Spektakl u Đurđevcu

FOTO Radovi su u punom jeku, sve se sprema za žive jaslice na koje će tri kralja dojahati na devama

10:00h
0
Žive jaslice uskoro će se moći vidjeti u Đurđevcu // Foto: Dreamstime.com

Sa živim jaslicama krećemo od treće adventske svijeće, a u program su, u organizaciji Udruge žena Suha Katalena uključene udruge, svi zborovi, kazalište, najavio je događaj gradonačelnik Željko Lacković.

U Đurđevcu su radovi na uređenju Etno sela te novog vizualnog identiteta Starog grada u punom jeku. Prvi radni sastanak je odrađen te slijedi realizacija velikog projekta od kojeg se puno očekuje.

U sklopu Etno sela, smještenog u sklopu Starog grada, podignuta je ograda, dovezen je pijesak, napravljene su dine, a tenutno se radi na gradnji nastambe za četiri deve i konje.

Postavlja se betonsko-armirana ploča na kojoj će biti smještena nastamba kružnog oblika, jedna polovica će biti za konje i deve, a u drugi će dio moći ući posjetitelji.

Ujedno, uređuje se pješačko-biciklistička staza, postavlja 35 rasvjetnih tijela, sadi se drveće, radi bedem od starih cigla sa srušenih zgrada, drveni bedemi s kupolom.

Uređenje Etno sela u punom jeku // Foto: djurdjevac.hr
Uređenje Etno sela u punom jeku // Foto: djurdjevac.hr

Zamijenit će se cjelokupna podloga ispred utvrde na koju će se postaviti ploče u boji pijeska da bi se uskladio cjelokupan vizualni identitet.

Taj će dio biti zatvoren za parkiranje, a parkiralište za 1000 vozila, bit će smješteno ispred zidina.

Radovi su ovih dana u punom pogonu, jer sve mora biti spremno za Advent, kada se u Etno selu sve sprema za pravi spektakl – dolazak deva i žive jaslice.

Kako je već svima poznato, u Đurđevac uskoro sa sjevera Njemačke stižu četiri deve, koje su i prije dolaska postale prava turistička atrakcija, posjetitelji će ih moći jahati, a njihov će se dolazak uklopiti u adventsku priču.

– Sa živim jaslicama krećemo od treće adventske svijeće, a u program su, u organizaciji udruge žena Suha Katalena uključene udruge, svi zborovi, kazalište – najavio je događaj gradonačelnik Željko Lacković.

Posebna će atrakcija za sve nazočne biti događaj kada na devama sa svojim poklonima u posjet dojašu tri kralja Melkior, Batlazar i Gašpar.

Osim deva, cjelokupnoj atmosferi će doprinijeti izvođenje božićnih pjesama od strane vrtićkih, župnih pa sve do zborova umirovljenika, a kako i kaže Sveto pismo, toplinu u jaslicama donijet će i ostale životinje poput ovaca, konja, krava…

Žive jaslice i deve samo su dio Lackovićeve ideje kako pretvoriti Đurđevac u turističko središte, a ne sumnjamo da će ovaj događaj privući mnoštvo posjetitelja, a i medija iz cijele zemlje, te da će se o ovom događaju još dugo pričati.

čitam...