Političari u punom pogonu

FOTO Od pucanja topova do pjevanja na feštama. Što su samo sve spremni učiniti da baš njih zaokružimo

07:00h
0
Darko Sobota, Željko Lacković, Anka Mrak-Taritaš, Milivoj Androlić // Foto: Matija Gudlin

Utakmice, prošćenja, narodna veselja, vatrogasci i koncerti dio su njihovog dosadašnjeg repertoara.

Zauzimanjem više ili manje povoljnih mjesta na stranačkim listama za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna političari su obavili samo jedan dio posla u svojoj misiji ulaska u Sabor. Drugi, i važniji dio, građenje je dobrog imidža u javnosti. A to ne ide svima baš jednako dobro.

Jedna od trenutno živopisnijih figura na lokalnoj političkoj sceni zasigurno je gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković. Nakon što je na prošlim izborima doživio neuspjeh političkim projektom Snaga sjevera, ovoga puta odlučio je igrati na sigurno suradnjom s Milanom Bandićem.

Bandić i Lacković u društvu Đurđevčica // Foto: Matija Gudlin
Bandić i Lacković u društvu Đurđevčica // Foto: Matija Gudlin

Njihovo predstavljanje u Đurđevcu bilo je baš onakvo kakvo bi i očekivali od njih – pucanje topova, scenski prikazi darovanja već kultnih đurđevačkih deva i obećanja napornog rada, iliti oranja, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana godišnje.

Predvodnik Narodne koalicije u drugoj izbornoj jedinici je Gordan Maras, bivši ministar u Milanovićevoj vladi. Iako ne pripada sviti podravsko-prigorskih političara, to ga ne sprječava da se pojavljuje na apsolutno svakom događanju u županiji na kojem bi mogao biti viđen. Rukometne utakmice, prošćenja, narodna veselja i koncerti dio su njegovog dosadašnjeg repertoara. Iako mu ne ide baš sve po planu, primjerice, popularne Gazde otkazale su svoje prethodno dogovorene koncerte, Maras ne posustaje – navodno je u Domu u Križevcima odlučio nadoknaditi njihov koncert vlastitim pjevanjem prisutnima. Nismo sigurni koliko je bio dostojna zamjena.

EP Rukomet U18 - Finale Hrvatska - Francuska
Gordan Maras na utakmici u Koprivnici // Foto: Mario Kos

No, Maras unatoč najboljoj volji teško može u broju javnih pojavljivanja nadmašiti HNS-ovu Anku Mrak-Taritaš. Popularna Anka na prošlim je izborima osvojila gomilu preferencijalnih glasova koji su je s osmog mjesta na listi lansirali u Sabor, a nije teško zamisliti da bi se i sada moglo dogoditi isto. Ako ste bili na Showderici, RockLiveu, Ljetu na Zrinskom ili moru drugih događanja u i oko Koprivnice, dobre su šanse da ste negdje uočili i nju u druženju s posjetiteljima.

EP Rukomet U18 - Finale Hrvatska - Francuska
Foto: Mario Kos

SDP-ov Milivoj Androlić morao bi se zabrinuti – njegovo šesto mjesto moglo bi postati vrlo nesigurno ako Mrak-Taritaš ovako nastavi osvajati simpatije građana. Dražen Pros se, kažu upućeni, pak ne mora uopće brinuti, njega čeka neka puno bolja pozicija od one u Saboru. A brige nema ni Novigradski načelnik Mladen Mađer (HSS) koji će u Sabor umjesto Kožića.

MOST-ov Slaven Dobrović na ovim je prostorima najpoznatiji po naizgled beskrajnim prepucavanjima s direktorom Piškornice Mladenom Jozinovićem. Ministar okoliša i zaštite prirode predvodi MOST-ovu listu naše, druge izborne jedinice, a najznačajniji događaj u predizbornoj kampanji za njega bi se mogao pokazati onaj na kojem nije ni bio niti je s njim imao izravne veze – požar na Piškornici.

Ministar ima vlastiti plan gospodarenja otpadom koji je potpuno suprotan projektu Piškornice, a brzorastuća planina smeća koja se širi u Koprivničkom Ivancu mogla bi dodati koji glas u Dobrovićevu korist, pogotovo nakon požara koji je uzburkao strasti u političkim, ali i inspekcijskim krugovima te na noge digao mještane okolnih sela i grada.

Darko Duga // Foto: Kristina Kos
Darko Duga // Foto: Kristina Kos

Oni pak koji bi vjerojatno najviše profitirali od pojavljivanja u javnosti tu mogućnost ne iskorištavaju. Darko Duga iz Novigrada Podravskog izbore za izborima pokušava ući u Sabor i pritom koristi metode poput ukrašavanja automobila na parkiralištima vlastoručno pisanim letcima. Osim toga, svoje vrijeme troši i na pisanje proglasa kojima traži da mu se ustupi medijski prostor na našem portalu. Nekoliko pojavljivanja na gradskim trgovima, makar s improviziranim štandom, i razgovori s prolaznicima bez sumnje bi imali puno bolji učinak nego čekanje da ga nazove netko iz naše redakcije.

Darko Sobota i Damir Felak, koji imaju svoja mjesta na listi HDZ-a, trenutno su još uvijek prilično samozatajni što se tiče javnih nastupa. Vidjeli smo ih na rukometnoj utakmici, na par proštenja, ali sve je to slabo obzirom na prošle izbore u kojima su građanima podijelili brdo krafni i s njima prošli sve teme. Imaju li neki plan skriven u rukavu ili je baš to njihova predizborna strategija, vidjet ćemo uskoro.

EP Rukomet U18 - Finale Hrvatska - Francuska
Foto: Mario Kos

Branko Hrg pak ne gubi vrijeme i u nedogled se fotografira s brojnim vatrogascima, a uskoro će imati priliku i nazočiti otvorenju brze ceste, a možda i prereže vrpcu i pusti u promet ovu dugoočekivanu trasu te najavi i onu do Koprivnice, naravno, ako ga izaberemo.

Tko god na kraju bio izabran u Sabor, znamo tko će bez obzira na to profitirati. Direktor koprivničke Turističke zajednice Renato Labazan hvali se s 50 tisuća posjetitelja koji su prošle godine pohodili Renesansni festival. S obzirom na to da su praktički svi političari u bližoj i daljoj okolici najavili svoje pojavljivanje na toj manifestaciji, ove godine bi se broj posjetitelja mogao i udvostručiti.

čitam...
Loading...