra je mogla početi // Foto: Valentina Blažek
Svi su se bacili na igru, a prijatelji su im najviše nedostajali // Foto: Valentina Blažek

Djeca su nam pak, sva redom, pogotovo u starijoj skupini Kockići gdje su klinci koji će uskoro napuniti pet godina, stvarno i pokazali da su jako uzbuđeni što su se nakon ljetnih praznika vratili tetama i prijateljima u vrtić.

– Kad sam bio doma, igrao sam se s mamom i tatom, igrao sam se s mačem i štitom, ali i tu u vrtiću imamo druge mačeve, evo one tamo – ispričao mi je mali Petar i pokazao prema ostalim klincima i igračkama kojima su bili okruženi.

Zeko s kojim putuje u vrtić Emi je jedna od najdražih igračaka

Ema i njen ružičasti zeko // Foto: Valentina Blažek
Ema i njen ružičasti zeko // Foto: Valentina Blažek

– Jako smo sretne jer smo opet u vrtiću, baš nam je falio. Tu se igramo sa svakakvim igračkama, imamo lutke, imam i ovog zeca – rekla nam je Ema, koja je od sve djece bila i najpričljivija.

Taj zec je njen, to je zeko s kojim ona putuje u vrtić i to je njena osobna stvar koja ju tu u vrtiću uvijek povezuje s domom – dodala je teta Branka Grudić, koja skupinu Kockići vodi zajedno s kolegicom Radom Kudelić.

Dečki se najviše igraju u Centru za građenje

Klinci u centru za građenje // Foto: Valentina Blažek
Klinci u centru za građenje // Foto: Valentina Blažek

Teta Rada nam je tijekom obilaska pokazala gdje se sve djeca u njihovoj skupini igraju, pa je tako prvo spomenula Centar građenja. – U našem Centru građenja se najčešće igraju dečki, a imamo još i Centar stolnih igara, Centar obitelji gdje su nam lutkicame, stolovi, stolice, zatim Likovni centar, Mirni kutić te Centar početnog čitanja i pisanja – objasnila nam je Rada te dodala kako će neke klince od ove godine polako, putem programa za predškolce, početi pripremati za školske obveze.

Teta Branka i teta Rada, kao i sve ostale tete, cijelo se vrijeme igraju sa svojim klincima

Teta branka i djevojčice // Foto: Valentina Blažek
Teta Branka i djevojčice // Foto: Valentina Blažek

Taman kad sam odlazila iz skupine Kockići posjetiti i klince u mlađoj skupini Mašleki, teta Branka me zaustavila i rekla da mi i mali Luka želi ispričati svoju avanturu od tog jutra.

– Kad smo išli u vrtić, prolazili smo kraj onog drugog vrtića, gdje sam bio preko ljeta, i ja sam rekao baki da ne smije tu stati, da tu ne skrećemo jer to nije moj vrtić, nego moramo ići u moj vrtić Lopticu. Jedva sam čekao da dođem u svoj vrtić – uzbuđeno mi je ispričao mali Luka.

Djeca u mlađoj skupini Mašleki odmah su krenula pozirati

Mlađi klinci bili su spremni za fotografiranje // Foto: Valentina Blažek
Mlađi klinci bili su spremni za fotografiranje // Foto: Valentina Blažek

U mlađoj skupini djeca baš i nisu bila toliko pričljiva, što je i razumljivo s obzirom na njihovu dob, ali ih je sve jako zainteresirao fotoaparat kojeg je naša fotografkinja nosila sa sobom.

– Da, oni se jako vole fotografirati. Čim mi izvadimo fotoaparate oni već poziraju i već se slažu. A često znamo raditi i fotografije za osobne mape, koje zajedno s njima izrađujemo i koje onda imaju od prvog dana do odlaska iz vrtića – ispričala nam je teta Vesna.

Mali Niko je vrtićki “bistrić”, kako su ga prozvale tete

Niko // Foto: Valentina Blažek
Niko // Foto: Valentina Blažek

Fotoaparatu se najviše začudio mali Niko, kojega je fotić najviše zainteresirao. Čak je u jednom trenutku stao i pozirao, pa smo ga morali fotografirati.

– Naš Niko je malo ozbiljan, ali jako, jako pametan dječačić. To je naš mali bistrić. Iako je još malo povučen, polako se počinje opuštati – ispričala nam je Vesna.

Tete se jako trude da im boravak u vrtiću bude što ugodniji

Tete su uvijek tu za klince, pa tako i teta Vesna // Foto: Valentina Blažek
Tete su uvijek tu za klince, pa tako i teta Vesna // Foto: Valentina Blažek

Za kraj su djeca još malo pozirala, a onda su bezbrižno nastavili s igrom, vikom i druženjem. A čini se kako je baš svima jako nedostajao boravak u vrtiću, u ugodnoj atmosferi s tetama koje se baš svakog trenutka neizmjerno trude da im ondje bude i više nego lijepo.