Tehno geek

FOTO Prvi primjerci jednog od najočekivanijih automobila na svijetu sišli su s proizvodne trake na ceste

Naravno, radi se o električnom automobilu, kojim se uz starije modele S i X širi ponuda.

19:00h
0

Ovog petka prvih 30 sretnika, od njih 400.000, koji su naručili najnoviji Teslin model dobilo je ključ u ruke.

Elon Musk, osnivač američkog proizvođač automobila koji nosi ime izumitelja hrvatskih korijena Tesle, posljednjeg je dana ožujka prošle godine najavio novi, pristupačniji model automobila, nazvan jednostavno Model 3.

Naravno, radi se o električnom automobilu, kojim se uz starije modele S i X širi ponuda.

Najjeftiniji je ovo model do sad, no još uvijek nedostupan malom čovjeku. Njegovi tvorci hvale se s time da je dizajniran za dobivanje pet zvjezdica na testovima sigurnosti, a to su potvrdili i stručnjaci, automobil je zaista osvojio pet zvjezdica na svim testovima.

Doseg jednog punjenja je 350 kilometra, a priključiti ga možete na supercharger punjače koji uvelike smanjuju vrijeme punjenja, a kojih već nekoliko imamo u Hrvatskoj. Uz vozača u automobil se ugodno može smjestiti do četiri odrasla putnika. Naravno, automobil je opremljen autopilotom koji može u potpunosti preuzeti kontrolu nad vozilom.

Cijena automobila ovisi o količini opreme koju naručujete uz njega, a kreće se između 35 i 70 tisuća dolara.

Na popisu osoba koje su naručile Model 3 nalazi se 16 Hrvata, prema pisanju medija. Saša Cvetojević, poduzetnik koji je već vlasnik Modela S i Modela X također je naručio Model 3 kod kojeg mu je najbitnija stavka autopilot.

Podravka je 2015. godine svoj vozni park obogatila Teslom S koja je izazvala velik interes javnosti, a još više se o njoj govorilo nakon manje prometne nesreće zbog koje je automobil završio na servisu u Austriji. 

Zanimljivo je da sam osnivač tvrtke Elon Musk isprva nije trebao biti vlasnik prvog Modela 3, već je ta čast pripala Ira Ehrenpreisu, jedno od ranih investitora u Teslu i članu upravnog odbora. On je ipak svoj primjerak odlučio pokloniti Musku za njegov 46. rođendan.

Preostaje nam pričekati još neko vrijeme kako bi saznali kojih je to 16 sretnika iz Hrvatske naručilo Model 3 i da li je neki od njih iz Podravine ili Prigorja.