Dogovorena strategija Podravke

FOTO Pucar: Planiramo da u naredne dvije godine kompletna proizvodnja bazirana na voću i povrću dolazi s hrvatskih polja

Suradnju sad imamo, no tradicionalan pristup poljoprivredi mora se mijenjati i tu vidim prostor na kojem se domaći proizvođači i domaća poljoprivredna gospodarstva mogu transformirati, Pucarov je zaključak.

13:11h
0
Pucar je iznio konkretne planove za Podravku // Foto: Matija Gudlin

S današnjim posjetom ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koprivničkom prehrambenom divu, razgovaralo se o razvojnim planovima Podravke i njenom povezivanju s poljoprivrednom proizvodnjom.

U sat vremena razgovora, kako nas je izvijestio predsjednik uprave Marin Pucar, ministru su prezentirani sljedeći koraci Podravke te su definirani projekti s kojima se javlja na natječaje Ministarstva.

– Naša je ambicija da Podravka bude generator razvoja poljoprivredne proizvodnje, ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji, nego u cijeloj Podravini i Slavoniji. Plan je da u narednih godinu do dvije, kompletna proizvodnja Podravkinih proizvoda baziranih na voću i povrću, dolazi s hrvatskih polja – iznio je planove Pucar.

Izvjestio je o konkretnoj strateginiji danas dogovorenoj u upravi Podravke.

– U ovom trenu s hrvatskih polja dolazi 4000 tona paprike, dok se 2000 uvozi. Međutim, imamo vrlo konkretne planove kako da s hrvatskih polja dođe svih 6000 tona. Prijavili smo se za natječaj za investiciju proširenja kapaciteta, a koji je upravo danas otvoren i nadamo se da ćemo proći te da će dio investicija u tvornicu Kalnik doći i iz Ministarstva – dao je primjer Pucar.

Tomislav Tolušić obećao je pomoć i suradnju // Foto: Matija Gudlin

Kako je rekao, to im je preduvjet da povećaju kapacitete te osiguraju samodostatnost paprike s hrvatskih polja koje će postati dijelom Podravkinog ajvara.

– Konkretne planove imamo i za druge kulture, pa tako i ideju kako povećati proizvodnju rajčice u Istri. U ovom trenu Podravka otkupljuje oko 11 tona rajčice, dok imamo ambiciju da to bude dvostruko više. Također, potrebno nam je da nam Ministarstvo pravosuđa ustupi poljoprivredne površine u okviru Valture za sadnju rajčice – ispričao je Pucar.

Najavio je otvaranje poglavlja vezanog uz sušeno povrće za Vegeta juhe, ali rekao kako to nije brzo rješiv problem.

– Plan je da se projekt pokrene u narednim godinama te da prva kultura sušenog povrća postane dijelom Podravkine juhe i Vegete – rekao je predsjednik uprave.

Najavio je pokretanje modela doktora Matotana iz Podravke, na kojoj bi poljoprivrednici učili na koji način se prebaciti s kultura niže dohodovne vrijednosti na one više, i tako postati dugoročnim kooperantima Podravke.

Župan je zadovoljan dogovorenim // Foto: Matija Gudlin

– Cilj nam je postići produktivnost i prinos po polju, dostatne da budemo konkurentni. Danas je poljoprivreda visoka znanstvena djelatnost i na taj joj način moramo pristupati. Suradnju sad imamo, no tradicionalan pristup poljoprivredi mora se mijenjati i tu vidim prostor na kojem se domaći proizvođači i domaća poljoprivredna gospodarstva mogu transformirati – Pucarov je zaključak.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što s novom upravom Podravke kao najjače prehrambene hrvatske kompanije, dolaze “neki novi vjetrovi” kojima se želi dovesti što više hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u kompletan segment kompanije.

– Podravka, osim u svojoj županiji, može biti generator razvoja i u svim ostalim kontinentalnim županijama, ali i u jadranskoj Hrvatskoj. Ministarstvo će u tome pomoći kroz program ruralnog razvoja, natječaje i financiranje projekata koje Podravka predlaže, a nakon što prođe na natječaju – ministrove su riječi.

Obećao je potpunu potporu svim projektima koji imaju smisla i jačaju hrvatsku poljoprivredu, a koje će Podravka prezentirati.

Župan Darko Koren zadovoljan je što je prezentacija u Podravkinoj upravi uključivala jutros izneseno u Županiji.

– Uloga Županije je da bude koordinator i suport obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i stvori jedan neophodan okvir, dok je tu najvažnija Podravka kao kičma agrarnih politika u provedbi te Ministarstvo koje svojim mjerama sve zajedno može izbalansirati – Korenov je zaključak.