Dvorac Inkey

FOTO Rasinjski dragulj bespovratno se pretvara u ružno pače, a Općini su u pokušaju spašavanja vezane ruke

08:00h
0
Dvorac se raspada // Foto: Matija Gudlin

Htjeli smo otkupiti dvorac za istu cijenu po kojoj smo ga i prodali. Dakle, vratili bismo 1,5 milijuna kuna, kako bismo nadalje projektom mogli zatražiti novac za obnovu iz europskih fondova. Međutim, gospodina Šklebara nismo mogli dobiti, rekao je načelnik Rasinje.

Od prodaje dvorca Inkey de Pallin prošlo je već desetljeće, a dvije povijesne građevine i dalje stoje u raspadnom stanju prepuštene zubu vremena.

Posljednji vlasnik dvorca, građevinska tvrtka Gratit iz Virja u vlasništvu Dragutina Šklebara, kovao je velike planove za njega i ribnjake u njegovoj blizini. Navodno su već bili spremni projekti za najelitniji hotel u sjevernoj Hrvatskoj, s restoranom, kompleksom ribnjaka i wellness centrom, no kako je Šklebar svojedobno objasnio, zatekla ih je gospodarska kriza.

Nakon što se tvrtka našla na dužničkom putu prema dolje, pokušala je naći kupca, ali očito ni jednoga koji bi zadovoljio njene apetite, jer kako doznajemo od načelnika Općine Rasinja Danimira Kolmana, njegov pokušaj ponovnog otkupa dvorca nije naišao na odjek.

Pomoćna zgrada iz kompleksa dvorca // Foto: Matija Gudlin
Pomoćna zgrada iz kompleksa dvorca // Foto: Matija Gudlin

– Htjeli smo otkupiti dvorac za istu cijenu po kojoj smo ga i prodali. Dakle, vratili bismo 1,5 milijuna kuna, kako bismo nadalje  projektom mogli zatražiti novac za obnovu iz europskih fondova. Međutim, gospodina Šklebara nismo mogli dobiti – rekao je načelnik Rasinje koji kaže da to “natezanje” traje već tri godine.

Međutim, tvrtki Gratit dvorac u Rasinji nije jedini i najveći problem kako je dužan i bogu i vragu, pa i samom sebi. Kako je još pred koju godinu izvjestio portal Index.hr, od 44 milijuna kuna tražbina odnosno 17 milijuna duga prema bankama, 3,7 milijuna duga Ministarstvu financija, tijelima javne uprave i državnim tvrtkama te za kraj vjerovnicima, tvrtka najviše duguje sebi odnosno svom vlasniku i sestrinskoj tvrtki – 28 milijuna kuna.

Neke od vjerovnika, male tvrtke, Gratit je uništio kako je uspio iskamčiti predstečajnu nagodbu kojom su joj gotovo svi vjerovnici morali izbrisati 25 posto duga te ogromne kamate.

Razbijeni prozori, truli zidovi i šikara // Foto: Matija Gudlin
Razbijeni prozori, truli zidovi i šikara // Foto: Matija Gudlin

Isto im je oprostila i Država, a od banaka je Gratit dobio reprogram dugova, kroz koji su im kao osiguranje uzete postojeće hipoteke na nekretnine, među kojima je hipotekom Zagrebačke banke opterećen i dvorac Inkey.

Kolman žali što je njegov prethodnik dvorac prodao fizičkoj osobi odnosno privatnoj tvrtki.

– Tu je, ipak, riječ o zaštićenom spomeniku kulture, ali EU fondovi novac daju samo ukoliko je dvorac u vlasništvu lokalne samouprave, a ne pojedinaca ili tvrtki – načelnikove su riječi.

Iz Općine su opetovano upozoravali Gratit na kupnjom preuzete obveze renoviranja, no istina je da ugovorom Gratitu nije bio uvjetovan rok adaptacije.

– Tražili smo od Ministarstva kulture da vlasnika primora na izvršenje njegovih zakonskih obveza, ali ni Vlada nam nije već dulje razdoblje stabilna odnosno u njoj nema kontinuiteta, pa je i to problem – rekao je Kolman kojemu su ruke vezane, po pitanju pokretanja prisilnih mjera zakonskog povrata, pogotovo stoga što je dvorac pod hipotekom.

Kako stranica odnosno kontakt Gratita d.o.o. više nije u funkciji, za komentar smo se obratili sestrinskoj firmi na istoj adresi, GT Jura koja pripada Martini Šklebar, kćeri vlasnika Gratita, ali odgovor nismo dobili.

Od imenovanog stečajnog upravitelja Tomislava Đuričina dobivamo informaciju da je 24. kolovoza nad društvom otvoren stečajni postupak, te da će se 7. prosinca održati ispitno i izvještajno ročište, nakon kojeg će se moći započeti postupak prodaje sve imovine stečajnog dužnika pa tako i dvorca u Rasinji.

čitam...