Dugonajavljivana revitalizacija gradskog trga konačno ima konkretan projekt, a centar grada zasjat će u dosad neviđenom ruhu!


Iz Gradske uprave ekskluzivno smo doznali koji se radovi planiraju, a sve bi trebalo biti gotovo već ove godine. Projekt revitalizacije financirat će se djelomično iz sredstava Europske unije, a dijelom iz Gradskog proračuna, a već je izrađena projektna dokumentacija i za najambiciozniji dio novog trga – novi vodoskok kakvog se ne bi posramili ni Dubai ni Las Vegas.

– Odlučili smo da u sklopu novog izgleda centra grada napravimo i novi vodoskok, koji će biti pravi primjer novog doba. Osim modernog izgleda bit će i mnogo veći, 30 metara u promjeru, a zahvaljujući hidrauličnim mlaznicama, posebno razvijenim za ovu namjenu, vodoskok će biti visine do čak 80 metara. Uz bit će opremljen pametnim rješenjima poput određivanja jačine i uzorka mlaza vode preko touchscreena, raznobojnim LED svjetlima i upozorenjima o prskanju za prolaznike – opisala nam je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje.

Uz to dolaze i dodatne pogodnosti. Naime, vodu će biti moguće i usmjeravati u bilo kojem smjeru, tako da će se tijekom ljetnih vrućina moći osvježiti vegetacija u parku, dječje igralište ili pak rashladiti posjetitelje gradskih terasa nježnom vodenom maglicom.

Gradski čelnik smatra da bi takva atrakcija stavila grad još čvršće na turističku mapu Europe.

– U top 10 hrvatskih gradova smo po gospodarskom razvoju, imamo besplatne udžbenike, besplatne bilježnice, dajemo stipendije, otvaramo radna mjesta, otvoreni smo prema građanima i grad je sve ljepše mjesto za život, no u turizmu imamo još prostora za razvoj. Ovo će nedvojbeno privući brojne turiste, a selfieji ispred vodoskoka preplavit će društvene mreže, za što imamo i spremno proširenje dometa našeg bežičnog interneta – ponosan je on.

Noviteta na trgu bit će još, a jedan od njih je pijetao koji će biti postavljen na vijećnicu i kukurikati svakog dana točno u podne. Testiranje tog uređaja već je počelo, a još uvijek se izglađuju bugovi u softveru.

– Imali smo malu pogrešku, umjesto u podne pijetao se prodorno oglasio točno u ponoć, zbog čega smo primili nekoliko prijava za remećenje javnog reda i mira, no sve je ubrzo izglađeno – rekao je prvi čovjek grada.

Od ostalih atrakcija spominju se viseći vrtovi, mobilna pozornica za koncerte, hologramski prikazi ključnih događaja iz gradske povijesti na pročelju Merićeve zgrade, no za sve će se to pričekati potvrda arhitektonske komisije koja će procjenjivati cijeli projekt, a sve će to učiniti upravo danas, na 1. april! Ha, jesmo vas!

čitam...